Mam problem z plikiem HDF. Pilnie proszę o pomoc !!!

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

Mam problem z plikiem HDF. Pilnie proszę o pomoc !!!

Postprzez Blackman » 15 mar 2010, o 14:40

Mam problem z jednym z plików HDF.
Zainstalowałem ostatnio najnowszego WinUAE w wersji 2.01. Gdy staram się zamontować pliki HDF (jeden systemowy około 50 MB, drugi z gierkami około 700 MB) to bez problemu wgrywa mi się Workbench, jednakże drugi z dysków nie jest widoczny jako dysk DOS ale NDOS. Przy wgrywaniu wyświetlaja mi się komunikaty z user-startup o tym, iż system nie może zlokalizować tego drugiego dysku.
Zdziwiłem się bardzo, zważywszy na fakt, że w poprzedniej wersji WinUAE jaką dysponowałem jak i na jeszcze wcześniejszych wszystko działało bez zarzutu.

Błagam o pomoc!!! Na tym pliku HDF mam gry które instalowałem przez długi okres czasu a jednocześnie chcę z nich korzystać na najnowszej wersji WinUAE
Blackman
 
Posty: 1
Dołączył(a): 1 gru 2005, o 01:52
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mam problem z plikiem HDF. Pilnie proszę o pomoc !!!

Postprzez olesio » 15 mar 2010, o 22:56

Niebardzo wiem jak Tobie pomóć. Ja z tego co kojarze nawet nie pobierałem jeszcze najnowszych WinUAE, bo
mam po prostu za słaby komputer i zatrzymałem się na wersji 1.6.X, ponieważ im nowsza wersja tym większe
są wymagania od kumputera, a mój jest z lutego 2004 roku i w ogóle najlepiej odpalam hdfy na wersji 1.1, no
a z takim przypadkiem się nie spotkałem bo na ogół tworzę hdfy tylko pod konkretną grę, system WB mam jako
katalog podmontowany. Natomiast hdy, ktore tworze, może poza dwoma przypadkami mają nie więcej niz 10
megabajtów objętości. Myślę, że najlepiej jak napiszesz po angielsku na http://eab.abime.net w dziale, który
nazywa się prb.WinUAE. Tam wypowie się na pewno autor emulatora. Bo skoro wszystko działało w porządku na
poprzedniej wersji emulatora, a już na najnowszej nie działa, a Ty nic nie zmieniałeś w konfiguracji ani w tych
plikach hdfach, to być może wina leży po stronie emulatora i Toni musi coś poprawić ewentualnie wyjaśni Ci co
masz zrobić żeby zadziałało. Wiem, że miały być w nowszych wersjach WinUAE zastosowana możliwość taka by
hdfy dynamicznie zwiększały swoj rozmiar. Nie wiem czy to już zastosowano. Może w tym jest problem. Także
przykro mi, że nic konkretnie nie jestem w stanie Tobie doradzić - lecz na pewno autor WinUAE będzie mógł :)
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mam problem z plikiem HDF. Pilnie proszę o pomoc !!!

Postprzez Anthrox » 16 mar 2010, o 20:55

Skoro działało, to weź stary emulator i po prostu z HDF przegraj na podczepiony katalog ;>
Na nowym UAE znowu bedziesz mógł na HDF nagrać - tylko nie wiem czy jakiś problemów z kompatybilnością nie będzie - mam na myśli atrybuty amigowe piszac w prostych słowach ;)
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1244
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mam problem z plikiem HDF. Pilnie proszę o pomoc !!!

Postprzez nothin » 29 sty 2011, o 13:01

Skoro działało, to weź stary emulator i po prostu z HDF przegraj na podczepiony katalog ;>

otóż nie, i każda próba będzie ryzykiem dalszego uwalenia HDFa.

..obawiam się, że widzę tu podobny problem do mojego;
po przesiadce z 1.6.x na 2.3.x ten sam wzór hdfa pada po kilku odpaleniach.
o ile raz udalo mi sie disksalvem(!) uratować zawartość, to kolejnym już nie :E posypala sie cala mapa bitowa odzyska dal kaszę.

generalnie, skonczylo sie u mnie na zabawie od zera, czyli od stworzenia hdf-a od zera na 2.3.x...:(

więc, słowem - najpierw próbuj z disksalvem - zrób hdfa, przekopiuj tam katalog(!) disksalva i STAMTĄD go trzeba odpalić, potem salvage uwalonego device'a i czekamy(nawet i dwa dni..). potem, jeśli da radę zawartosc będzie, jak trzeba, jeśli nie, to otrzymasz setki katalogów z wymieszana zawartoscia i to będzie tragedia.

btw, coby zmniejszyć ból mały link:
http://www.whdownload.com/

mozna odnalezc co sie stracilo...
nothin
 
Posty: 2
Dołączył(a): 29 sty 2011, o 13:00
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mam problem z plikiem HDF. Pilnie proszę o pomoc !!!

Postprzez Shoonay » 29 sty 2011, o 15:42

nothin napisał(a):btw, coby zmniejszyć ból mały link:
http://www.whdownload.com/
Jeszcze mniej plików do szukania: http://kg.whdownload.com/kgwhd/ ;)
Avatar użytkownika
Shoonay
 
Posty: 824
Dołączył(a): 1 mar 2004, o 03:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mam problem z plikiem HDF. Pilnie proszę o pomoc !!!

Postprzez nothin » 30 sty 2011, o 23:53

faktycznie, wyleciało z głowy, plus dla pana :) to fantastyczny site.

jeszcze mały addon:
http://www.emu-land.net/computers/amiga/games/whd

przy okazji, dzięki za link z siga!

upd:
przy okazji...wg. mnie, aktualny rozwój emulki niestety skłania się ku totalnemu upadkowi idei;
od wersji 2.3.x coś się popsuło, niestety, autor chyba ma jakiś problem z megalomanią i na tym etapie rozwoju może być tylko gorzej;
zalecam tworzenie hdf'ów pod 1.6.x i pozostanie przy tej wersji, gość się zwyczajnie zdaje, zagubił w swoim mniemaniu, i jakiekolwiek próby komunikacji z nim zawodzą, od wersji grudniowych wszystkie moje HDF'y, sprawdzone, zawodzą, i mojej opini, o ile zbudowany od zera mój build workbencha obliczony pod whdload zawiedzie, mojej opinii nie zmienię już.
Coś spaprał, imho.
nothin
 
Posty: 2
Dołączył(a): 29 sty 2011, o 13:00
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Emulacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości