Problem z dyskiem po instalacji workbench

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

Problem z dyskiem po instalacji workbench

Postprzez PanterA » 8 wrz 2010, o 17:15

Witam wszystkich amigowców :) mam taki problem posiadam dwa dyski jeden 85 MB drugi 20GB na tym mniejszym mam juz zainstalowany system WB 3.1 ale dysk jest pełny (nie chce łączyć dwóch dysków na raz do Amigi ) na drugim dysku Seagate 20GB zainstalowałem WB 3.1 pod WinUAE 2.0 wszystko fajnie z tym ze dysk z systemem jest widziany tylko pod UAE jak podłączam pod Amige juz go nie widzi stary dysk 85MB smiga pod UAE i amigą nowy tylko pod emulatorem .System postawilem na standardowej konfiguracji A1200 bez zadnych dodatkowych bajerów typu pamięć 16MB jest fabryczna A1200 z takim samym kikstartem 39.106 i iloscią pamięci 2MB +AGA nowy dysk tworzyłem na rózne sposoby jedna partycja ,dwie wiem jakie są ograniczenia ile widzi amiga wiec bywało róznie 1GB partycja 4GB i to samo dioda po podłączeniu dysku na Amidze cały czas swieci .Na Amidze mam tylko WB 1.3 na dyskietkach i on nie widzi dysku ,nie mam WB 3.1 na Amige bo juz dawno bym sprobowal zainstalowac na Ami a nie UAE z dawnych lat zostaly tylko 3 dyskietki z 6 :P gdzie jest reszta nie wiem .Wydawalo mi sie ze problem tkwi w zbyt duzym dysku 20GB bo WB pod UAE nie umie prawidłowo wykryc pojemnosci dysku ,ale na forum wyczytałem ze ktos juz stawiał WB pod UAE i mu działało na 30GB dysku podpowiedzcie cos prosze bo męcze się juz 2 dzien .
PanterA
 

Re: Problem z dyskiem po instalacji workbench

Postprzez Anthrox » 13 wrz 2010, o 19:27

Nie wiem jak ma się to do starszej wersji workbencha, ale na pewno standardowy kick 1.3 musiał być patchowany, aby rom Amigi "wiedział" dysk twardy.
WinUAE używa uae.device, więc gdy podczepiłem dysk twardy i odpaliłem Workbencha 1.3 zobaczył dysk - oczywiście rom nie umożliwił zabootowania
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Problem z dyskiem po instalacji workbench

Postprzez norbi » 14 wrz 2010, o 20:58

Standardowa A1200 nie "zobaczy" dysku powyzej 4GB. Wine za to ponosi scsi.device.
Zostalo to poprawnione w WB3.5 i 3.9.
Jest jednak mozliwosci aby starszy kick zobaczyl wiekszy dysk.
Nalezy spatchowac scsi.device.
Dysk nalezy podzielic na minimum 2 partycje. Pierwsza MUSI byc mniejsza niz 2GB (ograniczenie standardwego FFS), aby z niej wystartowala Amiga i podmienila scsi.device.
Jesli ta operacja zostanie juz wykonana musisz zdecydowac sie na filesystem - FFS, czy SFS.
Ten pierwszy ma ograniczenie do 2GB ale mozna go spatchowac. SFS nie ma takiego ograniczenia.

Jesli jestes nadal zainteresowany to podam linki do plikow.\


do Anthoxa

Kick1.3 i WB1.3 nie zobaczy dysku zrobionego dla A1200.
Kick1.3 moze boootowac z HDD. Nalezy go przygotowac programem dzialajacym pod kick1.3.
Sprawdzalem tez pod e-uae ze kick1.3 ladnie bootuje z plikopartycji.
http://www.ppa.pl/artykul-plikopartycja ... 8_915.html
Ja to robilem inaczej, ale autor uzywa winuae.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Problem z dyskiem po instalacji workbench

Postprzez olesio » 14 wrz 2010, o 23:16

Ja polecam pytającemu spróbować na ten duży dysk wgrać system ClassicWB wraz z
dołączonymi odpowiednio zpatchowanym różnymi wersjami scsi.device dla różnych
Amig, a później postąpienie według tutorialu video "Adding large drive support to
the scsi.device" na http://classicwb.abime.net/classicweb/tutorials.htm myślę,
że jak przygotujesz sobie system do działania z poprawionym scsi.device to owy
duży dysk powinien być widziany pod prawdziwą Amigą. Najwygodniej posłużyć
się emulatorem WinUAE do przygotowania systemu na dysku, jeśli masz jak go
podłączyć do PC. A obrazy dyskietek z Workmenchami 1.3 do 3.1 znajdziesz w
dziale pliki strony, do której adres łatwo uzyskasz wpisując w google "ami32".
W razie problemów pewnie więcej doradzi Ci Norbi, ja nie mam aż takiej w
ym wprawy, bo na mojej Amidze 1200 był już postawiony system na dtsky w
postaci karty CF zamontowanej w środku. Dysk ma wielkość 2 GB, został on
wprawdzie przez poprzedniego właściciela podzielony na dwie partycje po
jednym GB czyli standardowo jak poleca HDToolBox, ale zostawilem to w
takim stanie jak jest, bo nie chce mi się rozkładać Amigi, wyciągać CFkę
po czym na nowo partycjonować dysk co chwile trwa, musiał bym z innej
karty CF 128 MB z adapterem PCMCIA przerzucać z PC system Classic WB
ktory zajmuje tylko około 40 MB, ale na druga partycję musial bym też
wrzucić gry WHDLoad ktorych mam wgranych trochę, a nie chce mi się
ich póki co backupować i pakować albo od nowa pobierać i jeszcze raz
wrzucać na dysk. Amigę rozkręcałem tylko dwa razy, raz poprawiajac
obudowę aby nie blokował się Escape, a drugi raz jak miałem kłopot
z dociśnięciem rozszerzenia pamięci 4 MB do sloru aby Amiga je bez
problemu zobaczyła. No trochę się rozpisałem, lecz mam nadzieję,
że skorzystasz z porady i użyjesz ClassicWB oraz porady z filmiku.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Emulacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości