Problem z zapisem

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

Problem z zapisem

Postprzez tasiu » 5 kwi 2010, o 14:28

Witam wszystkich

Mam problem z zapisem gry w Settlers'ach, podczas naciskania F12 i robienia save state, pojawia mi się taka wiadomość:
"WARNING: State saves do not support hard drive emulation. This message will not appear again."

W jaguarze mogę zapisywac w ten sposób, w settlersach i innych grach tak nie umiem. Słyszałem tez o robieniu jakiejś plikopartycji, ale jakoś nie umiem sobie z tym poradzić;) Co zrobić zeby można było zapisywać przez F12? Z Góry dzięki.
tasiu
 
Posty: 3
Dołączył(a): 4 kwi 2010, o 15:31
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Problem z zapisem

Postprzez olesio » 5 kwi 2010, o 18:12

Komunikat, który otrzymujesz oznacza że właśnie zapisujesz grę uruchomioną
z emulowanego twardego dysku także albo z plikopartycji hdf albo z katalogu,
podmonowanego jako dysk twardy. Pod nowszymi wersjami WInUAE - bo nie
napisałeś jakiej używasz - komunikat powiniene się nie pojawiać, Bo ja pod
wersją 1.1 zapisywałem savestate dla Rick Dangerous uruchomianej z hdfa,
no i odczytuje się prawidłowo. Jedyny wymóg jest taki aby gra w momencie
jak zapisujesz savestate, nic na plikopartycji nie zapisywała ani nie czytała.
Dodatkowo ważne jest też aby plik kicstartu oraz sam hdf były pod tą samą
ścieżką jak w momencie zapisu gdyż te informacje również są w savestates.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Problem z zapisem

Postprzez tasiu » 5 kwi 2010, o 19:05

Mam wersję 1.3.2, grę odpalam normalnie z tych plików ADF, naprawdę nie mam pojęcia co zrobić, myślałem że gra odpala się właśnie z tych plików ADF, a nie z emulowanego twardego. Normalnie w grze także nie mogę zapisać, bo pisze mi że dysk jest pełny, może wyjaśnicie mi jak to "naprawić"? ;P
tasiu
 
Posty: 3
Dołączył(a): 4 kwi 2010, o 15:31
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Problem z zapisem

Postprzez norbi » 8 kwi 2010, o 17:49

czy na pewno odpalasz gre z ADF ?
jakiej wielkosci sa te pliki?
W jaki sposob uruchamiasz gre ?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Problem z zapisem

Postprzez tasiu » 8 kwi 2010, o 21:29

Tak, gra jest odpalana z plików ADF, po prostu naciskam "start", i już.
Mała uwaga- w Settlersach zapisać grę już mogę, nie wiem jak to zrobiłem, no ale.. można:) Pliki mają po 880kb~, reszta gier nie chce się w ten sposób zapisać, a nie wiem jak zrobić tą pliko-partycję, co by można było zapisać bezpośrednio spod gry. Pisze że jest zajęte miejsce.
tasiu
 
Posty: 3
Dołączył(a): 4 kwi 2010, o 15:31
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Problem z zapisem

Postprzez Bebokus pospolitus » 18 kwi 2010, o 22:37

A nie lepiej użyć normalnego czystego ADF?
http://www.retrostacja.org/ multi blog o grach :)
Avatar użytkownika
Bebokus pospolitus
 
Posty: 1410
Dołączył(a): 6 sty 2005, o 17:26
Lokalizacja: Tychy
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Emulacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości