Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Dyskusje i pytania na temat oprogramowania amigowego.

Moderator: GTW

Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez VeloN » 2 kwi 2009, o 13:35

witam dziś odkryłem że moja A500 ma problem z nagrywaniem plików adf na vdyskietke z mojego komputera.

Inne pliki do stacji mi kopiuje, XCOPY poprawnie formatuje i kopiuje inne dyski co robić? dodam że kiedyś, nie miałem z tym problemów a gdy kopiuje przez Amiga Explorer to mam komunikat Unknown command .


Próbowałem z programem ADF SENDER TERMINAL robiłem tak jak jest opisane w poradniku niestety przy wysyłaniu pliku ADF wyskakuje mi na WB 1.3 error ADF File too short? prosze pomóżcie!!!!!!.

Próbowałem też Amige podpiąć pod laptopa i tam nagrać plik adf ale dalej nie kopiuje do stacji

Co robić?

- zmienić stacje dyskietek w amidze? (mam przerobioną i gotową do wymiany)
- kupić nowy kabel null-modem i spróbować ponownie?
- kupić stacje zewnetrzną do amigi i na niej spróbować coś nagrać?

Czekam na odpowiedź to dla mnie pilne!!!!!!

podpinam PC i Amige przez port COM
A500 Kick13 1MB Ram :)
Avatar użytkownika
VeloN
 
Posty: 206
Dołączył(a): 26 mar 2005, o 17:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez zeku » 2 kwi 2009, o 22:48

a czy te pliki adf, które próbujesz wrzucić mają rozmiar 880kb??
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez VeloN » 4 kwi 2009, o 00:29

tak nagrywam z emulacji bo mi padl superfrog kiedyś nagrywałem go bez problemu a jak nie ma tych gier co mnie interesuja to biore je z planetemu do RAMDISKu mi adfy kopiuje ale nie mam wystarczającej ilości pamięci żeby potem na amidze to przekopiowac na DF0:/

Obrazek

Amiga mi kopiuje wszystkie pliki do stacji tylko nie ADF. Kiedyś miałem amigę na stoliku turystycznym i podczas grania ten stół mi się złożył bodajże 2 razy:/ może coś trzeba w stacji przełączyć? (nieznam się tak bardzo więc przepraszam za głupie pytania ale strasznie mnie to męczy) tym bardziej że było ok i nagrywałem ADFy bez problemu. Ten kto mi pomoże to napewno mu dodam punkt reputacji i będę bardzo wdzięczny
A500 Kick13 1MB Ram :)
Avatar użytkownika
VeloN
 
Posty: 206
Dołączył(a): 26 mar 2005, o 17:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez norbi » 4 kwi 2009, o 12:43

Kopiowanie zwyklych plikow a ADF to nie to samo. Plik nagrywasz na sformatowana/systemowa dyskietke, a ADF jest jej obrazem wiec kopiowanie jest po sciezkach (80 tracków)
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez VeloN » 4 kwi 2009, o 13:27

no ale kiedyś mi kopiowała bez problemu ADF zwykłe
A500 Kick13 1MB Ram :)
Avatar użytkownika
VeloN
 
Posty: 206
Dołączył(a): 26 mar 2005, o 17:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez amigafan » 9 kwi 2009, o 09:48

Z przykładu, który podałeś tu
http://img21.imageshack.us/img21/6660/92672156.jpg
to pliku adf nie przenoś na urządzenie ADF w oknie Amiga Explorer tylko na "Floppy" - drugie od góry na liście w oknie AmigaExplorer.
Robię za darmowy amigowy help-line. Mam nadzieję, że zostanę doceniony. ;)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez VeloN » 9 kwi 2009, o 21:49

też przenosiłem i kapa
A500 Kick13 1MB Ram :)
Avatar użytkownika
VeloN
 
Posty: 206
Dołączył(a): 26 mar 2005, o 17:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez VeloN » 10 kwi 2009, o 10:23

Jest jeszcze jeden problem bo gdy karze w oknie AMIGA EXPLORER z poziomu PC rozkazać amidze żeby formatowała dyskietkę wyskakuje mi coś takiego:
http://img16.imageshack.us/img16/7546/ae2f.jpg może mi ktoś powiedzieć czy ktoś taki przypadek miał i dlaczego? przypominam że kiedyś na romie 1.3 mi zgrywała pliki ADF bez problemu :(.
A500 Kick13 1MB Ram :)
Avatar użytkownika
VeloN
 
Posty: 206
Dołączył(a): 26 mar 2005, o 17:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez zeku » 10 kwi 2009, o 14:49

a we właściwościach amiga explorera, w windowsie nie przestawiałeś tam żadnej prędkości?? (czy jakoś tam jest to nazwane... do a500 powinno być 19... i coś tam.. to jest najmniejsza)


.. pozdr
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez VeloN » 10 kwi 2009, o 16:24

tak prędkość mam 19200
A500 Kick13 1MB Ram :)
Avatar użytkownika
VeloN
 
Posty: 206
Dołączył(a): 26 mar 2005, o 17:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez VeloN » 24 kwi 2009, o 15:26

Już problem rozwiązany dziękuję wszystkim za pomoc :-)
A500 Kick13 1MB Ram :)
Avatar użytkownika
VeloN
 
Posty: 206
Dołączył(a): 26 mar 2005, o 17:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez Blod » 24 kwi 2009, o 16:14

Może podzielisz się rozwiązaniem na wypadek, gdyby ktoś w przyszłości miał podobny problem?
|||||||||||||||||>--- [90%]
Avatar użytkownika
Blod
Administrator
 
Posty: 1075
Dołączył(a): 24 kwi 2003, o 13:49
Lokalizacja: Stolica
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga nie rozpoznaje mi plików ADF co robic?

Postprzez VeloN » 24 kwi 2009, o 23:41

właśnie wszedłem teraz na to forum żeby podzielić się z wami rozwiązaniem problemu.

Otóż byłem szczęśliwym posiadaczem przedłużacza kabla USB-USB i był on podpięty do mojego adaptera USB-COM i do niego podpiołem ten kabel null-modem (COM) dziś postanowiłem zmienić gniazdo USB ponieważ nie mam bezpośredniego wejścia COM w komputerze, ale tym razem wypiołem przedłużacz kabla USB-USB i kopiuje mi pliki ADF bez najmniejszych problemów :D mam nadzieję że się komuś kiedyś ten temat przyda :) jakby co zawsze służę pomocą ;)
A500 Kick13 1MB Ram :)
Avatar użytkownika
VeloN
 
Posty: 206
Dołączył(a): 26 mar 2005, o 17:42
Lokalizacja: Sosnowiec
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości