Strona 4 z 5

PostNapisane: 18 cze 2007, o 07:49
przez Szoszo
jest jeszcze jedno rozwiazanie, mozna uzyc programu Fraps. sam go uzywam przy GTA San Andreas i nie nazekam, on tez nagrywa w avi z tym ze te pliki potem duzo zajmuja (ale to jest kwestia jakosci nagrania bodajrze) :wink:

PostNapisane: 18 cze 2007, o 20:44
przez Arekis
W GTA grasz? Nie mów jeszcze, że bez multi.

PostNapisane: 19 cze 2007, o 07:34
przez Szoszo
gram w 1,2,3,Vc,San Andreas aktualnie multi tez mam ale nie gram, ale to nie temat na ten dział :D

PostNapisane: 19 cze 2007, o 11:32
przez Jedi
@Arekis - proszę nie spamować w moim temacie :P .
@KwiateK - wybacz mi, że nie opublikowałem Twojego rekordu, ale wczoraj wogóle się do kompa dokopać nie mogłem, bo płyta z windą jest uszkodzona i instalacja zawsze się zacinała (mówiłem, żeby nie kupywali windy, że Linux lepszy, ale mnie nie słuchają :P ). Proponowałem, żeby zainstalować Ubuntu, bo on napewno by się zainstalował, ale mama twierdzi, że potrzebuje mieć system od razu, a na windzie ma jakieś programy (zresztą robione na zamówienie) potrzebne do pracy.
No ale wracając do tematu to wynik Twój opublikuję raczej dzisiaj, postanowiłem jednak pociąć tabelę i wyniki wpisywać bezpośrednio do tabeli w HTMLu, tak będzie jednak łatwiej i szybciej, bo każdorazowe wchodzenie do Photoshopa i zmienianie wszystkich rekordów trwa strasznie długo, a tak to otwieram sobie Pajączka (który ładuje się zresztą znacznie szybciej niż Photoshop) i szybciutko zmieniam, później FileZilla i na serwer. Że kurczę wcześniej o tym nie pomyślałem. Muszę zacząć myśleć bardziej przyszłościowo.
Tak więc jeszcze raz sorry, jak skończę "reformę tabelową" to od razu umieszczę Twój rekord.

PostNapisane: 19 cze 2007, o 16:05
przez KwiateK
Spoko, mnie się nie śpieszy. :)
Tak przy okazji, jak ja robię jakąś stronę czy program, to staram się tworzyć to tak, aby można było potem w łatwy sposób coś zmienić lub dodać. Jestem początkującym "programistą", a takie zaplanowane działanie wiele ułatwia w przyszłości.
A rekord spróbuję jeszcze podbić, tak więc będziesz jeszcze miał okazję do aktualizacji strony. :)

PostNapisane: 19 cze 2007, o 20:41
przez Slesz
http://www.youtube.com/watch?v=JvzLkyDfquU
Testowy filmik. Dla zmniejszenia wielkości pliku i przyspieszenia całości wziąłem sound: disabled.
Ustawienia są w opisie filmiku na youtube.
Jak widać CPU skakał od 100 do 150-170 nawet, sama gra troszkę zwalniała. Wystarczy jednak zapewne zmniejszyć jakość wyłapywanego obrazu w codecu (zwiększyć wartość quantizer), a powinno być ok. W końcu zależy nam przede wszystkim na zarejestrowaniu wszystkiego, a nie na super-jakości.
Grałem jak widać troche na odwal, czyli ani na czas ani na punkty ;)
Myślę, że możemy bez problemu korzystać z funkcji output, tymbardziej że przy długości 2:45 (prawie 3 minuty) pliczek avi zajmował 6,65 mb, czyli bardzo niewiele.

EDIT:
kontrolnie pierwszy level z czasem około 0:47 (choć filmik jakieś 2 sekundy dłuższy)
http://www.youtube.com/watch?v=F7A69cxM9Pg
a da sie na pewno szybciej

EDIT 2:
Do precyzyjnego obliczania czasu na podstawie outputa przydaje się VirtualDub. Powyższe przejście wykazało czas 0:46.680
(od momentu wykonanego pierwszego poruszenia postacią do momentu rozpoczęcia ściemniania się obrazu)

EDIT 3:
http://www.youtube.com/watch?v=tNqv-E_3LVo
0:36.400
Choć wygląda filmik przyszybkawo, nie mam pewności czy liczenie poprzez VirtualDuba to w pełni sprawna metoda.

PostNapisane: 19 cze 2007, o 23:46
przez olesio
Jakoś w końcu udało mi się ustawić emulator, że z dźwiekiem (którego w trakcie
nagrywania avi nie słychać) gra się nie cieła, wystarczy ustawić low res w zakładce
display i rozdzielczośc 320x240. Tylko teraz mam pytanie, bo w całym wątku już się
trochę pogubiłem, a chyba przystąpie do rywalizacji, chociaż dawno nie grałem w
Super Frog'a, więc pewnie mój wynik nie bedzie oszołamiający. Mianowicie gramy na
normal i 3 życia i przechodzimy cały świat pierwszy na przykład czy jak mi wygodnie?
Bo jak cały świat to trzeba by robic 3 osobne filmiki i wrzucać na youtube albo inny
serwis na przyklad wrzuta.pl, potem przy pomocy www.filmozrzut.pl i Gom Player'a
można odtworzyć ściągnięty plik flv, tylko właśnie jak najlepiej grać cały świat czy etap?

PostNapisane: 19 cze 2007, o 23:55
przez Slesz
W ostateczności do większych plików można skorzystać z megaupload (do 500mb), ale tam ograniczenia powodują że czasami trzeba skorzystać z jakiegoś amerykańskiego proxy .
Do 100mb ma yousendit.
Jeżeli wyłączysz nagrywanie dźwięku to pliczki będą zajmowały mniej.
A co do ściągania - przydaje się także plugin do liska LINK

PostNapisane: 19 cze 2007, o 23:57
przez KwiateK
Ja chyba nie będę na razie bił rekordu szybkości. Mój Duron 1200 i GF 2 MX 64 MB nie pozwala na płynną grę podczas nagrywania filmu.

PostNapisane: 20 cze 2007, o 00:25
przez olesio
@Kwiatek: a może spróbuj bez dźwięku i z mniejsza kompresją.
Anyway, ja sie wkurzylem bo nagrałem ładnie 4 filmik (osobno dla każdego levelu z
pierwszego świata, ale przez pomyłke mi się ostatni skasował (nie odznaczyłem po
skonczeniu etapu "avi outpur enabled") więc nie widać mojego wyniku, dlatego
zagrałem jeszcze raz i poniżej macie dane mojego wyniku, nie jest imponujacy, ale
zawsze coś :) Jak ktoś będzie chciał zweryfikować mój wynik szybciej to niech
ściagnie sobie filmy tylko 1 i 4 adresu. Dodam, że grałem na wersji HD bez cheatów.

Etap: Magiczne Lasy
Data: 20.06.2007
Wynik: 274100
Poziom trudności: Normalny
Autor: olesio

Oto dowód (pliki należy ściągnąć), sorry ale wygodniej było mi to dać na sendspace:
http://www.sendspace.com/file/7b7lyt - etap 1
http://www.sendspace.com/file/8ljams - etap 2
http://www.sendspace.com/file/0h6zd4 - etap 3
http://www.sendspace.com/file/3ev20k - etap 4

PostNapisane: 20 cze 2007, o 11:44
przez Slesz
Z sendspace leci jak krew z nosa.
Mój wynik także niezbyt imponujący:
Etap: Magiczne Lasy
Data: 20.06.2007
Wynik: 325850
Poziom trudności: Normalny, 3 życia
Autor: Slesz

Checkpointy:
1-1 : 86950
1-2 : 169850
1-3 : 237900
1-4 : 325850

Linki:
1-1 : http://www.youtube.com/watch?v=Sv68OQDUF84
1-2 : http://www.youtube.com/watch?v=HoUzqsNQzVI
1-3 i 1-4: http://www.youtube.com/watch?v=g8R1sDoVHPA

Problem z filmikami jest taki, że po prostu widzimy na nich wszystkie secrety jakich używali konkurenci, co sprawia że łatwiej nam jest potem pobić ich rekord. Olesio dziwnym trafem nie użył kilku secretów, zapewne stąd ten niższy wynik. Ja miałem kilka wpadek (w tym jedna strata życia spowodowana błędem emulacji, niepotrzebnie ustawiłem przenikanie na sprites only w celu przyspieszenia).
Na moich widać dużo wpadek, trochę zapewne też nie zebrałem, generalnie da się przejść lepiej, więc pewno jest jeszcze po co próbować.
Najlepiej chyba nagrywać wszystko i bez dźwięku - 1) mniej zajmuje 2) widać jeżeli ktoś używał load state
Oczywiście nadal jest możliwość fotomontażu, liczę jednak na to że raczej byłoby to widoczne ;)
Tak czy inaczej - fajnie popatrzeć jak inni grają :)

PostNapisane: 20 cze 2007, o 13:08
przez olesio
Ja nie grałem za wiele w Super Froga więc nie znam wszystkich sekretów, dlatego
chętnie zobacze jakim sposobem udało uzyskać wynk o ponad 50 tysięcy lepszy.
A co do oszukiwania, to opcje Load State dało by się zauważyć przeskokiem obrazu.
No tak obejrzałem na razie pierwszy etap jak przechodzis i widze ze mase sekertów
pominąłem i to nie tylko takie trudne do skapnięcia jak przy grzybkach, ale także te
oczywiste jak przy ścianach, które mogłem sprawdzić, ale niech już taki wynik będzie.

PostNapisane: 20 cze 2007, o 13:13
przez Szoszo
@Slesz - spokojnie kazdemu zdazaja sie wpadki.

No skoro widze ze ustawienia output jakos dzialaja (testne u siebie :wink: ) to mozna uniknac wszelkich falszerstw. Bardzo dobrze :)

PostNapisane: 20 cze 2007, o 15:42
przez biegu
@jedi
moim zdaniem to będzie sprawiedliwe. Co za różnica że ktos mial w we wcześniejszym świecie lepszy wynik skoro nie potrafi przejść drugiego? tzn ze w całej grze jest gorszy. Najlepiej zrobić takie tabele jakie są w grach, że liczy się ostateczny wynik. W żadnej grze nie widziałem albo nie pamiętam żebym widział żeby dzielili punkty w końcowej tabeli na światy. Nie zrozum mnie źle nie krytykuje tego co zrobiłeś bo ładnie to wygląda, ale tak poprostu mi się zdaje że będzie to lepsze i bardziej czytelne. No i właśnie światów jest więcej jak 5. Jak byłem młodszy i grałem na amidze to dochodziłem do księżyca i to bez żadnych trainerów ale była tam chyba ostatnia plansza na księżycu gdzie przed metą były takie kolce i za nic nie umiałem ich przeskoczyć.

PostNapisane: 22 cze 2007, o 15:00
przez Szoszo
ech prubuje u siebie ustawic ta nędzna zakladke i nie moge :x moze ktos powie co i jak ma tam byc ustawione zeby plynnie chodzilo i zeby dalo sie grac bo mnie krew zalewa juz :lol: prubowalem prubowalem ale nic z tego nie wyszlo :o