winuae 1.1.1 i cd32

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

winuae 1.1.1 i cd32

Postprzez Green Nestor » 2 lut 2006, o 23:07

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Jestem tu nowy, więc z góry przepraszam za lamerstwo moich pytań.
Ponieważ trochę poczytałem sobie forum-emulacja-udało mi się zainstalować winuae 1.1.1, odpalić parę gierek dyskietkowych -z mniejszymi lub większymi problemami- w końcu zainstalować partycję of V.I.P. of the forum. Nie udaje mi się jednak emulować CD32; ROM -podstawowy,bo nie wiem jak z extended-nie jest widziany przez program. Ściągałem go chyba z 4 niezależnych źródeł i nic. Po kliknięciu w "ścieżki dostępu" --> "szukaj romów" w poz. cd32 jest - "niedostępny". Czy zainstalować starszą wersję emu?
Mówię tu o szybkim uruchamianiu, bo na razie spod Workbencha na hdd I hewnouajdija jak to zrobić.
Dzięki za ewentualne zainteresowanie.
Nobody's perfect.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Slesz » 3 lut 2006, o 03:16

Jeśli emu go nie widzi, to możesz mu pokazać ręcznie w zakładce ROMs.
Poza tym zdaje się Anthrox miał w podpisie link do instalki z działającymi kickami (choć nie wiem jak w 1.1.1 - o uszy mi się obiło, że nie wykrywa poprawnie wszystkiego - sam nie miałem okazji tego sprawdzić i nie mam teraz możliwości ; spróbuj poprzedniej wersji 1.1).

Przy emulacji cd32 możesz się pobawić w podpinanie zawartości cd pod harddrives (ale to bywa problematyczne i czasami trzeba mieszac w startup-sequence lub dopisywać jakieś skrypciki) lub pobawić się w odpalanie z obrazu płyty włożonego w wirtualną stację (np. Daemon Tools) + zaznaczenie opcji scsi device w misc (piszę z pamięci, chyba tam to było i chyba tak się nazywało). ale z obsługą z wirualnej stacji miewałem problemy (bawiąc się jeszcze na 0.9.92) - nie wiem jak będzie u Ciebie.[/url]
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Avatar użytkownika
Slesz
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Green Nestor » 3 lut 2006, o 20:52

Właściwie trochę nieściśle się wyraziłem w 1. poscie mówiąc o "szybkim uruchamianiu". Próbuję wystartować z ręcznego ustawienia poszczególnych zakładek, ale chyba jest to z góry skazane na niepowodzenie, bo tak jak pisałem wyżej kick cd32 jest "niedostępny", mimo, że fizycznie JEST razem z tymi wykrywanymi - "dostępnymi".
Co do bawienia się w mieszanie w SS, to się nie podejmę, za mało na ten temat wiem, a właściwie nie wiem nic. Wirtualny obraz cd-romu z próbną grą tkwi od dawna w "alkoholowej" wirtualnej stacji H:, ale co z nim zrobić? W ustawieniach twardodyskowych mam zaznaczone(ptaszek): Ustawienia->PC->Różne->UAE.scsi.device. Ale co dalej?
Slesz -dziękuję za pomoc.
Nobody's perfect.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Anthrox » 4 lut 2006, o 13:11

Zacznijmy od początku - potrzebujesz mojej instalki kicków (dużo się namęczyłem, aby znaleźć ich działające obrazy).

Niestety - posiadam angielską wersję WinUAE, bo mnie najlepiej czyta się teksty angielskie :)

A więc:

Obrazek

Po zainstalowaniu mojej kolekcji kliknij na RESCAN ROM`S

Obrazek

Jak dobrze zainstalowałeś moje Romy, to emulator wyświetli monit o dostępnych wszystkich ROMach

Obrazek

Ustaw tutaj wszystko tak jak pokazane na rysunku

Obrazek

Sprawdź, czy emulator dobrze ustawił ROMy

Obrazek

Ustaw te opcje, które zaznaczyłem na obrazku i kliknij na "Start"

Obrazek

Tutaj pokazało się tylko intro, ponieważ nie wkładałem krążka
Czyli teraz pozostaje tylko ustawić dobrze wirtualny napęd (u mnie no problemo, ale specjalnie ustawiłem literkę wirtuala przed oryginalną stacją) i jeszcze raz odpalić emulator

add

Niestety - nie chciało mi się czyścić pulpitu i jest zdziebko zaśmiecony katalogami - wynika to z tego, że niedługo będą archiwizowane na DVD i muszę je mieć pod ręką ;)
Ostatnio edytowano 10 lut 2006, o 09:03 przez Anthrox, łącznie edytowano 1 raz
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Green Nestor » 4 lut 2006, o 23:19

Dzięki obu Panom- Sleszowi i Anthroxowi za odzew i pomoc. Muszę się przyznać, że jeszcze wczoraj, po wielu walkach, skorzystałem z sugestii Slesza o Twoim podpisie @Anthrox i udało mi się doprowadzić do ukazywania się animacji konsoli. Potem próbowałem "włożyć" obraz płyty do konsoli i przy tym coś namieszałem. To wszystko zanim ukazał się Twój superguide, w którym zobaczyłem, że moje ustawienia nie były identyczne z Twoimi - nie zaznaczyłem "emulacji BSDsocket.library" i "użyj sterownika ASPI SCSI". Być może to jest przyczyną zamieszania, o którym niżej.
Do chwili, kied nie zacząłem prób z podpinaniem obrazu płyty za pomocą "dodaj foler" w zakładce "dyski twarde", pięknie odpalał mi się Workbench z twardego- za pomocą dwukliknięcia na zapisaną konfigurację z partycją firmową of Death Mieszko. W tej chwili niestety ta opcja nie działa, bo pojawia misie okno amigadosu jak niżej:
C:SetPatch:Unknown command
C:SetPatch failed returncode 10
1>
Koniec cytatu. What should I do?
Nobody's perfect.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 5 lut 2006, o 13:48

Widocznie Setpatch sie uszkodził.
Podmien go na dobry np. z Workbencha 3.1

Nie potrzebujesz wlaczenia emulacji BSDSocket.library do dzialania CD32. Ta biblioteka potrzebna jest aby pod Amigą był stos TCP/IP (np. internet)
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Anthrox » 5 lut 2006, o 18:26

@norbi - na wszelki wypadek i tak zaznaczałem, bo przy takich ustawieniach emulator zawsze mi dobrze chodził i nie widziałem potrzeby czegoś zmieniać

A teraz problem:

Aby uruchomić grę nie musisz włączać Workbencha - zamontuj obraz płyty Daemonem (nie przez opcje w emulatorze) i po prostu przy mojej konfiguracji uruchom emulator, który sam wykryje i uruchomi grę z krążka.
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Green Nestor » 5 lut 2006, o 20:38

@Anthrox - teraz podstawowym problemem stał się brak możliwośći uruchamiania partycji z Workbenchem. Deamona instalowałem, bo gdzieś na forum znalazłem podpowiedź, że z nim razem można uruchomić konsolę, ale niestety podczas instalacji coś mi namieszał w windzianym systemie. Na dodatek nie pojawił się żaden skrót do niego, nie ma go w spisie programów.Będę jeszcze próbował z alkoholem.
@norbi - mogę prosić o trochę więcej szczegółów z tym setpatchem? Rozumiem, że mam skopiować go z dyskietki z Workbenchem na hd z workbenchem - w odpowiednie miejsce? Moje pytanie: skąd(biblioteka?) i jak? Jeżeli w CLI, to jaką komendą?
Pozdrawiam.
Nobody's perfect.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Green Nestor » 5 lut 2006, o 23:52

Najgorsze jest to, że po włożeniu adf-a z workbenchem do stacji dysków dzieje się to samo, tzn. workbench nie bootuje, tylko zatrzymuje się na oknie amigadosu.
Nobody's perfect.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Slesz » 6 lut 2006, o 01:15

Wszelkie komendy WB'owskie znajdują się w folderze C (musisz zaznaczyć Show->All Files żeby go zobaczyć). To, że WB nie chce Ci się uruchomić znaczy, że zapewne zostało coś nadpisane na obrazach dyskietek WB - ściągnij je ponownie lub zrzuć z oryginałów jeśli takowe posiadasz (powinieneś!) i uruchom.
W razie czego wszystko da się wrzuicć do odpowiedniego folderu i doczepić do WinUAE jako dysk-folder.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Avatar użytkownika
Slesz
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Green Nestor » 6 lut 2006, o 02:05

Problem z twardym dyskiem rozwiązałem- nie wiem jakim cudem i nie będę się zastanawiał, zniknął z mojego dh0 cały katalog C. Rozwiązałem przez nadpisanie całego nowego dh0 na poprzednim. Dyskietka dalej tak jak poprzednio, ale to był widocznie pechowy zbieg okoliczności.

Wracam do podstawowego problemu z CD32.

Pozdrawiam.
Nobody's perfect.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Green Nestor » 6 lut 2006, o 21:43

@Anthrox
1) jaką masz wersję winue?
2) jaki CPU masz w ustawieniach?
Dzięki.
Nobody's perfect.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Anthrox » 6 lut 2006, o 22:02

Ad.1

1.1.1 ENG

Ad.2

Automatyczne ustawienie emulatora dla CD32, czyli 68EC020

Obrazek

Ps. dostanę coś za guide ? :mrgreen:
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez akuhedr » 7 lut 2006, o 12:09

hmmm
taki temat z obrazkami to chyba nawet warto przykleić "klajstrem świeżym" si?
If you live with apes man, it's hard to be clean
Avatar użytkownika
akuhedr
 
Posty: 662
Dołączył(a): 14 sie 2003, o 14:45
Lokalizacja: [#1896070]
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Green Nestor » 7 lut 2006, o 17:52

@Anthrox

Dam Ci pochwałę - po skończeniu wątku (najlepiej by było- po rozwiązaniu problemu), chociaż podobnie jak akuhedr uważam, że Twój guide zasługuje na więcej, niż moja marna pochwała. Mogę powiedzieć, bo czytałem całą zakładkę "emulacya" i czegos tak piknego tam nie ma.
Teraz do rzeczy.

Dziwne, bo ja mam też wesję 1.1.1, ale jest pewna różnica między naszymi programami, na którą na początku nie zwróciłem uwagi. W zakładce różne(misc), w pozycji odpowiadającej Twojemu "Adaptec ASPI"- z rozwijanego pola wyboru(nie wiem czy tak to sie nazywa, ale wiesz o co chodzi), ja mam normalną kratkę do zafajkowania - z opisem "użyj sterownika ASPI SCSI".

Najlepsze jest jednak to, że nie mogę tego sterownika wybrać- ptaszek momentalnie znika po przejściu do innej zakładki. Opcja "zapisz konfigurację" też nie pomaga. Pamiętasz może skąd ściągałeś winue?
Nobody's perfect.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Następna strona

Powrót do Emulacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości