Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez VRil » 19 lis 2012, o 12:46

Testuje betę UAE4All 2.0 pod Android i jest w tym emulatorze możliwość uruchomienia plików HDF z pliko partycją .
Mam parę plików hdf z auto startującymi grami (z servera EAB) i chciałbym się dowiedzieć czy
proces budowy takiej partycji jest to prosty zabieg czy raczej dla wtajemniczonych ?
VRil
 
Posty: 6
Dołączył(a): 9 mar 2008, o 12:19
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez olesio » 19 lis 2012, o 14:06

Według mnie jest banalny. I dzięki za informację, że pokazał się emulator wspierający hdfy na Androida poza niezoptymalizowanym czeskim i nie działającym mi tym polskim na bazie PUAE. Ciekawe czy kickstart 3.1 i AGA już też emuluje. Muszę pogooglować za "bezpłatnym" źródlem, bo nie będe wydawać nawet 1 grosza na to co powinno być darmowe, bo raz że i tak pewnie nadal jest niedopracowane, a dwa że jest oparte o darmowe źródła.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez Anthrox » 19 lis 2012, o 19:39

[BenedyktMode]
Ty piracie.
/me zniesmaczony patrzy na olesia.
Jak coś powinno być darmowe, to sam napisz i zobacz ile to pracy zajmuje!
BOMBA <do_bani>

/me cichcem wertuje internet w poszukiwaniu piracika.
[/BenedyktMode]
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez olesio » 19 lis 2012, o 20:04

Pisałem nie raz marudo. I to za darmo, dzielę się zdobytą amatorsko wiedzą od paru lat na forum programistycznym. Wiadomo każdego czas jest cenny i prąd też kosztuje. A skoro Toni mógł napisać WinUAE za darmo, to nie znaczy że jest mega bogaty albo że jest frajerem. A i wcześniej piszący UAE i PUAE tak samo na kasie pewnie nie leżą. Ja mam swoje zdanie w tej kwestii i zdania nie zmienie. Wielu twórców Androidowych aplikacji chciało by się nahapać, bo tak i już. Szukają frajerów. Ale Ty udajesz benka i pajacujesz tutaj tylko po to żeby coś napisać chyba :/
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez Anthrox » 19 lis 2012, o 20:06

Dzisiaj olesio ma zły humor i nie zrozumiał BBCode [BenedyktMode] [/BenedyktMode]
Ok, widzę, że Ci wadzę więc już nie odpowiadam w tematach, gdzie Ty się wypowiadasz (Twój styl) :/
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1247
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez olesio » 19 lis 2012, o 20:19

Zrozumiałem. Humor mam taki sobie. Po prostu mawia się, że jak na przykład trzy osoby mówią Tobie, że jesteś pijany to się połóż spać. Jeżeli jednak z kilku źródeł mam sygnały, że się rozpisuje / rozgaduje / mam "swój stył", jak widać pewnie zły to się trochę zirytowałem, ale jednocześnie widzę, że pewnie coś jest na rzeczy i ludziom to przeszkadza, więc muszę walczyć aby się zmienić, chociaż wydawało mi się że aż taki zły to ja nie jestem. Ale to nie temat na to forum. Także sorry za kolejny offtopic.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez norbi » 19 lis 2012, o 23:21

VRil napisał(a):Testuje betę UAE4All 2.0 pod Android i jest w tym emulatorze możliwość uruchomienia plików HDF z pliko partycją .
Mam parę plików hdf z auto startującymi grami (z servera EAB) i chciałbym się dowiedzieć czy
proces budowy takiej partycji jest to prosty zabieg czy raczej dla wtajemniczonych ?


czy ta beta jest gdzies dostepna ? W sklepie google?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez olesio » 20 lis 2012, o 02:20

Ja pobrałem z podanego mi linku: http://anddev.at.ua/load/emulators/uae4 ... n/2-1-0-20 - zaraz będę testował to na swoim Pentagram Tab 8.0 z Androidem 4.0 i mam nadzieję, że nie zawiodę się jak ubogością wersji bez emulacji hdfów i AGA oraz wersjami z emulacją hdf, które albo nie działają albo działają strasznie wolno.

EDIT: niestety zawiodłem się i na tym emulatorze. Nie wiem co to jest ta Pandora, bo kojarze tylko puszkę pandory. Jednak jak podejrzewałem, może winny jest użyty SDL, bo tak samo mulił czeski emulator. Fajne jest to, że są duże ekranowe przyciski. Ale nie wiem ani jak przywołać menu po wybraniu polecenia resetu, ani jak zmusić emulator do normalnej pracy, a nie FPSów żedu 12-26 skokowych klatek jak pokazuje status. Testowany Franko WHDLoad ładował się tak dług, że pod UAE4Droid z kickiem 1.3 już dawno bym grał. Franko jest niegrywalny, tnie dźwięk i obraz. Tak wolnej pracy nie miał by nawet UAE albo Fellow chyba na 386 z paroma MB ramu. Nic nie dało ustawienie mocy Pandora CPU na 1000 MHZ z 600, chociaż nie wiem ile mój tablet może mieć maksymalnie. Spróbuje skontaktować się z autorem. Może będzie jakiś inny port. Jeżeli macie doświadczenie i informacje jak okiełznać emulacje z normalną prędkością na tablecie z Androidem 4.0, a konkretnie Pentagram Tab 8.0 to dajcie mi znać.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez olesio » 20 lis 2012, o 05:58

Napisałem na forum Pandory w temacie poświęconej temu emulatorowi. Mam nadzieję, że mi pomogą i wyjąśnią jak przyśpieszyć emulacje i pokazywac menu. Może w końcu doczekam się jakiegoś emulatora na Andoridy, który zemuluje prawidłowo i szybko Amigę 1200, obsłuży hdfy i AGA bez problemów, bo póki co jak za pewne wiecie lipa.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez VRil » 20 lis 2012, o 08:26

Olesio może to wina romu albo kernela w Twoim tablecie ? Kiedyś na jednym telefonie nie mogłem osiągnąć płynności w UAE4Droid .Dopiero wgranie innego kernela poprawiła się szybkość animacji .
Ja akurat mam dość mocny sprzęt -Samsung Galaxy Note 2 i u mnie ten emu popyla z pełną prędkością .
Ludzie z EAB z tematu o androidzie i emulacji jakoś nie psioczyli na ten emulator a pewnie mają różne platformy sprzętowe .

Po resecie do menu wchodzimy po naciśnięciu przycisku menu -smatrfony (ten z lewej strony na dole) .

Może jeszcze coś można ustawić w ustawieniach emulatora (zaraz po starcie nad napisem SDL masz u góry taki duży przycisk i tam są ustawienia samego emulatora )
VRil
 
Posty: 6
Dołączył(a): 9 mar 2008, o 12:19
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez olesio » 20 lis 2012, o 12:12

Niestety nie wiem jak się update'uje kelnera i boję się tak modzić bo można za pewne stracić gwarancje jak i coś namieszać w samym urządzeniu. Ale z większością programów nie ma żadnych problemów. Jedynie wersja QuickJoya ze skosami pisana dla gier soccerowych i dana mi do testów powodowała niestety, że UAE4Droid się zacinał i działał ślimaCZnie, ale bez niej działał ok. A jak w menu device przy starcie ustawie nawet separate thread dla video to w ogóle się nie ładuje menu tylko mi wychodzi do Pulpitu. Na forum zignorowano póki co moj wpis z pytaniem. Pewnie się i tak nic nie da zrobić. Ale dziwne, że ludzie grają na smartfonach, a ja mam problem. Zaś co do przechodzenia do menu, to nie wiem jaki przycisk masz na myśli, Maksymalnie po lewej mam u siebie back, który tutaj i tak nie reaguje, trzeba wciskać przycisk home jeżeli chcę pokazać pulpit.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez VRil » 20 lis 2012, o 12:31

Rootowanie i wygrywanie nowszego softu jest łatwiejsze od robienia pliko-partycji HDF z grą :wink:

Trochę już przerabiałem Android i moim zdaniem to wina kernela i romu . Sprawdź na innym urządzeniu o ile masz taką możliwość .
Ja postaram się sprawdzić na innych smartfonach .
Masz dosyć mocny procek i powinno chodzić dobrze .
Olesio jaką według Ciebie masz prędkość emulacji (Turrican 2 ) tak na oko w fps , w miarę płynnie , wyraźnie klatkuje , przycina ?

Jaki masz dokładnie rom bo jeśli jest to 4.0 to on chodzi gorzej(wolniej) niż Gingerbread 2.3.6 .
Uae4Droid jest bardzo prosty i opartym na bardzo starym UAE4ALL szybko chodzi nawet na słabszych smartfonach.

Edytka:

Co do przycisku to w moim NOTE 2 oraz innych smartfonach na dole masz 3 przyciski Androidowe Lewy - MENU ( w Androidzie oraz w każdej aplikacji ) Środkowy -Home oraz procesy w pamięci oraz prawy BACK .
I to właśnie tym lewym od Menu mogę w trakcie gry czy po resecie wyjść w menu emulatora a ponowne naciśnięcie przycisku MENU w telefonie powraca do emulowanej gry .
VRil
 
Posty: 6
Dołączył(a): 9 mar 2008, o 12:19
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez olesio » 21 lis 2012, o 14:13

Coś czytałem tylko na temat rootowania urządzenia. Moje po padnięciu raz jak mi gościu w sklepie je odblkował i wrócilo z domyślnymi ustawieniami bez problemów to programy z Google Play sptawdzające rootowalnośc twierdzą, że ma one roota, ale pod Total Commanderem danych z zewnętrzenaj karty SD nie usunę, wszystko inne poza zipowaniem się da zrobić. Autor Total Commandera twierdzi, że powinno się dać, ale się nie da. Na wbudowamnej karcie SD jest wszystko ok. A pliki z zewnętrznej potrafi usunąc tylko toporny File Manager dostarczany wraz z urządzeniem. Wiesz, nie ma co pisać że tworzenie rootowanie jest prostsze niż tworzenie hdfów, bo to robisz pod dobrze znanym Ci Windowsem, a nie na systemie Android na którym niektórzy nigdy nie pracowali. Robiąc hdfy nic nie uszkodzisz, ani nie stracisz gwarancji. Masz też przykładowe rozwiązania nawet z EAB, żeby popatzeć co i jak było robione. A ja nie mam niestety innego urządzenia aby na nim sprawdzić. I podkreślami, że jest to tablet, a nie smartfon. Coż chyba póki autor UAE4Droid nie ruszy tyłka i nie rozbuduje tego emulatora o obsługę Amigi 1200 i plików hdf to nie będę mógł sobie z nim pograć. Może "winne" jest też użycie przez autora SDL, bo jakiś tam czeski twór korzystający z PUAE również pisany na bazie SDL działał wolno i nie optymalnie. Nie mam też co sprawdzać turricanów, skoro Franko ładował się do pierwszego logo mirrage na oko z ponad dwie minuty. A czerwony kwardrat w statusie pokazuje wartości skoko 6, 8, 26 lub coś poniedzy 8 i 26, jak 13, ale to mało.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pliko partycja HDF z auto startującą grą .

Postprzez VRil » 21 lis 2012, o 14:58

Ja już pisałem w wątku na EAB że z tą emulacją HD to coś nie halo ponieważ wczoraj robiłem sobie mały test
właśnie na Turricanie 2 i plik ADF wczytywał o 15s szybciej ni HDF :evil: więc o co tu chodzi .
Mam mieć satysfakcję z tego że nie będę mieszał dyskietkami i będę miał to wszystko w jednym pliku .
Chyba chodzi tu o szybkość wczytywania ,zresztą w UAE4Droid robi się tak że uruchamia się grę z ADF a potem szybko się
wgrywa Savestate i już mamy wszystko załadowane jeszcze szybciej niż uruchomienie HDF w WinUAE :D .
VRil
 
Posty: 6
Dołączył(a): 9 mar 2008, o 12:19
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Emulacja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości