A 600/020 4X EIDE OS 3.9

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Postprzez Pyzio » 1 gru 2007, o 12:31

Dociskanie przecieranie styków spirytuswm karty nic nie dało,jak Amiga zobaczy pamięć to mogę robić restart za restartem i jest dobrze ale jak wyłaczę zasilacz to fastu nie widać,dziwne jest to ze jak włączę amigę pierwszy raz to mi fastu nie wykrywa robię restart botuję amigę bez startup-seqence wpisuję avail,fastu dalej nie ma ale jak zrobie restart to po tym zawsze jest fast
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 1 gru 2007, o 15:46

To chyba musisz sie do tego przyzwyczaic, ze nazleyz zrobic 2 resety, aby Amiga widziala FAST.
Czy po wlaczeniu Amigi , w bootmenu, karta turbo jest jako WORKING?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Pyzio » 1 gru 2007, o 18:03

Nie wiem czy dobrze sprawdzałem
Expansion board diagnostic

Board number-1
Manufacture-8704
Product-0
Status-Working
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 1 gru 2007, o 22:12

Czyli karta jest poprawnie widziana.

A czy probowales odpalic Amige z dyskietek z Workbenchem 3.1?
Bo moze byc taka sytuacja ze jakis program powoduje ze nie widac pamieci FAST.
Jesli pamiec bedzie widziana poprawnie za kazdym razem to problemem bedzie "coś" w WB3.9.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Pyzio » 2 gru 2007, o 06:15

Oczywiście jak uruchomię Amigę z dyskietki WB 3.1 to zawsze jest fast,wydaje mi sie ze to jest problem turbo rom 3.1 i moze OS 3.9
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 2 gru 2007, o 12:38

Jesli widac pod wb3.1 fast i karte turbo to problemem jest OS3.9.

Mozna zrobic cos takiego. Do s-s co kilka linijek mozna wstawic komende
avail FAST >>ram:fast.txt

Potem juz po uruchomieniu lub nie OS3.9, w pliku fast.txt, mozna sprawdzic kiedy ta pamiec "znikneła"
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Pyzio » 2 gru 2007, o 14:08

Komende wpisałem pięć razy ale nie wiem gdzie szukać pliku fast txt w s go nie widać
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 2 gru 2007, o 14:29

plik jest w RAM: jak widac

avail FAST >>ram:fast.txt
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez Pyzio » 2 gru 2007, o 15:10

Ja sie uczę AOS i nie do końca rozumiem jak i co
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 2 gru 2007, o 16:44

w katalogu s masz plik startup-sequence
powkladaj co kilka linijek to:
avail FAST >>ram:fast.txt

w RAM: znajdziesz plik fast.txt, w ktory moze wygladac tak

7567054
7520234
7234559

Bedzie tyle linijek i le razy wpisze avail FAST >>ram:fast.txt do s-s
Te wartosci ilosc pamieci FAST w bajtach
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: A 600/020 4X EIDE OS 3.9

Postprzez Pyzio » 2 lut 2009, o 19:57

Zapewne karta Apollo 620 nie wymaga bibliotek w Systemie,troche mnie to denerwuje że mi ten fast znika.
Druga sprawa WHDLoad mam zarejestrowany ale jak klikam na grę pokazuje sie pierwsza ramka i migają róźne kolorowe paski po czym Amiga się resetuje.
Sprawdzałęm SnoopDosem mam sporo linijek Fail,uruchomiłem program i później włączyłęm grę WHDLoad,czy SnopDos zapisuje wynik testu?Po chwili gra sie uruchamia i komputer resetuje,poprawnie ja to robię
Sprawdzałęm tez kiedy znika fast wpisałęm "avail FAST >>ram:fast.txt" w trzeciej linijce i co jakiś czas,znika od samego początku w ram fast.txt mam same 0
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: A 600/020 4X EIDE OS 3.9

Postprzez norbi » 2 lut 2009, o 22:36

Ile pozostaje tego fastu po uruchomieniu Workbencha?

Jak juz sie uruchomi sie gra pod WHDLOAD to "wylacza system" wiec nie beda zapisywane logi ze snoopydos.
A czy na kadej gierce "wywala" sie Amiga?
A mozesz wyjsc z gierki WHDLOAD do Workbencha?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: A 600/020 4X EIDE OS 3.9

Postprzez Pyzio » 2 lut 2009, o 23:54

Po załądowaniu Workbencha zostaje 6mb fastu
Gry wywala zaraz po ramce informacyjnej jak wyjść z gry nic nie mogę zrobić miga dioda i Amiga robi reset czasem pokaże kolorową sieczkę.
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: A 600/020 4X EIDE OS 3.9

Postprzez norbi » 3 lut 2009, o 18:24

FAST "znika" dlatego ze grafika z pamieci CHIP jej do niej przenoszona.
I wszelkie programy wgrywaja sie do niej a nie do pamieci CHIP.
Napisz w jakiej rozdzialce masz WB, w ilu kolorach oraz ile zostaje pamieci CHIP.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: A 600/020 4X EIDE OS 3.9

Postprzez Pyzio » 5 lut 2009, o 10:05

Rozdzielczość 640x512,16 kolorów pamięć 1,6 chip 6mb fast
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość