A1200 + monitor DELL + przejsciowka RGB=>VGA

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

A1200 + monitor DELL + przejsciowka RGB=>VGA

Postprzez c3h6 » 4 mar 2006, o 14:06

Witam, moze tu mi ktos pomoze, pytalem o to na PPA ale pomimo usilnych prob nic nie zwalczylismy :D Mam 1200 i monitor DELL-a. Kupilem przejscie z rgb na vga ale po podlaczeniu - kicha. Tzn mam obraz, kombinuje z roznymi modami itp. Za kazdym razem mam obraz nie na cala szerokosc ekranu ale mniejszy z pasami po bokach. A na dokladke nie moge uruchomic nic poza WorkB bo monitor pokazuje ->Check cable<-. Moze ktos wie/ma pomysl co z tym robic/pomoze? Pozdrowka
c3h6
 
Posty: 9
Dołączył(a): 4 mar 2006, o 14:03
Lokalizacja: Gdynia
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 4 mar 2006, o 14:28

Uzywajac tego programowego scandoublera (sterowniki DBLPAL i podobne) obraz na VGA bedziesz tylko na Workbenchu i innych programach, grach ktore mają mozliwosc wybory rozdzielczosci, lub są napisane "pod system".
Wszelkie niesystemowe gry i programy nie da sie wypromowac do VGA za pomocą tego programowego scandoublera.
Ustaw w IControl (w katalogu Prefs) opcje MODE PROMOTION. Pomaga automatycznie w wypromowaniu rozdzialek PAL do DBLPAL.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2003
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez amigafan » 4 mar 2006, o 14:54

Jak chcesz mieć obraz na monitorze nie tylko systemu ale i wszystkich gier i nie bawić się w instalowanie dblpal/multiscan i innych rzeczy w systemie to powinieneś kupić sobie scandoubler (który sprzętowo podwaja częstotliwość z 15 na 30khz) a nie przejściówkę.

Choćbyś nie wiem co robił to nie uzyskasz ze standardowych kości w A1200 obrazu ostrego, kolorowego i dopasowanego do monitora jak ze współczesnych pecetowych kart graficznych.
Uzyskałeś maksimum na co pozwala ta przejściówka (to jest tylko przejściówka mająca wyjście 15pin - nie poprawia ona obrazu jak scandoubler)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez c3h6 » 4 mar 2006, o 15:35

Zalamaliscie mnie.ale serdeczne dzieki za odpowiedzi. chyba kupie ten scandoubler. :)
c3h6
 
Posty: 9
Dołączył(a): 4 mar 2006, o 14:03
Lokalizacja: Gdynia
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 4 mar 2006, o 15:45

Ale nie spodziewaj sie wiele.
Gierki amigowe są w niskiej rozdzialce, i tylko na TV mają sprzetowe rozmywanie :D
Jesli bedziesz uzywał programów i gier "pod system" to taka przejsciowka Ci wystarczy.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2003
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron