::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

Postprzez Amos » 10 kwi 2005, o 15:29

Tylko folder jest niebezpieczny , bo jeśli złapiesz wirusa to ucierpi dysk chyba , a tak tylko hdf
Amos
 
Posty: 1071
Dołączył(a): 22 lip 2004, o 19:01
Lokalizacja: Bytom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Atalante » 10 kwi 2005, o 15:46

:shock: :lol:
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Avatar użytkownika
Atalante
 
Posty: 1582
Dołączył(a): 17 sie 2004, o 21:55
Lokalizacja: Czaplinek
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Slesz » 10 kwi 2005, o 15:56

Ja od pewnego czasu korzystam tylko z plikopartycji .hdf
Instalując Amosa w folderotwardzielu dowiedziłem się, że mam za mało miejsca na dysku. Nic dziwnego, wykrywał ujemną ilość miejsca. Na .hdf nie ma żadnych problemów.

Ej, a skąd ty chcesz dostać wirusa amigowego? Musiałbyś się postarać, albo sam go napisać :P
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Avatar użytkownika
Slesz
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez AlaN » 10 kwi 2005, o 17:53

...poza tym, czy amigowy robal moze coś nawywijać na PC? (może Saddam? :wink:). Czy AmigaOS i jego programy "łapią" PeCetowe wirusy? Chyba nie.... coś tu nie pasuje...

A'propos: może katoś ma Amigowego robala? Chętnie go uruchomię na Amidze :P . Oczywiście na innym dysku.
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Avatar użytkownika
AlaN
 
Posty: 524
Dołączył(a): 21 wrz 2004, o 20:51
Lokalizacja: 52°30'N-17°00'E
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Amos » 10 kwi 2005, o 17:58

Kiedyś czytałem i palnąłem głupstwo :P

Skończcie się nabijać z biednego niewiedzącego :P
Amos
 
Posty: 1071
Dołączył(a): 22 lip 2004, o 19:01
Lokalizacja: Bytom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Slesz » 26 paź 2005, o 10:53

Błąd związany z instalacją MUI pod WinUAE polega na tym, że konieczna jest ingerencja w kod skryptu, inaczej instalator szuka tool ' ' . Znalzłem na necie poprawnie napisany skrypt pod WinUAE TUTAJ, ale nie za bardzo potrafię go przełożyć...
Próbowałem przekopiować go do notatnika (usuwając pierwsze ; ), po czym podpięłem w folderze jako HDD, skasowałem rozszerzenie .txt i w information zaznaczyłem scrypt. Przekopiowałem plik do poprawnie rozpakowanego katalogu z MUI (uprzednio kasując instniejący tam instalator). I wiem, że coś zrobiłem ewidentnie nie tak, gdyż szuka device $VER :shock:
W związku z tym pytanie: jak poprawnie przepisać ten skrypt instalacyjny ?
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Avatar użytkownika
Slesz
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 26 paź 2005, o 15:51

Ale nakombinowales :D :D
Przegraj ten skrypt instalacyjny do katalogu z instalką do MUI i uruchom w taki sposób.
c:Installer sciezka_dostepu:Install-MUI
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Slesz » 26 paź 2005, o 22:22

Wziąłem wyżej wymieniony link prawym - zapisz element docelowy jako i wrzuciłem do katalogu z MUI.
Wpisałem co trzeba i rozpoczęła się prawidłowa instalacja (nareszcie)
Koniec jednak do szczęśliwych nie należał
Obrazek

BTW: gdzie dostać starsze wersje MUI i jakie pliki z nowszej należałoby podmienić ? A może jest jeszcze jakiś sposób ? Byćmoże da się jakoś poprawić ów skrypt aby nie wywalał tego błędu ?
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Avatar użytkownika
Slesz
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 27 paź 2005, o 06:47

Czy archiwum MUI rozpakowales pod emulowaną Amigą czy po Windowsem?
Bo jesli w ten drugi sposób, to musisz to wykonac jeszcze raz, ale tym razem pod Workbenchem.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Slesz » 27 paź 2005, o 11:38

Rozpakowałem pod emulowaną Amigą tak jak było podane wcześniej w tym samym topicu. Windowsowy WinRAR nie rozpakowuje tego prawidłowo (z resztą daje nawet o tym informację w trakcie podejmowania próby rozpakowywania).
Obrazek
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Avatar użytkownika
Slesz
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Postprzez wojteks_86 » 7 kwi 2013, o 14:11

odkopie starocia - niech bedzie wszystko w jednym miejscu :)

zaczynam dopiero sie bawic z archiwami LHA, wiem juz jak je rozpakowac pod Amiga (robie to na emulatorze)
ale co potem? co z tego ze rozpakowalem archiwum jak nie umiem tego wlaczyc? :D
co sie potem z tym robi, bo nie ma tam zadnego pliku exe.
dzieki za pomoc!
Avatar użytkownika
wojteks_86
 
Posty: 52
Dołączył(a): 2 lut 2005, o 12:11
Lokalizacja: Ruda Śląska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Postprzez norbi » 7 kwi 2013, o 17:22

Wszystko zalezy co jest w archiwum lha.
Jesli w "srodku" sa moduly lub obrazki to trudno zeby cos z tego "odpalic".

Amigowy system nie wymaga aby plik wykonywalny mial rozszerzenie exe.
Plik wykonywalny najczesciej ma ikone lub nazwa pliku to sugeruje.
Amiga sama rozpozna czy dany plik jest wykonywalny
Z czasem sam bedziesz wiedzial gdzie jest exe.
Jesli chialbys wiedziec co to za pliki , to na aminecie test program ktory to skanuje pokazuje
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Postprzez wojteks_86 » 7 kwi 2013, o 21:10

sciagnalem kilka programow do edycji hex ( save'y :twisted: ) ale wszystkie znalazlem jako lha
np taki FileX ma gdzies tam pliczek FileX, ale nie mozna go odpalic ani z konsoli ani bezposrednio z folderu (caly czas mowie o folderze podczas emulacji - Workbench)
inne pliki to np filex.info albo readme ktorych tez nie umiem otworzyc
Avatar użytkownika
wojteks_86
 
Posty: 52
Dołączył(a): 2 lut 2005, o 12:11
Lokalizacja: Ruda Śląska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Postprzez olesio » 7 kwi 2013, o 23:31

Pliki *.info to jakby ikono - skróty do innych plików bez .info po nazwie. Może to być cokolwiek albo uruchomienie albo skojarzenie z jakimś programem. Jeżeli jednak nie ogatniasz tematu to polecam olać jakiś FileX. Edytować mozesz wygodnie binarki pod darmowymi hex edytorami dla Windows lub słynnym, płatnym edytorem HIEW (Hackers View - można znaleźc na sieci w miarę aktualne wersje). No chyba, że ten FileX potrrafi pokazać podgląd pliku binarnego jako kod źródlowy asm dla Amigi, wtedy jego używanie ma sens. A tak to nie zaprzątał bym sobie nim głowy i się z nim męczył.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Postprzez wojteks_86 » 8 kwi 2013, o 06:39

wczesniej uzywalem file master 2, jak jeszcze mialem Amige
tylko ja nie pytam konkretnie o fileX - podalem go jako przyklad :)
ogolnie chcialbym w koncu opanowac archiwa lha i na przyszlosc wiedziec co z tym robic po rozpakowaniu

dzieki za sugestie z HIEW - moze tez wyprobuje ;)
Avatar użytkownika
wojteks_86
 
Posty: 52
Dołączył(a): 2 lut 2005, o 12:11
Lokalizacja: Ruda Śląska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Emulacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości