Workbench 3.1 PL HD

Tu można pisać na tematy, które nie mieszczą się w ramach innych for, aczkolwiek muszą być w jakikolwiek sposób związane z Amigą.

Moderator: GTW

Workbench 3.1 PL HD

Postprzez DeathMieszko » 15 cze 2004, o 23:59

PROJEKT: Workbench 3.1 PL HD

OPIS: Partycja z zainstalowanym i wstępnie skonfigurowanym polskim Workbench'em w wersji 3.1

AKTUALNA WERSJA: RC20

DATA WYDANIA: 20060602

ZMIANY OD WYDANIA RC19:
- [SystemPatch] naprawiono problem resetowalnego "RAD Dysk-u"
- [MagicMenu] naprawiono problem krzaczenia sie gui w niektorych programach (np. w MCPPrefs)
- [SystemPatch] usunieto zdublowane latki na funkcje systemu: "CopyMem" i "CopyMemQuick"
- [SystemPatch] odblokowano latki przyspieszajace fukcje biblioteki "intuition.library"
- [v41sound.datatype] poprawka w konfiguracji - uzywa AHI:UAE 16-bit HIFI Stereo++ 44100Hz
- usunięto plik DEVS:DataTypes/8svx(.info)
- dodano brakujaca popupmenu.library [040] do LIBS:
- dokumentacja PopupMenu w SYS:Docs/
- edytor preferencji PopupMenu w SYS:Prefs/
- edytor preferencji SoundDT41 w SYS:Prefs/
- nowsza wersja programiku "R" -> 2.19
- nowsze wersje kilku klas MUI
- drobniejsze zmiany / poprawki w roznych plikach startowych / konfiguracyjnych

NADCHODZACA WERSJA (ZMIANY): RC21
- nowsza wersja WHDLoad -> 16.7
- nowsza wersja SystemPatch -> 2.97
- nowsza wersja SimpleCat -> 2.25
- nowsza wersja programiku "R" -> 2.21

ZMIANY W POPRZEDNICH WYDANIACH:
RC19 Changelog

KONFIGURACJA WINUAE [1.3.3]:
- CPU: "68040" + "JIT"
- CPU Emulation Speed: "Fastest possible, but maintain chipset timing"
- Advanced JIT Settings: "Cache Size 8MB" + "Force Settings" + "After RTG"
- Chipset: "AGA"
- ROM: "Kickstart v3.1 (A1200) rev 40.68 (512k)"
- RAM: "Chip: 2MB" + "Z3 Fast: 16MB" + "RTG: 32MB"
- Display: "1024x768x32" + "Full-screen native modes" + "Full-screen RTG modes" + "Line Mode: Double"
- Misc: "uaescsi.device"

WHDLOAD - PRZETESTOWANE:
- Arnie ;-)
Ostatnio edytowano 27 lis 2006, o 20:49 przez DeathMieszko, łącznie edytowano 36 razy
kope lat minęło..
DeathMieszko
V.I.P.
 
Posty: 232
Dołączył(a): 14 kwi 2004, o 00:36
Lokalizacja: Małopolska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Blod » 16 cze 2004, o 15:44

Nic nie zamierza Cię uszkadzać. Sam zresztą miałem wrzucić to samo na stronę, a to tylko przyśpieszyło tę decyzję :-)

Całość pojawi się na stronie za ~30-90 minut.
|||||||||||||||||>--- [90%]
Avatar użytkownika
Blod
Administrator
 
Posty: 1075
Dołączył(a): 24 kwi 2003, o 13:49
Lokalizacja: Stolica
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez olesio » 16 cze 2004, o 15:58

Dziekuje/my Ci Mieszko :) Do calosci wystarczy wtedy doinstalowac
JST oraz WhdLoad i mozna grac :) Zrobiles taki WB4LazyInaRar :)
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez johnisław » 16 cze 2004, o 17:31

A ja mam jeszcze pytanie: zskąd konkretnie wziąść biblioteki do CPU:68040! Wiem ze podobno na Aminecie..ale cięzko się mi tam połapać co jest co. I jeszcze mam pytanie to JST i WhdLoado których wspominał olesio?
johnisław
 
Posty: 27
Dołączył(a): 31 maja 2004, o 16:31
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Wirus » 16 cze 2004, o 17:45

johnisław napisał(a): I jeszcze mam pytanie to JST i WhdLoado których wspominał olesio?


JST i WHDLoad to pakiety które umożliwiają instalacje gier na dysku twradym, nawet tych niedosowych jak i tych które nie mają instalatora. tutaj jest strona oficjalna pakietu whdload gdzie znajdziesz pliki instalacyjne gier i dem, no i oczywiscie samego programu. ;)
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Workbench 3.1 PL HD Partition by DeathMieszko RC20
Avatar użytkownika
Wirus
Moderator
 
Posty: 1770
Dołączył(a): 24 gru 2003, o 14:23
Lokalizacja: Łódź
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez olesio » 16 cze 2004, o 18:53

johnisław napisał(a):zskąd konkretnie wziąść biblioteki do CPU:68040!

Nie pamietam skad ja miałem te liby u siebie :) Sciagnij sobie ten
plik i w podkatalogu Libs bedziesz miał [chyba] potrzebne biblioteki.

I jeszcze mam pytanie to JST i WhdLoado których wspominał olesio?

To juz wyjasnił Ci Wirus. Ja na początek zabawy polecam WHDLoad,
bo JST przydaje sie [przynajmniej mi] tylko czasami. W szczegolnosci,
gdy chcesz zainstalowac na HD gre z dyskietek NonDos. A JST jest tutaj.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez amigafan » 16 cze 2004, o 23:30

olesio napisał(a):[Nie pamietam skad ja miałem te liby u siebie :) Sciagnij sobie ten plik i w podkatalogu Libs bedziesz miał potrzebne biblioteki.


Ale chyba kolega nie jest za dobrze obeznany z systemem Amigi.
Te biblioteki to libsy dla kart z prockiem 060 produkcji phase5/DCE.
A biblioteki matematyczne to te mathxxx.library, które chyba zostawiłeś ze starego 3.1
Zresztą tate też źle zainstalowałeś bo gdybyś przeczytał dokumentację wiedziałbyś, że starą 68040.library należy nazwać 68040old.library a nową 68040 => 68040new natomiast 60840dummy po prostu 68040.
Ty zostawiłeś nazwy tak jak były i przez to te libsy i tak nie działają.
Poza tym zastanawiam sie po co komu taki workbench?
Jak ktoś chce grać to mu starczy goły system a jeżeli ktoś chce używać Workbencha to to co zaprezentowałeś wymaga jeszcze wielu poprawek i usprawnień.
Jak ja się nie znam na MacOS X to nie mówię użytkownikom Maców jak powinni go skonfigurować dlatego proponuję jeszcze "troszkę" się obeznać z systemem Amigi. ;)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez DeathMieszko » 17 cze 2004, o 01:23

>A biblioteki matematyczne to te mathxxx.library, które chyba zostawiłeś ze starego 3.1
zweryfikuj swoje informaje, boblioteki sa stad:http://wuarchive.wustl.edu/~aminet/util/libs/MathLibs881.lha
wiec nie pochodza od wb3.1

>Jak ktoś chce grać to mu starczy goły system
nie zgodzę sie to zalezy w jakie gry

> a jeżeli ktoś chce używać Workbencha to
niech sobie sciagnie full wypas AIAB bo ta partycja to cos jakby "pomiedzy"

to jest tylko przyklad bo i tak kazdy konfiguruje sobie system jak mu pasuje dobiera sobie laty jakie chce bo wybor tych ostatnich istnieje (niestety) mozna przeciez miec MCP

dzieki za uwagi
Ostatnio edytowano 19 cze 2004, o 02:48 przez DeathMieszko, łącznie edytowano 1 raz
kope lat minęło..
DeathMieszko
V.I.P.
 
Posty: 232
Dołączył(a): 14 kwi 2004, o 00:36
Lokalizacja: Małopolska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez DeathMieszko » 17 cze 2004, o 02:13

acha co do mojej "niekompletnej" znajomosci systemu amigi to sie wiaze z tym iz nie ograniczam sie po prostu do uzytkowania jednego systemu aktualnie siedze w pieciu systemam windows 98se/xp, linux, amigaos i freebsd i zdziwilbys sie jak to wszystko potrafi sie mieszac w glowie poznajesz nowe rzeczy zapominasz inne - ale trzeba byc niezlym maniakiem zeby jeszcze pod kazdym kodowac ;-)

dobra jeszcze raz pisze po sprawdzeniu (dobrze ze Blod przywrocil mozliwosc zmiany swoich postow)

wogole to niewiem co w twoim rozumieniu znaczy "biblioteka xxx działa badz nie dziala" (pomijajac fakt ustawienia zlego procka do emulacji) biblioteka jest to zbior funkcji z ktorych system i inne oprogramowanie korzysta podczas pracy przy realizacji konkretnych celow system laduje 68040.library na starcie i korzysta z niej nie sypie zadnymi alertami ani komunikatami a wystarczy ze usuniesz ja i nie odpalisz tej partycji bez problemow wiec o co chodzi? zreszta jakbys podejrzal AIAB to bys zobaczyl ze tam jest to zrobione podobnie jak u mnie a nie tak jak napisales AIAB stworzyl zespol ludzi i co? im wszystkim tez powiesz ze sie nie znaja? a gdybys podejrzal jakims dissaemblerem plik 68040dummy.library ten co ma byc przemianowany na 68040.library to bys zobaczyl co ta procedurka-biblioteka robi tak naprawde (w uproszczeniu) sprawdza istnienie w libs:68040new.library i laduje ja "pod siebie" a jak nie ma badz nie moze to laduje sprawdzona commodorowska 68040old.library i wszystko i jeszcze jedno u mnie nie ma libs'ow od Phase5 co olesio podal (choc moze szkoda) wiec tym bardziej nie trafione! - tak mi sie zdaje ze ty wogole nie zajrzales na ta partycje (moze i w dokumentacji libsow od phase5 pisza jak to zrobic "poprawnie i bezpiecznie" ale mozna jeszcze na skroty i tez jest dobrze) pozatym fakt ze troche naj*****em za duzo innych bibliotek i device'ow zupelnie niepotrzebnych...

update: napisales ze te zmiany nazw sa wymagane owszem ale tylko dla oprogramowania ppc oraz ppc.library ale "my" tutaj emulujemy klasyczna amige wiec nie potrzebujemy takich zmian zrobilem to tak samo jak jest w aiab
Ostatnio edytowano 19 cze 2004, o 02:51 przez DeathMieszko, łącznie edytowano 3 razy
kope lat minęło..
DeathMieszko
V.I.P.
 
Posty: 232
Dołączył(a): 14 kwi 2004, o 00:36
Lokalizacja: Małopolska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez DeathMieszko » 18 cze 2004, o 23:48

A "Bugfix" Release 2 (jak bardziej dla graczy to bardziej dla graczy ;-) )
--------------------------------------------------------------------------------
partycja rzeczywiście byla za bardzo "rozdmuchana" wiec postanowilem ja odchudzić:

- [S:] poprawka w startup-sequence
- [LIBS:] wrzucilem 68040.library od "Phase5" (taka jak w AIAB)
- [LIBS:] wywalilem trochę zbednych bibliotek
- [DEVS:] wywaliłem dużo zbędnych device'ów
- [DEVS:] wywaliłem MountList ("duble" z DOSDrivers)
- [DEVS:] poprawiony DOSDrivers/RAD
- [C:] wywaliłem Ilbm2RAW, UnpackILBM i kilka innych nieprzydatnych graczom komend
- [C:] dodałem Zoo (paker) i Ooz (depaker) archiwów .zoo
- [L:] wywaliłem całkowicie zbędne filesystemy i handlery
- [ALL] wywaliłem "zagubione" pliki na partycji
- system trosinkę lepiej skonfigurowany
- wywaliłem niektóre datatypes

Teraz ma o ponad 2,5 MB mniej (po rozpakowaniu 8.8 MB było 11.4 MB i spakowana 3.7 MB było 4.7 MB)

{
dh0.part1.rar [1,3 MB]
dh0.part2.rar [1,3 MB]
dh0.part3.rar [1,0 MB]
}

TODO:
- pozostało jeszcze troszkę oczyścic [LIBS:]
- zawsze jest jeszcze coś do poprawienia ;-)

http://www.srvag.republika.pl
kope lat minęło..
DeathMieszko
V.I.P.
 
Posty: 232
Dołączył(a): 14 kwi 2004, o 00:36
Lokalizacja: Małopolska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Blod » 19 cze 2004, o 22:32

Mhm.. miło :-)

Jak tylko dobiję się do republiki, to umieszczę nową wersję na stronie.
|||||||||||||||||>--- [90%]
Avatar użytkownika
Blod
Administrator
 
Posty: 1075
Dołączył(a): 24 kwi 2003, o 13:49
Lokalizacja: Stolica
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez DeathMieszko » 19 cze 2004, o 23:15

Blod napisał(a):Mhm.. miło :-)

Jak tylko dobiję się do republiki, to umieszczę nową wersję na stronie.


zaczekaj! wpadlem dzisiaj na inny pomysl: zeby nie trzeba bylo sciagac znowu tej calej partycji to umieszcze same aktualizacje + skrypt na nowej partycji ktora podepnie sie jako druga DH1 trzeba tylko odpalic skrypt ktory sam oczysci "tamta" DH0 ze zbednych plikow wrzuci nowe, zamieni inne nastepnie patrycje DH1 odpinasz i zapominasz :D bedzie na jutro
kope lat minęło..
DeathMieszko
V.I.P.
 
Posty: 232
Dołączył(a): 14 kwi 2004, o 00:36
Lokalizacja: Małopolska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez olesio » 20 cze 2004, o 14:51

Btw, Serwisu Republiki to lepiej zamiescic swoje pliki gdzie indziej.
Albo chociaz zmienic swoje hasło. Pewnie juz czytaliscie np. tego newsa.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Wirus » 20 cze 2004, o 16:27

heh, właśnie się zastanawiałem czemo republice tak nagle zachciało się zmian konserwatorskich. Mam nadzieje, że naprawią wszystko bo jak dl mnie jest to główny serwer jakim się posługuje. Mam co prawd inne ale jeśli chodzi o transfery to republika the best. Niech tylko odblokuja to od razu hasełka zmieniam i lusss

PS: swoja droga osoby które rozkodowały hasła i udostępniły je w necie jak dla mnie zachowały się jak kompletne lamy i amatorzy. Takich rzeczy wg mnie nie rozpowszechnia się dla ogółu. By mieli o wiele więcej korzyści dla siebie a tak to gówno z tego będą mieli...
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Workbench 3.1 PL HD Partition by DeathMieszko RC20
Avatar użytkownika
Wirus
Moderator
 
Posty: 1770
Dołączył(a): 24 gru 2003, o 14:23
Lokalizacja: Łódź
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez DeathMieszko » 20 cze 2004, o 23:22

ok, poszukam innego konta, sa tez kolejne zmiany na partycji, oto one:


Łącznie: 2.8 MB Rozpakowana: 6.6 MB
--------------------------------------------------------------------------------
Workbench 3.1 PL HD Partition Release-20040620
--------------------------------------------------------------------------------
- [SYS:Utilities] wywaliłem SAY-a
+ [SYS:Utilities] wrzuciłem lepszy "Narrator Tester" (pod starą nazwą Say) w przeciwieństwie do SAY-a ten wypowiada również polskie ogonki ęąśżźćóńł i ma intuicyjny interfejs. W polu "English" (czym nie należy się przejmować bo program gada po polsku) wpisujemy tekst.
- [LIBS:] wreszcie uporządkowany, wywaliłem sporo niepotrzebnych bibliotek
- [C:] usunąłem HDEnv
- [SYS:Env] <- wraz z nim ten katalog
+ [L:] w zamiast dałem L:ENV-Handler
# [S:] zmiany w startup-sequence
- [L:] usunąłem CrossDOSFileSystem (nieprzydatne pod emu)
- [L:] usunąłem podkatalog "FileSystem_Trans"
- [SYS:Tools/Commodities] CrossDOS
- [DEVS:DOSDrivers] PC0


dam znac jak umieszcze gdzies nowe pliki z partycja (tamto konto w republice nadal nie dziala)
kope lat minęło..
DeathMieszko
V.I.P.
 
Posty: 232
Dołączył(a): 14 kwi 2004, o 00:36
Lokalizacja: Małopolska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Następna strona

Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość