"Zdrajca" na Amigę i Winuae

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

"Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez Bwele » 8 mar 2009, o 11:38

Mam na dysku tę grę: http://img25.imageshack.us/my.php?image=zdrajca.jpg w formie folderu z podfolderami i plikami; wygląda to o tak o: http://img27.imageshack.us/my.php?image=zdraj.jpg

I teraz: Chciałbym sobie zagrać, ale moje doświadczenie z emulatorem ogranicza się do montowania adf-ów i dms-ów. Rozumiem jeśli nikomu nie będzie się chciało, ale jeżeli ktoś z Was się zna i wytłumaczyłby mi jak krowie na rowie co z tu zrobić, żeby odpalić pod WinUAE, ucieszę się niezmiernie.
Bwele
 
Posty: 77
Dołączył(a): 4 lut 2009, o 14:10
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez Shoonay » 8 mar 2009, o 14:18

Osobiście miałem grę z 2 różnych źródeł, obie oryginalne z MACD i żadną nie udało mi się zmusić do działania.
Ni na emu, ni na mojej prawdziwej A1200 z Blizzem030/50Mhz 32MB :(
Na tym Chomiczym serwerze (którego adres gdzieś tu lata po forum ;)) widziałem inna wersję, zdaje się że złamaną przez Don Adana z WT, wieć może ta zadziała?
Ktoś sprawdził?
Avatar użytkownika
Shoonay
 
Posty: 824
Dołączył(a): 1 mar 2004, o 03:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez olesio » 8 mar 2009, o 14:48

Hmmm, akurat Don Adan nie łamał gier chyba, ale mogę się mylić. Jeżeli chodzi o folder na chomikuj,
do którego link przewijał się na forum to na http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Ami4ever nie ma nic
w katalogu AMIGA CD GRY chyba że w jakimś innym na być owa gra, ale wątpie. Bwele: jak możesz to
wrzuć zawartość tego CD na, najlepiej dla mnie - rapidshare.com albo inny hosting, a ja sporóbuje pod
WinUAE zainstalować, ale skoro Shoonay próbował to pewnie ja nic lepszego nie wykombinuje od Niego.
Normalnie do zainstalowania ów gry powinien wystarczyć jakiś system - może być partycja Workbench,
przygotowana przez DeathMieszko, z działu pliki na tej stronie, no a później montujemy twardy dysk
jako katalog w WinUaE )zakładka "Hard Drives" i opcja "Add Directory" i tam "Device Name": DH1, a
w "Volume Label" raczej dowolna unikanlna nazwa, zaś w "Path" - wiadomo ścieżka do katalogu, który
ma być podmontowany jako dysk twardy. I następnie klikasz na ikonę Instaluj_na_HD. Tylko skoro taki
proces instalacji się nie udaje to nie wiem co jeszcze może pomóć. Najlepiej wystaw te wersję to ktoś
tutaj z forumowiczów powinien coś z nią wykombinować i może wspólnymi siłami uda się ją uruchomić.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez Shoonay » 8 mar 2009, o 14:57

olesio napisał(a):[...] ja sporóbuje pod WinUAE zainstalować, ale skoro Shoonay próbował to pewnie ja nic lepszego nie wykombinuje od Niego.
Jesteś zdecydowanie zbyt skromny kolego ;)
Sam pozapominałem już dawno wiele z trików w grzebaniu w WB, a moje próby w uruchamianiu "Zdrajcy" ograniczyły się do SnoopDOSa, kopiowania niektórych plików ręcznie i dokładania przypisań, z czego nic niestety nie wyszło. :(

Spróbuj, proszę, to nie powinno być trudne, ja w każdym razie coś przeoczyłem...
Avatar użytkownika
Shoonay
 
Posty: 824
Dołączył(a): 1 mar 2004, o 03:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez Bwele » 8 mar 2009, o 15:57

Dobra myśl, oto link: http://rapidshare.com/files/206818860/zdrajca.rar

Trzymam kciuki
Bwele
 
Posty: 77
Dołączył(a): 4 lut 2009, o 14:10
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez olesio » 8 mar 2009, o 22:01

Niestety nie udaje mi się uruchomić zdrajcy. Podmontowałem dysk jako katalog z całą grą, dodałęm też
pliki jakie używa skrypt Zdracja czyli MAkeDir oraz Execute żeby go wywołać, w startup-sequence tak jak
zalecali w pliku tekstowym uruchamiam samą gre poprzez execute zdrajca ale ekran tylko dwa razy przy
wywoływaniu plików z1 oraz z2 mignie i pokaże się cli ze znakiem zachęty. Shoonay: miałeś to samo czy
gra pokazała cokolwiek może jakiś błąd? Próbowałem pod Chipsetem AGA, zwiększałem ilość pamięci no
i nic to nie dało. Póki co zostawiam grę na dysku. A może wspólnie tutaj coś jeszcze z tą grą wymyślimy,
bo z tego rematu http://eab.abime.net/showthread.php?t=4 ... ht=zdrajca wynika że na UG do którego
nie mam już dostępu była ta gra i są screeny z WinUAE w topicu na EAB czyli da się jakos ją pod WinUAE
uruchomić. Może Shoonay sprawdisz tam o ile nadal masz dostęp kto to wstawiał albo jak mają forum
to poprosisz o kontakt z osobą która to wstawiała i od niej dowiemy się w jaki sposób uruchomić tę grę.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez Shoonay » 8 mar 2009, o 22:06

olesio napisał(a):Shoonay: miałeś to samo czy gra pokazała cokolwiek może jakiś błąd?
To samo, żadnego błędu... :(
olesio napisał(a):na UG do którego nie mam już dostępu była ta gra
Nadal jest, z nią też sprawdzałem.
Chcesz zaproszenie? ;)
olesio napisał(a):są screeny z WinUAE w topicu na EAB czyli da się jakos ją pod WinUAE uruchomić. Napisałem na maila oraz PM do Dizzy'ego żeby się pochwalił w jaki sposób on tę grę uruchomił.
Dizzy jeno pożyczył screeny z torrenta na UG, AFAIK.

BTW: Pewna osoba z tego forum zaofiarowała mi pomoc w uruchomieniu Zdrajcy swego czasu, ale byłem wtedy zajęty.
Może teraz razem coś więcej wskóramy? OSH? ;)
Avatar użytkownika
Shoonay
 
Posty: 824
Dołączył(a): 1 mar 2004, o 03:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez olesio » 8 mar 2009, o 22:21

Jak coś to możesz wysłać zaproszenie na olesiopl(at)gmail.com dziękuję z góry.
Co do Dizzy'ego to próbowałem mu wysłać PM z pytaniem jak uruchomił i czy w
ogóle tę grę, ale chyba dawno nie zaglądał na EAB, bo ma zapchaną skrzynkę i
nie może odebrać więcej PM'ów. A jak pamiętasz kto Tobie oferował tę pomoc
na U.G, w sprawie uruchomienia tej gry, to o ile nadal tutaj zagląda to może go
zapytaj na jakiej konfiguracji uruchomił Zdrajce i pod jakim systmem, a jeżeli z
czystego startup-sequence to jak ten plik wyglądał, jakie assigny oraz co i jak.
Albo na U.G. jeżeli jest taka możliwość to pytać w komentarzach albo na forum.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez OSH » 8 mar 2009, o 22:23

Melduję się. Sprawa jest nieciekawa, bo ten Zdrajca z UG jest uszkodzony. Mnie się w końcu udało go zmusić do działania, więc tak: mam komplet plików, które są niezbędne do prawidłowego działania Zdrajcy. Wszystko, co tam zamieściłem należy wcześniej skasować z odpowiednich katalogów, a potem poprzegrywać pliki z kompletu. Nie próbować zastępować, bo to nic nie da (?!). Możesz mi wierzyć, bo to sprawdziłem. Nie wiem tez, czy ma to jakiś związek, ale mam wrażenie, że Zdrajca bardzo nie lubi, gdy się go uruchamia z mapowanego katalogu, a nie z plikopartycji. Po tych wszystkich dywagacjach - uderz do mnie na GG. Albo podaj maila, ale lepiej mieć bezpośredni kontakt, bo ja musze wiedzieć, co się dziaje, czy chodzi czy nie chodzi. Jest jeszcze jeden problem, ale tego to mi się już nie udało rozwiazać. Pod WinUAE (a sprawdzałem pod niemal wszytkimi wersjami) ucinane są sample mówionych kwestii.Pojęcia nie mam o co chodzi, nie pomaga ustawienie prędkości A500, po prostu - kwestie nie są wypowiadane do końca.
A1200 E/BOX Tower, Apollo 1240/25 MHz 34 MB RAM, HDD 20 GB; LG10x30x40, A1200 E1230/40 18 MB RAM, CD-32+SX-1 10 MB RAM, A500, CDTV, A600, C64, C64+1541-II:), C-64G
Avatar użytkownika
OSH
 
Posty: 291
Dołączył(a): 12 maja 2006, o 11:11
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez olesio » 8 mar 2009, o 22:35

A źle doczytałem, że to o OSHa chodzi :) Co do tego że gra nie działa z plikpartycji to się
z tym spotkałem, nie wiedziałem że może być odwrotnie kiedy działa z katalogu. Także na
plikopartycje skopiowałem całą grę z czystym startup-sequence i próbowałem uruchomić no
i to samo. I szkoda że te kwestie WinUAE ucina. Ale może coś współnie wydumamy na GG.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez Shoonay » 9 mar 2009, o 10:10

olesio napisał(a):Jak coś to możesz wysłać zaproszenie na olesiopl(at)gmail.com dziękuję z góry.
Poszło.
olesio napisał(a):Co do Dizzy'ego to próbowałem mu wysłać PM z pytaniem jak uruchomił i czy w
ogóle tę grę, ale chyba dawno nie zaglądał na EAB, bo ma zapchaną skrzynkę i
nie może odebrać więcej PM'ów.
Zagląda, zagląda, tylko coś znudzony Amigowaniem ostatnio...
Sam go tam napastuję żeby mi przesłał wreszcie angielską PC wersję gry Biing! dla Don Adana, bo chcemy się za tłumaczenie zabrać, a skoro angielska wersja na 99% istnieje po co się męczyć jak wystarczy skopiować tekst.
Avatar użytkownika
Shoonay
 
Posty: 824
Dołączył(a): 1 mar 2004, o 03:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez OSH » 9 mar 2009, o 13:16

Uwaga!
Jest postęp w sprawie tych uciętych sampli. Przypuszczalnie winna jest włączona emulacja koprocesora, bądź niedostsowanie parametru CPU<>Chipset. Ja teraz nie mam jak tego sprawdzić, bo mam ważniejsze rzeczy na głowie. Ale do tego wrócę.
A1200 E/BOX Tower, Apollo 1240/25 MHz 34 MB RAM, HDD 20 GB; LG10x30x40, A1200 E1230/40 18 MB RAM, CD-32+SX-1 10 MB RAM, A500, CDTV, A600, C64, C64+1541-II:), C-64G
Avatar użytkownika
OSH
 
Posty: 291
Dołączył(a): 12 maja 2006, o 11:11
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez Shoonay » 9 mar 2009, o 13:31

Czyli na mojej 030 powinno działać OK? Przetestujemy. :)
Czekamy z niecierpliwością. :)
Avatar użytkownika
Shoonay
 
Posty: 824
Dołączył(a): 1 mar 2004, o 03:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez olesio » 9 mar 2009, o 17:52

Shoonay oraz pozostali, którzy mają także WinUAE z zainstalowanym Workbenchem:
pod poniższym adresem jest wersja spakowana lha, którą podesłał mi OSH i z owej
wersji robię hdfa, gra działa, ale są dwa problemy - u mnie przynajmniej nie ma w
ogóle polskich znaków diakrytycznych w tekstach podczas gry, a także jest problem
aby kwestie mówione nie konczyły się za szybko. Shoonay: jakbyś na Amidze i/lub
pod WinUAE miał popranwe polskie znaki (najszybciej to sprawdzić jak pominiesz
intro prawym klawiszem to wcisnąć mów. Jak Ci napisze "Z kim mam rozmawiać?
Z powietrzem?" będziesz miał normalne "Ć" w rozmawiać zamiast "#?" to wrzuć na
jakiś hosting spakowany swój Workbench (usuń wcześniej tóżne klucze jeśli masz)
lub wrzuć mi swój cały spakowany katalog Fonts. OSH pisze, że u niego pod WB 3.0,
który jest "goły" - w WinUAE czcionki się wyświetlają prawidłowo. Ja próbowałem w
trzech systemach w tym WB DeathMieszka i nic z tego. Mam także nadzieję, że uda
się wspólnymi siłami opracować taką konfigurację WinUAE, która pozowoli usłyszeć
całe kwestiwe wypowiadane przez postacie. Podaję więc link do lha, który jak OSH
zaleca najlepiej rozpakować pod WB )POD WINUAE_ i kliknąć w katalogu ZDRAJCA
na ikonę ZdrajcaStart. Link: http://rapidshare.com/files/207211479/zdrajca.lha
Jak uda się zwalczyć problem czcionek oraz kwestji mówionych to wystawię hdfa.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: "Zdrajca" na Amigę i Winuae

Postprzez Shoonay » 9 mar 2009, o 17:58

Dzięki.
Dziś wieczorem lub jutro się z tym pobawię.
Z wrzuceniem WB będę mięć mały kłopot bo ogromnie dużo rzeczy musiałbym wywalić, ale popróbuje też może z gołym WB3.1 czy coś.
Avatar użytkownika
Shoonay
 
Posty: 824
Dołączył(a): 1 mar 2004, o 03:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Następna strona

Powrót do Emulacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość