winuae 1.1.1 i cd32

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

Postprzez Slesz » 8 lut 2006, o 02:24

To raczej wina braku odpowiednich sterowników do czytnika.
Spróbuj TEGO
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Avatar użytkownika
Slesz
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Green Nestor » 8 lut 2006, o 23:02

Jeszcze raz THX za pomoc Anthroxowi i Sleszowi.

Kiedy zamontowałem sterowniki i uruchomiłem cd32 pod winue i zobaczyłem MIGAJĄCĄ DIODĘ CD i napis - "accesing cd32, please wait" - wiedziałem - jesteście wielcy! Ten napis widziałem już wcześniej, ale I was waiting chyba z 10 minut - i nic - a dioda zawsze była czarna. A tu po 2s drugi napis: "Cannon Fodder is loading." i za chwile intro.
Jako ciekawostkę wkleję fragment innego forum na ten sam temat z udziałem V.I.P.(to chyba z eab, ale nie jestem pewny):


KombatSanta17-Oct-05, 09:28 am
I got problem when trying to configure WinUAE to run CD32 games.

If I don't add CD as harddisk, CD won't start. I am using ISO images with Alcohol and Daemon tools, but neither worked until I added stupid CD0 and pointed to my CD rom.

I remember being able to run CDs without doing this, does that mean that something in WinUAE changed or.?
I havn't tried the latest release of winUAE, but in the older version you had to make sure you did not have any other CD in any of your drives other than a cd32 one.
--------------------------------------------------------------------------------

Anubis17-Oct-05, 05:43 pm
I did that, and I even changed drive letters, but still got the same problem. I tried to enable different settings in MISC portion of WinUAE, but still nothing. :(

Funny thing is that I used to help people to set up CD32 emulation. :doubt
--------------------------------------------------------------------------------

Toni Wilen18-Oct-05, 08:18 am
I am still here :)

first: check the log, as usual.
second: you may need to reset uaescsi.device setting in misc-panel. There is a little stupid feature in 1.1. SCSI mode-checkbox is disabled if uaescsi.device is not enabled so enable uaescsi.device, change the setting and then disable it again. SPTI or NeroAspi under W2K/XP, NeroAspi or AdaptecAspi under W9x/ME. (AdaptecASPI does work under W2K/XP but usually it just simply sucks.)

Widzę, że nie wszystko jest całkiem OK, bo po wyjściu do łindouza i powrocie do gry, coś się kaszani dolna część ekranu. Poza tym nadal nie mogę zapisać konfiguracji z włączonym sterownikiem ASPI SCSI - po wyjściu z gry - "fajki" nie ma. Być może trzeba teraz skorzystać z rady Toniego Wilena. Ale to są szczegóły.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Green Nestor » 11 lut 2006, o 19:41

Trochę inny problem ale związany z głównym tematem.

Czy w cd32 pod winue jest możliwe w jakikolwiek sposób zapisanie stanu gry(emulacji) - tak, żeby po wyjściu z programu i późniejszym powrocie do niego ten stan odtworzyć? Jeżeli tak, to proszę również o podanie rozszerzenia pliku, do którego się zapisuje.
Nobody's perfect.
Green Nestor
 
Posty: 11
Dołączył(a): 30 sty 2006, o 23:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez gość » 13 lut 2006, o 23:16

Ja mam troche inne pytanie jednak powiązane z tematem.Otóż w paczce oprócz obrazu płyty jest muzyka .Obraz montuje w wirtualnym napędzie ale co zrobić z tą muzyką gdzie ją zamontować,wstawić,ustawić.itp. żeby podczas gry nie było samych dźwieków ale i muzyka.Pozdrawiam :)
gość
 

Postprzez Slesz » 14 lut 2006, o 00:28

Muzyka powinna się znajdować na obrazie jako odpowiednie tracki audio. Spróbuj stworzyć taki właśnie obraz płyty z tego co masz i go odpalić.

Niektórzy robią tak, że rozdzielają grę i audio tracki, z audio robią mp3 i pakują razem - wszystko po to, żeby zaoszczędzić miejsce i ilość transferowanych danych.

Oczywiście na stworzonym obrazie pliki muzyczne muszą być w formie audio tracków, a nie mp3.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Avatar użytkownika
Slesz
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez gość » 14 lut 2006, o 14:57

Dzięki za szybką odpowiedź:) To co mam to właśnie mp3 tylko jak to zrobić żeby ta muzyka była w postaci audio tracków na jednym obrazie z grą bo ja już nie mam pomysłów jak taki obraz stworzyć :)
gość
 

Postprzez Slesz » 14 lut 2006, o 22:58

Zajrzyj TUTAJ
audio tracki są dogrywane tak jak obraz dane+audio (jest taka opcja choćby w Nero, więc w ostateczności możesz wypalić). Audio powinny być w zasadzie rozkompresowane, czyli w plikach wav. Można przerobić np. za pomocą Easy CD-DA Extractor. Nero konwertuje sam automatycznie.

PS. Nie próbuj dokładać plików wav jako dane do reszty. Musi być wszystko ładnie pięknie w postaci osobnych audio tracków (możliwych do odtwarzania np. na wieży Hi-Fi).
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Avatar użytkownika
Slesz
 
Posty: 1728
Dołączył(a): 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Gość » 17 lut 2006, o 02:40

Wybacz Slesz że tak późno dziękuje za odpowiedź :) ale lepiej późno niż wcale :)jeszcze raz dzięki pozdrawiam
Gość
 

Postprzez XaNtoR » 20 kwi 2006, o 00:21

Nie czytalem innych postow, a napisze to co wiem z doswiadczenia tylko:
Mi na 1.1 i wyzej nie chcialo dzialac CD32, dzialalo natomiast bezproblemowo na wersji 1.0. To wszystko.
AmigaAmigaaMiga mi przed oczami...
Avatar użytkownika
XaNtoR
 
Posty: 52
Dołączył(a): 5 mar 2004, o 22:18
Lokalizacja: Bębło pod Krakowem
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez bogumilz » 22 sty 2007, o 10:05

hej.skad moge sciagnac oba kicki do CD32? prosze o pomoc, nigdzie znalesc nie moge :(
bogumilz
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 sty 2007, o 02:22
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Arekis » 22 sty 2007, o 15:46

Po pierwsze. Masz Amigę CD32? Jeśli nie to mogą cię zgarnąć za posiadanie nielegalnego pliku ( Czasami za pliczek można sporą kaucję dostać )
Po drugie. Poszukaj na stronie Ami32. ( 2 minuty szukania w Google powinno załatwić sprawę )
011001010110110101110101011011000110000101100011011010100110000100101110011011100110010101110100
%65%6D%75%6C%61%63%6A%61%2E%6E%65%74%00
145155165154141143152141056156145164
emulacja.net
Avatar użytkownika
Arekis
 
Posty: 1785
Dołączył(a): 20 mar 2005, o 16:45
Lokalizacja: Gdynia
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Anthrox » 25 sty 2007, o 21:19

Po trzecie (i najważniejsze): poprosić wujka Mistrza o pomoc :mrgreen:
Na PM już odpowiedziałem
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1244
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez bogumilz » 26 sty 2007, o 13:09

dzieki juz mam :):)
bogumilz
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 sty 2007, o 02:22
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: winuae 1.1.1 i cd32

Postprzez Kajkosz » 1 paź 2011, o 07:08

Witajcie, jestem tutaj nowy i od niedawna bawię się emulacją Amigi.
Mam pytanie. Czy można by było powtórzyć lekcję jak ustawić emulację CD32 pon nowym WinUAE ?
Niestety nie widać zdjęć, a samemu nie umiem niestety.
Kajkosz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 26 wrz 2011, o 20:20
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: winuae 1.1.1 i cd32

Postprzez Anthrox » 1 paź 2011, o 13:16

W najnowszej wersji WinUAE to nawet prościej.

1. Pobierasz rom dla CD32 (zwykły i rozszerzony = ostatecznie mogę już wrzucić na serwer)
2. Przechodzisz na quickstart, wybierasz CD32, a potem obraz i to wszystko "na początek"
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1244
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Poprzednia strona

Powrót do Emulacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość