OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Dyskusje i pytania na temat oprogramowania amigowego.

Moderator: GTW

OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez Pyzio » 7 gru 2008, o 02:25

Chciałem zainstalować OS 4 z kartą Bvision ustawiłęm pierwszą partycje DH0 bootowalną priorytet -1 przeznaczyłem ją na OS 3.9 drugą DH1 pootowalną na 0 i OS 4,trzecia miała być na Morph OS priorytet 1 i jest tu problem ze zmianą nazwy z DH2 na MOS,wybieram OK akceptuj zmiany i nazwa zostaje dalej DH2.
Drugi problem jest ze zmianą ustawień edycji szczegółów partycji kiedy zmianiam maskę 7FFFFFFF i Maksymalny transfer 1FE00 system plików SFS po akceptacji zmian wraca mi na ustwaienia wcześniejsze.
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 7 gru 2008, o 19:22

Jakim programem zmieniasz nazwy i priorytety?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Pyzio » 7 gru 2008, o 23:39

Wszystkie ustawienia zmieniam w Media Toolbox OS 4
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dziwne jest to że przy ustawianiu maski 7FFFFFFF i maks transfer 1FE00 po zaakceptowaniu zmian jak sprawdzam czy ustawienia sie zapisały wracają do poprzedniego ustawienia,tak jak przy zmianie nazwy z DH2 na DH0 po zaakceptowaniu wraca na DH2.
OS 4 działał mi dobrze na Voodoo i instalacja poszła gładko przy pomocy Amigafana teraz nie mogę ustawić partycji.
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Pyzio » 12 gru 2008, o 14:00

Próbowałem instalować OS 4 juz kilka razy,nie wiem dlaczego ale nie mogę zmienić ustawień w Media Toolbox.
Robię wszystko jak jest opisane na stronie execu http://amigaos.pl/artykuly/amigaos_4_na_A1200.html z tą różnicą że mam teraz Bvisiona
System plików jaki wybrałem "SFS"
w "Dodaj nowy system plików" wybieram SFS i wklepuję 53465300 akceptuję
mam ustawienia edycji szczegółów i tu jest prblem jak wybiore własny system plików nie mogę ustawić partycji na SFS wpisywanie drugi raz identyfikatora 53465300 nic nie daje
Zmieniałem typ plików z własnego na SFS http://amigaos.pl/pic/A1200/amigaos4-ed ... rtycji.png ale jak juz pisałem nie mogę akceptować i zapisać ustawień maski 7FFFFFFF,jak tez pisałęm nie mogę zmienić nazw partycji nawet po poprzednim sformatowaniu dysku
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 12 gru 2008, o 20:23

Cos musisz zle wykonywac.
Rodzaj karty graficznej NIE moze miec znaczenia przy operacjach na HDD.
Nie mam MediaToolboxa, ale pod HDtoolboxem nie bylo problemow ze zmiana nazwy partycji czy zapisaniem maski.
Tylko ze HDtoolboxa nie mozesz uzyc przy instalacji OS4.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez Pyzio » 29 gru 2008, o 21:13

OS 4 zainstalowałem,już wiem co robiłem źle lub czego nie robiłem.
Zmieniałem ustawienia Mediatoolbox i na koniec zatwierdziłem wszystkie ustawienia akceptacją całego okna,zapomniałem o zatwierdzaniu klawiszem enter każdej zmiany.Dziękuję za pomoc
Teraz mam pytanie jak ustawić priorytet partycji jak chcę używać trzech systemów na jednym dysku OS 3.9 jako pierwszy OS 4 drugi MorphOS trzeci
czy będzie to
DH0 i priorytet -1 dla OS 3.9
DH1 i priorytet 0 dla OS 4
MOS i priorytet 1 dla Morph OS

Priorytet startu:
0 - jeżeli AmigaOS 4.0 jest jedynym systemem na dysku
1 - jeżeli AmigaOS 4.0 ma startować po załączeniu/sprzętowym resecie komputera
-1 - jeżeli AmigaOS 3.x ma startować po załączeniu/sprzętowym resecie komputera (czytaj niżej o trudnościach z tym związanych)
ściągawka ze strony http://amigaos.pl/artykuly/amigaos_4_na_A1200.html
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez amigafan » 31 gru 2008, o 08:12

Pyzio napisał(a):DH0 i priorytet -1 dla OS 3.9
DH1 i priorytet 0 dla OS 4
MOS i priorytet 1 dla Morph OS

Przy tym ustawieniu pierwszy będzie startował MOS, potem OS4 a potem 3.9
Zasada jest taka, że najpierw jest odpalana partycja z największą cyferką - czyli najpierw 1 potem 0 a potem -1
Jeżeli kilka partycji ma tę samą liczbę (największy priorytet) to pierwsza uruchamiana jest ta, która fizycznie jest bliżej początku dysku (czyli pierwsza na pasku partycji Mediatoolbox/HDToolBox).
To są proste zasady i znając to, możesz sobie samemu pokombinować z priorytetami.
Robię za darmowy amigowy help-line. Mam nadzieję, że zostanę doceniony. ;)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez Pyzio » 31 gru 2008, o 22:09

Zastanawiam się czy to będzie poprawne ustawienie priorytetu startu systemów
DH0 -1 OS 3.9
DH1 -2 OS 4
MOS -3 Morphos

Wcześniej pytałem o ustawienie:
DH0 i priorytet -1 dla OS 3.9
DH1 i priorytet 0 dla OS 4
MOS i priorytet 1 dla Morph OS

OS 4 nie może mieć ustawionego priorytetu startu na "0" to ustawienie dla OS 4 jak jest jedynym systemem na dysku,dobrze kombinuję?
Na takim ustawieniu instalowałem OS 4 jako pierwszy system i na końcu miałem:
Obrazek
Pytam bo nie mogę teraz tego sprawdzić nie mam Amigi tutaj gdzie teraz jestem

Zainstalowałem OS4 jako jedyny system na dysku wszystko jest dobrze,chciałem otworzyć zdjęcie to mi wyświetliło komunikat że mam nie wystaczająco pamięci aby to zrobić,po załadowaniu systemu zostało mi 18 MB fast ram z 64
Obrazek
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez norbi » 31 gru 2008, o 23:45

Protect to komenda do zmiany bitow protecji plikow ( RWED )

A jakim programem chcesz pokazac to zdjecie?
Pod IB mozesz je zobaczyc?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez Pyzio » 18 sty 2009, o 14:49

Zdjęcie otwieram programem z OS 4 mam zainstalowany jak narazie sam System.
Próbowałęm ustawiać priorytet partycji na różne sposoby ustawiłem też priorytet wszystkich partycji na (0)
jednak coś mi się gryzie OS 3.9 z OS 4,jak zmienię priorytet partycji OS 4 na wyższy to system po restarcie startuje jeśli w boot menu wybieram OS 3.9 system ładuje ale po pewnym czasie staje i mam czarny ekran,tak samo jest z OS 4 jak priorytet partycji OS 3.9 mam na wyższy czarny ekran w OS 4,
Morph os startuje zawsze jak go wybiorę w boot menu.
Zauważyłęm też że jak podłącze do Amigi (system OS 3.9) dysk na primary jako drugi czy secondary to w ataprefs jest on wykrywany ale nic nie mogę zrobić z tym dyskiem nawet w hdtoolboxie,podłączałęm różne dyski czyste formatowane w Amidze i dyski z systemem które normalnie działają na primary jako pierwsze.
Problem jest w systemie jeśli zainstaluję nowy OS 3.9 i sterowniki do FastATA to jest OK.
Nie chce instalować wszystkiego od nowa datego proszę o pomoc w konfiguracji OS 3.9
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez norbi » 18 sty 2009, o 16:40

Troche trudno bedzie z pomoca bo dosc duzo jest "zmiennych"
MOS, OS4, OS3.9, FastAta.
Na pewno przy komputerze latwiej byloby znalezc "co jest nie tak"
Proponuje Ci zebyc zrobil sobie menu startowe.
Po wybierze systemu nastapi reset (zmieni± sie priorytety partycji) i wszystko wystartuje tak jak powinno.
Na Aminecie znajdziesz odpowiedni program z GUI
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez Pyzio » 22 sty 2009, o 18:25

Kiedyś miałęm taki program na dysku wybierało sie system i róźne sekwencje startowe,przyznam sie że nie mam pojęcia jak sie za to zabrać.
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez Pyzio » 5 lut 2009, o 17:35

Ten program będzie odpowiedni V6.0 HD-Button-Menu & Startup-seq selecto.
Gubię się nie mam pojęcia czego szukać proszę Was o pomoc.
Zmianiałem ikonę w Morphos przy ikonie pojawiła się czarna strzałka po restarcie Amigi ikony znikły,system ładuje jak to naprawić
Obrazek
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez norbi » 5 lut 2009, o 18:31

Ta strzalka informuje ze jest to skrot do katalogu/dysku/programu.
Ikony w MorphOS to zwykle PNG.
Wystarczy wziasc dowolny obrazek i dodac mu rozszerzenie .info
Od tego momentu jest to ikona.


A co do wyboru systemu przy starcie to proponuje zrobic to tak.
Jeden system ustawic jako domyslny, inne mozna "podczepic" pod klawisze funkcyjne.
Dodatkowo majac uruchomiony jeden z trzech systemów, po resecie moze wgrywac sie wybrany system.

Odezwij sie na maila albo gg to dogramy szczególy, no chyba ze chcesz na forum
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: OS 4 OS 3.9 i Morph OS

Postprzez Pyzio » 20 lut 2009, o 19:21

Dziękuję że oferujesz pomoc oczywiście odezwę się jak tylko będę maił Amigę tu na miejscu i uporam sie z programem RemApollo,na Amidze robię coś co dzień głównie to ze sprzętem wsadziłęm Amigę z Mediatorem do obudowy i teraz czas na Amigę z PPC.
Takie menu zrobię w obu Amigach na początek w Amidze z Mediatorem mam już zainatalowany Workbench 3.1 na dwuch partycjach jeden jest pod OS 3.9 ale muszę sie wcześniej uporac z podmianą kicku.
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość