::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Postprzez ci-res » 9 kwi 2005, o 15:29

Witam
Mam pare gier i programow w plikach *.lha oraz zainstalowanego Workbencha 3.1 na dysku twardym jednak jak chce odpalic jakis program z lha to wyswietlaja mi sie rozne bledy np. Cant open muimaster.library albo Clund open Install tools, itp.
Juz powoli mam dosyc tych plikow bo nawet program WHLoad ktory jest na tej stronie tez mi wyswietla blad :(
POMOCY!!!
...::CI-RES AMIGA RULEZ!!!::...
ci-res
 
Posty: 33
Dołączył(a): 31 mar 2005, o 19:14
Lokalizacja: Łódź
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez AlaN » 9 kwi 2005, o 16:03

1. pliki *.lha to nic innego jak spakowane archiwa (tak jak ZIP, RAR, ARJ na PC). Powinieneś je najpierw rozpakować na dysk a potem kombinować co z tym dalej zrobić. LHA zdobędziesz na Aminecie. Polecenie: lha x <archiwum> <miejsce przeznaczenia> .

2. Komunikat "Canot open muimaster.library" oznacza, że dany program wymaga biblioteki muimaster.library znajdującej się w pakiecie MUI (MagicUserInterface). Jest to dostępny pakiet np. na Aminecie. Najpierw go instalujesz, a potem po resecie zajmujesz się tym co zgłosiło Ci taki komunikat. Poza tym MUI jest wymagane przez znaczną większość programów, więc spodziewaj się kolejnych takich komunikatów; zainstaluj MUI, a kłopoty się skończą.

3. "Could open Install tools" pojawia się, gdy do uruchomienia skryptu potrzebny jest program (plik) INSTALLER. Standardowo znajduje się on na dyskietce instalacyjnej i - niewiadomo czemu - skrypt instalacyjny Workbencha nie kopiuje go na twardziela.
Przekopiuj go ręcznie z tej dyskietki na twardziela do katalogu "C" ( copy DF0:installer DH0:C )
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Avatar użytkownika
AlaN
 
Posty: 524
Dołączył(a): 21 wrz 2004, o 20:51
Lokalizacja: 52°30'N-17°00'E
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez ci-res » 9 kwi 2005, o 16:56

nie no sorry ale ja juz sil nie mam sciagam k**** ten zbior MUI i probuje go instalowac a tu znowu jakies bledy podczas instalacji wyskakuja i instalacja przerywa sie w momencie jak osiaga 21%.
Moze macie gotowy plik twardego dysku z zainstalowanym Workbenchem 3.1 i tym ch**** zbiorem MUI?
Pozdro
...::CI-RES AMIGA RULEZ!!!::...
ci-res
 
Posty: 33
Dołączył(a): 31 mar 2005, o 19:14
Lokalizacja: Łódź
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Amos » 9 kwi 2005, o 17:05

Zassaj WB partycję z emulacja.net masz w dziale pliki
Amos
 
Posty: 1071
Dołączył(a): 22 lip 2004, o 19:01
Lokalizacja: Bytom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez ci-res » 9 kwi 2005, o 17:13

Dokladnie blad ktory mi sie nonstop wywala brzmi:

Kod: Zaznacz cały
Sorry....an Error Has Occured!

COPYLIB: can't open file "  " in line 229
DOS Error Type: Unable to locate a file or drawer.


POMOCY BO ZWARIUJE !!!!!!!!!!!

P.S!
Chyba zmienie zdanie co do Amigi, to juz latwiej jest zainstalowac Windowsa i skonfigurowac go od podstaw niz zainstalowac cokolwiek na Amigowskim dysku twardym:( WORKBENCH DO DUPY JEST !!!
...::CI-RES AMIGA RULEZ!!!::...
ci-res
 
Posty: 33
Dołączył(a): 31 mar 2005, o 19:14
Lokalizacja: Łódź
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez AlaN » 9 kwi 2005, o 18:52

Tu nie ma co wariować chłopie - spoko i luz. Poprostu powiem Ci co zrobiłeś: rozpakowałeś to archiwum w PeCecie pod Windowsem, tak? No i źle zrobiłeś, musisz rozpakować to pod systemem Amigi !!! Inaczej nie dasz rady zainstalować MUI!

MUI jest ok, to Windows źle rozpakowuje archiwum. Dlatego napisałem wczesniej "LHA zdobędziesz na Aminecie. Polecenie: lha x <archiwum> <miejsce przeznaczenia>" - nie bo miałem dużo czasu i "tak se" napisałem, tylko że trzeba to zrobić pod systemem Amigi.
Nie tylko Ty masz z tym problem, każdy to przechodził bawiąc się pod WinUAE i idąc na łatwiznę ;-) . Było (chyba) o tym na forum.

PS: Workbench jest OK i o wiele przewyższa przejrzystością Windowsa. To Ty nie potrafisz jeszcze wszystkiego, i dlatego masz kłopoty. Ale od tego tu jesteśmy, żeby sobie pomagać. Nikt nie umiał niczego odpoczątku; zawsze potrzebna jest pomoc.
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Avatar użytkownika
AlaN
 
Posty: 524
Dołączył(a): 21 wrz 2004, o 20:51
Lokalizacja: 52°30'N-17°00'E
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Gość » 9 kwi 2005, o 22:17

Dzieki za slowa otuchy, jeszcze raz poprobuje sobie jutro tak na spokojnie ;)

Sciagnelem teraz MUI 2.2 i zainstalowal sie dobrze ale nadal brakowalo tych plikow "mui???.library" a poza tym jest to wersja DEMO :(

Sciagne jeszcze raz wersje 3.8 ale mam jeszcze dwa pytania:
1. Czy wersja 3.8 tez jest demowka i trzeba wykupic licencje?
2. Sa do sciagniecia dwa pliki muidev.lha i muiuser.lha ktora sie instaluje?

Pozdro i THX !!!
Gość
 

Postprzez Gość » 9 kwi 2005, o 22:25

Jeszcze jedno :D
Moglbys podac mi dokladny link do pliku ktory mam sciagnac?
Tzn. do plikow "MUI" i "LHA" poniewaz jest tam tyle tych pliczkow ze sam nie jestem pewien ktory jest mi potrzebny :( :roll:
Dzieki i narx
Gość
 

Postprzez Atalante » 9 kwi 2005, o 22:28

Kazda wersja MUI jest wporzo. Wersja darmowa jest okrojona o tyle, ze nie mozna podkladac tekstur pod wszystko co sie da. Poza tym jest ok i wszystkie programy wykorzystujace MUI beda dzialaly. Czy wykupic licencje, to juz Twoj wybor, moim zdaniem nie ma potrzeby.

P.S Sciagnij obydwie :wink: Dla szarego czlowieczka jest muiuser. Przy kazdym pliku masz opis

http://www.sasg.com/mui/download.html
http://priv.twoje-sudety.pl/~ami32/download.htm

Z tych stron sciagniesz MUI 3.8 i rozkaz LHA
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Avatar użytkownika
Atalante
 
Posty: 1582
Dołączył(a): 17 sie 2004, o 21:55
Lokalizacja: Czaplinek
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Amos » 10 kwi 2005, o 08:57

Też kiedyś tych pliczków brakowało , pomogło ręczne przerzucenie niektórych...
Amos
 
Posty: 1071
Dołączył(a): 22 lip 2004, o 19:01
Lokalizacja: Bytom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez AlaN » 10 kwi 2005, o 10:55

MUI 3.8 (dla uzytkownika) <-- wersja nie zarejestrowana (bo innych (raczej ;) ) nie ma w necie), ale wszystkie programy korzystające z tego będą Ci działać.

LHA v2.2 <-- to LHA jest spakowane jako... lha :P (ciekawe kto to wymyslił!), ale możesz śmiało to rozpakować pod Windowsem. Są dwa pliki: paker i opis.
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Avatar użytkownika
AlaN
 
Posty: 524
Dołączył(a): 21 wrz 2004, o 20:51
Lokalizacja: 52°30'N-17°00'E
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Piertek » 10 kwi 2005, o 11:22

Miałem identyczny problem z MUI 3.8 zarówno pod WinUAE jak i na prawdziwej Ami(więc nie jest raczej to wina rozpakowanego archiwum pod windows).W pewnym momencie instalator sie zatrzymywał i wywalał błąd.Pakiet ściągałem z kilku źródeł i efekt był zawsze ten sam.Oczywiście problem jest do obejścia choćby poprzez instalacje starszej wersji a następnie ręczną podmiane plików.Odpalamy dowolnego filemenagera i zamieniamy starsze wersje (te które mamy zainstalowane na dysku) nowymi czyli tymi które mamy w pakiecie instalacyjnym.
Piertek
 

Postprzez ci-res » 10 kwi 2005, o 11:54

Piertek napisał(a):Miałem identyczny problem z MUI 3.8 zarówno pod WinUAE jak i na prawdziwej Ami(więc nie jest raczej to wina rozpakowanego archiwum pod windows).W pewnym momencie instalator sie zatrzymywał i wywalał błąd.Pakiet ściągałem z kilku źródeł i efekt był zawsze ten sam.Oczywiście problem jest do obejścia choćby poprzez instalacje starszej wersji a następnie ręczną podmiane plików.Odpalamy dowolnego filemenagera i zamieniamy starsze wersje (te które mamy zainstalowane na dysku) nowymi czyli tymi które mamy w pakiecie instalacyjnym.


No wlasnie ja juz drugi dzien probuje zainstalowac MUI3.8 i nadal wywala mi te bledy mimo ze rozpakowuje archiwum pod workbenchem :(
Jedyne co mi sie udalo to zainstalowac MUI 2.2.
Co do podmieniania plikow to nie wiem ktore mam pliki podmienic te ktore po instalacji znalazly sie w folderze MUI ?? Czy moze inne?
A mam jeszcze jedno pytanko, czy twardy dysk robic jako folder czy jako plik image *.HDF ? Tzn. wiem ze mozna zrobic partycje ktora jest n iczym innym jak folderem widzianym przez windows czy moze lepiej zrobic pojedynczy plik image *.HDF ??
Ja mam wlasnie pojedynczy plik *.HDF .

Pozdro
...::CI-RES AMIGA RULEZ!!!::...
ci-res
 
Posty: 33
Dołączył(a): 31 mar 2005, o 19:14
Lokalizacja: Łódź
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Amos » 10 kwi 2005, o 11:56

Najlepiej przeciepać wszystkie ręcznie a jak sie zapyta o zamiane dać nie.

A resztę sam skopiuje
Amos
 
Posty: 1071
Dołączył(a): 22 lip 2004, o 19:01
Lokalizacja: Bytom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Atalante » 10 kwi 2005, o 12:18

Nic sie nie dzieje bez powodu, skoro wywala sie instalacja widocznie czegos brakuje. Polecam niesmiertelnego snoopdosa, to lekarstwo na wszelkie problemy z systemem :wink:

Plikopartycja jest szybsza, folder z kolei ma te zalete, ze jest widoczny bez problemu pod winda i mozna sobie pogrzebac :wink:
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Avatar użytkownika
Atalante
 
Posty: 1582
Dołączył(a): 17 sie 2004, o 21:55
Lokalizacja: Czaplinek
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Następna strona

Powrót do Emulacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości