Amiga Explorer

Tu można pisać na tematy, które nie mieszczą się w ramach innych for, aczkolwiek muszą być w jakikolwiek sposób związane z Amigą.

Moderator: GTW

Amiga Explorer

Postprzez wojciechpiwo » 7 wrz 2008, o 20:07

Jak w tytule czy mozna gdzieś znaleć opis do tego programu w wrsji pl?
Na amiga forever jest opis ale w wrsji angielsko języcznej a umnie raczej kiepsko z tym jezykiem :(
wojto
Avatar użytkownika
wojciechpiwo
 
Posty: 107
Dołączył(a): 2 maja 2007, o 09:09
Lokalizacja: Wolbrom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 7 wrz 2008, o 20:54

A co cie interesuje?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez wojciechpiwo » 8 wrz 2008, o 06:54

kurcze bo mam mały problem z tym programem amianowicie
W programie amiga explorer sa ocje ustawiania transferu do kopiowania
domyślnie ustawiony transfer jest 19200 i tak samo ustawione mam na dyskietce do amigi lecz długo trwa to kopiowanie około 10min jednej dyskietki i poprostu chciałem sie dowiedzieć gdzieś na temat jak zwiekszyc transfer żeby szło to kopiowanie szybciej bo jesli ustawiłem transfer na 56000 amiga łaczy sie z pc kopjuje ale po 20s wyskakuje mi mkomunikat że niema połaczenia i dlatego chciałbym coś wiecej wiedzieć na temat programu amiga eplorer w sensie ustawień
wojto
Avatar użytkownika
wojciechpiwo
 
Posty: 107
Dołączył(a): 2 maja 2007, o 09:09
Lokalizacja: Wolbrom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 8 wrz 2008, o 07:29

Nie wiem jaka masz Amige ale dokumentacji napisane jest ze w przypadku (standardowe serial.device):
A500(CPU68000) - 19.2 kbit/sec
A1200(CPU68020) - 57.6 kbit/sec
A4000(CPU68030+ - 115.2 kbit/sec
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez wojciechpiwo » 8 wrz 2008, o 08:32

amige mam 500+ kikstar 1.3 2.0
kurcze teraz to juz wszystko jest jasne dzieki za odpowiedz
wojto
Avatar użytkownika
wojciechpiwo
 
Posty: 107
Dołączył(a): 2 maja 2007, o 09:09
Lokalizacja: Wolbrom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez wojciechpiwo » 1 lis 2008, o 18:39

Kupiłem amige 1200 i ustawiłem transfer na A1200(CPU68020) - 57.6 kbit/sec
amiga łączy sie z pc wszystko ok ale podaczas kopiowaia pochwli wyskakuje komunikat że nie ma połaczenia może kurcze ktos doradzi jak mam ustawic w programie amiga explorer na pc i na dyskietce żeby transfer był szybszy bo jeśli ustawie na 38.4 to wszystko działa ok ale długo trawa kopiowanie do tego uzywam kabla null-modem
wojto
Avatar użytkownika
wojciechpiwo
 
Posty: 107
Dołączył(a): 2 maja 2007, o 09:09
Lokalizacja: Wolbrom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 1 lis 2008, o 20:51

38.4k/bit to ok 210sek transferu
57.6k/bit to ok 122sek

Jest szybciej, ale i tak nie rewelacyjnie.

Przy 57.6 powinno dzialac.

Dla tych kilku dyskietek mozna poswiecic te kilka dodatkowych minut :)
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez wojciechpiwo » 1 lis 2008, o 20:59

tylko dlaczego kurcze natej prędkości 57.6k/bit to ok przerywa mi kopiowanie może podał bys jakieś dokładniejsze ustawienia do pc i amigi bo może że mam ustawione cos na dyskietce w programie amiga explorer lub na pc
wojto
Avatar użytkownika
wojciechpiwo
 
Posty: 107
Dołączył(a): 2 maja 2007, o 09:09
Lokalizacja: Wolbrom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 1 lis 2008, o 21:08

Masz kabel zrobiony wedlug opisu na stronie:
http://www.amigaforever.com/kb/3-105.html
Jak dlugi to kabel?
Podeslij obraz dyskietki (mail) to sprawdze co i gdzie nalezy ustawic
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 1 lis 2008, o 21:51

sprobuj tego sterownika. http://aminet.net/package/comm/misc/v34ser
Przegraj go do DEVS, a w ikonce AExplorer wpisz zamiast serial.device v34serial.device
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez wojciechpiwo » 1 lis 2008, o 22:44

zrobiłem tak jak piszesz ini hu hu łaczy sie ale za pierona nie chce kopiować albo ja coś żle robie ale podejrzewam że wszystko zrobiłem tak jak napisałeś
wojto
Avatar użytkownika
wojciechpiwo
 
Posty: 107
Dołączył(a): 2 maja 2007, o 09:09
Lokalizacja: Wolbrom
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość