Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Tu można pisać na tematy, które nie mieszczą się w ramach innych for, aczkolwiek muszą być w jakikolwiek sposób związane z Amigą.

Moderator: GTW

Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Postprzez Moldis » 28 gru 2008, o 21:15

Witam, mam problem z amigą A500 która przyniosłem od kuzyna znalezioną na strychu. Po podłączeniu i odpaleniu komputera świeci się dioda sygnalizująca "power", podczas gdy na ekran wykrywa włączenie sprzętu ale widnieje tylko czarny kolor..

Nie mam do niej specjalnych dyskietek bo z tego co wiem trzeba dyskietek 2DD niestety posiadam tylko 2HD, po włożeniu jej do napędu dioda "drive" świeci się przez chwile po czym gaśnie, słychać próbę czytania dyskietki..

Nie mam pojęcia co mogę zrobić aby jakoś ją odpalić czy coś, bardzo chciałbym na niej pograć w coś, wiem że można jakoś podłączyć stacje która również czyta zwykłe dyskietki ale nie wiem z czym to się je.
Avatar użytkownika
Moldis
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 gru 2008, o 21:36
Lokalizacja: Kraków
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Postprzez RoniWorlds » 28 gru 2008, o 22:06

Jedyne co ci pozostaje to sprawdzic kable do Amigi czy sa sprawne bo z tego co piszesz Amiga jest sprawna świeci sie dioda Power na zielono jak wkładasz jakas dyskietke na chwile świeci dioda pomaranczowa wiec oznaki sa prawidłowe wiec sprawdz czy napewno sa sprawne kable
-----------------------------------------------------------
A1200 Infinitiv Apollo 40/40 32 MB Zorro 2 / Picollo SD64

Amiga CDTV 3.0 SCSI

Moja baza Gier PL i Inne
http://chomikuj.pl/Chomik.aspx?id=Ami4ever
Avatar użytkownika
RoniWorlds
 
Posty: 72
Dołączył(a): 30 lis 2008, o 22:29
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Postprzez Moldis » 28 gru 2008, o 23:02

Dioda power świeci na czerwono a dioda drive na zielono, zauważyłem że jak poruszam kablem euro to zmieniają się kolory, ale tylko na jednolite.. np. cały niebieski lub zielony ekran.. rozebrałem wtyczkę i wszystko wyglądało normalnie.. tylko ona jest jakoś dziwnie zrobiona przy wejściu do ami.. wychodzi z niej kabel z euro i 2 kable od dźwięku chin-che, rozebrałem ją i wychodzi na to że jest ona ręcznej roboty.

http://img214.imageshack.us/my.php?imag ... 071ti6.jpg

http://img214.imageshack.us/my.php?imag ... 072mb3.jpg
Avatar użytkownika
Moldis
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 gru 2008, o 21:36
Lokalizacja: Kraków
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Postprzez Blod » 28 gru 2008, o 23:12

Rodzaj dyskietki nie ma większego znaczenia, w przypadku 2HD wykorzystasz połowę pojemności. Problem o którym dalej piszesz może być spowodowany kablem. Moja Amiga ma kiepski kabel i trzeba go dobrze podłączyć, a później nie wolno go dotykać - inaczej sypią się kolory lub zupełnie nie ma obrazu. Nie bawi mnie grzebanie w elektronice, więc nie powiem Ci nic na temat kabla, ale może znajdziesz inny?
|||||||||||||||||>--- [90%]
Avatar użytkownika
Blod
Administrator
 
Posty: 1075
Dołączył(a): 24 kwi 2003, o 13:49
Lokalizacja: Stolica
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Postprzez Moldis » 29 gru 2008, o 02:38

A czy powinno się coś załadować po włączeniu amigi, nie wiem, nie miałem z nią nigdy do czynienia, nie musi mieć jakiejś dyskietki startowej?

@Edit

Podłączyłem ami tym kablem pod drugi tv i zauważyłem że to coś wejście w tv ma >>" Ale na nim pojawiał się najpierw biały ekran potem jasno szary i ciemno szary i się już nie zmieniały.. Aczkolwiek nagle ami przestała chcieć czytać dyskietki... >>" Więc ogólnie myślę że to nie kabel lecz może coś w środku nie działa..

@Edit 2

Rozkręciłem kabel i ami, kabel poskładałem podłączyłem goła ami do tv'ka i śmiga *.* Tylko wyświetla obrazek na którym chce workbencha 1.3, a teraz pytanie, jak go zdobędę w internecie i zgram na dyskietkę? Posiadam zwykłą stację dyskietek w komputerze, i zwykła dyskietkę do niej (1.44mb 3,5" MF-2HD) czy dam na nią radę nagrać jakoś tego workbencha z kompa i odpalić ją na ami?
Avatar użytkownika
Moldis
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 gru 2008, o 21:36
Lokalizacja: Kraków
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Postprzez Blod » 29 gru 2008, o 08:55

To tylko znak zachęty. Możesz włożyć dysk z systemem, ale równie dobrze możesz włożyć dowolną dyskietkę z grą.
|||||||||||||||||>--- [90%]
Avatar użytkownika
Blod
Administrator
 
Posty: 1075
Dołączył(a): 24 kwi 2003, o 13:49
Lokalizacja: Stolica
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Postprzez Moldis » 29 gru 2008, o 13:10

Przeczytałem sporo artów na necie na temat zgrywania gier amigowych z pieca.. ale wszędzie piszą co innego, tu że się nie da a tam że trzeba mieć specjalny program ale zapomnieli nazwy...

Znalazłem obraz workbencha 1.3 w adf, jak mogę go zgrać na dyskietkę i czy da radę na zwykła dyskietkę tak żeby widziała i czytała go ami?
Avatar użytkownika
Moldis
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 gru 2008, o 21:36
Lokalizacja: Kraków
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Postprzez Blod » 29 gru 2008, o 13:19

Temat przenoszenia gier PC->Amiga był omawiany już wiele razy, wystarczy poszukać:
A to tylko wyniki pierwsze z brzegu, w archiwum znajdziesz więcej.
|||||||||||||||||>--- [90%]
Avatar użytkownika
Blod
Administrator
 
Posty: 1075
Dołączył(a): 24 kwi 2003, o 13:49
Lokalizacja: Stolica
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Moja Amiga A500 Problem z uruchamianiem

Postprzez Moldis » 30 gru 2008, o 14:02

Z tego co tam pisze wychodzi na to że nie mam innego sposobu jak zdobyć od kogoś dyskietkę z workbench 1.3. Zawsze mogę jeszcze kupić castweasel na który mnie nie stać. Więc... nie ma nikt przypadkiem dyskietki z workbenchem 1.3 do oddania/odsprzedania?

@Edit

Ok, zdobyłem już dyskietki na których mi zależało, dzięki wszystkim za pomoc, teraz tylko w przyszłości kupić dysk i he he :3
Avatar użytkownika
Moldis
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 gru 2008, o 21:36
Lokalizacja: Kraków
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Inne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość