Strona 1 z 2

Dysk twardy 3,5" w A1200

PostNapisane: 24 lip 2008, o 00:58
przez Arekis
Moje pytanie jest takie, skąd brać zasilanie do dysku 3,5"? Gdzie lutować, podłączać? Ponieważ, dziś doszła Amiga, i po otwarciu obudowy przypomniało mi się, że nie wiem, jak doprowadzić zasilanie.

Po drugie, jak ten dysk tam wsadzić nie wyjmując ekranu (tego metalowego badziewia)? Miejsca wydaje się bardzo mało, a nie chce, żeby mi to w tej Amidze luźno latało (Amiga często będzie się przemieszczać).

Póki co, spróbuje skombinować dysk 2,5", bo gdzieś się wala, niekoniecznie w domu, ale wiem, że jest. Wtedy to sprawdze czy to squirrel scsi nawala, czy to oprogramowanie nie daje rady. Na pewno pare rzeczy jest nie tak :P

PostNapisane: 24 lip 2008, o 04:23
przez Pyzio
Zasilanie idzie z płyty bezpośrednio do dysku,podpiąć oddzielnie mozna jak posiadasz specjalną przelotkę.
Dysk jest umieszczony w metalowych sankach nad ekranem i tak jest na miejscu

PostNapisane: 24 lip 2008, o 12:21
przez Arekis
Jak z płyty idzie? Jaką przelotkę? Jakie metalowe sanki? :P
Ja widziałem tylko miejsce dla standartowego dysku, ale tam wchodzi tylko 2,5".

PostNapisane: 24 lip 2008, o 15:00
przez Atalante
Najprosciej wziasc zasilanie z gniazda zasilania stacji dyskietek. Zrobic sobie kabelek z koncowkami na stacje i dysk, kiedys mozna bylo takie kupic bez problemu. Sam nie wiem, czy mi sie jeszcze gdzies nie wala. Istnieje wtedy niewielkie ryzyko popalenia sciezek na plycie, ale raczej sie to nie zdarza. Mozna tez doprowadzic kabelki bezposrednio z wejscia zasilacza od strony plyty mozna wygodnie lutowac, tak mialem w swojej pierwszej A1200 i dzialalo bez problemu. Schemat gniazdka masz w tym pdfie:

http://eab.abime.net/attachment.php?att ... 1134593115

Wsadzic dysku 3,5 bez ruszania ekranu sie nie da, przynajmniej z mojego doswiadczenia tak wynika. Trzeba niestety ciac, a najlepiej wywalic ekran.

PostNapisane: 24 lip 2008, o 18:40
przez Arekis
Tak, na pewno będe próbował.

Jak sprawdzić, czy Amiga wykrywa coś w pcmcii? Bo nie wiem czy to squirrel scsi, soft do niego czy pcmcia nie działa.

PostNapisane: 24 lip 2008, o 19:24
przez Arekis
I pytanie, jak zmusić Windows XP by widział dysk Amigi? Albo chociaż WinUAE żeby widział.

Mówiąc widział mam na myśli, żebym mógł z niego zgrać dane :) Bo Windows zdaje sobie sprawe z jego istnienia, ale nie wie co to za dysk.

Poprzestawiało nam wiadomości, poprzestawiało.

PostNapisane: 24 lip 2008, o 19:26
przez norbi
W TOOLS masz program PrepCard.
Jest on do obslugi kart pamieci w PCMCIA, ale wykrywa kazde polaczone urzadzenie

PostNapisane: 24 lip 2008, o 19:41
przez Pyzio
Pomyliłem,niedoczytałem tak sanki są na dysk 2,5.Dysk 3,5 leży luzem na ekranie tylko warto coś nakleić od spodu dysku izolacje od blach.

PostNapisane: 24 lip 2008, o 21:15
przez Arekis
Dzięki norbi, to znaczy, że squirrel nie działa, bo go nie wykryło, za to czytnik działa.

PostNapisane: 24 lip 2008, o 21:21
przez norbi
Ja bym jeszczen nie kapitulowal.
Moze squirrel dziala tylko po zastosowaniu sterownikow

PostNapisane: 24 lip 2008, o 23:29
przez Arekis
Jeszcze sprawdze, teraz tylko muszę skombinować większy dysk, bo 40mb to jednak nieco za mało. Albo przejściówkę i kabel zasilania dla 3,5"
A Amiga nie chce czytać dyskietek 720kb. A może to wina mojej stacji dyskietek w pececie? Nie wiem, musze coś wykombinować. Dałoby się zrobić na tym dysku co jeszcze muszę skombinować coś w rodzaju partycji wymiany? Tzn. partycja jedna jako system i programy, inna jako partycja na którą są wrzucane pliki z pc (widziana z windowsa). Problem tylko jak przerzucić sterowniki do obsługi FAT. Próbowałem dziś przy okazji wrzucania sterowników do CF ale dyskietka się wykraczyła. Tak to obecny dysk byłby już z czystym AmigaOS 3.1 :)

PostNapisane: 25 lip 2008, o 08:19
przez Kwazimodo
Ja kupiłem jakiś czas temu na allegro stacje pecetowa do amigi desktop od Benedykt103. To jest chyba ten sam koleś co benedykt dziubałtowski z ppa. Przed chwila patrzyłem. Ma on dyski twarde do Amigi 3,5 cala spartycjonowane i coś tam jeszcze z nimi robi :D. Jeśli mnie pamięć nie myli miał tez przelotki do dysków. Zagadaj do niego. Może Ci sprzeda całość w rozsądnej cenie. Przelotka z allegro z 2,5 na 3,5 do Amigi nie nadaje się. Trzeba ja przerobić (szlifierką) aby pasowała fizycznie do amigi.

PostNapisane: 25 lip 2008, o 10:49
przez Arekis
Moja przejściówka 3,5" na 2,5" do peceta już ma problemy, bo jest strasznie kiepsko wykonana, jak spora część tych przejściówek. Ledwo podłączyłem ten dysk 40mb do peceta. Problem jest głównie nie z partycjonowaniem tylko z zasilaniem tego :P Ma ktoś schematy kabla zasilającego stacje dyskietek i kabla zasilającego dysk twardy?

PostNapisane: 25 lip 2008, o 17:49
przez norbi
Aby Amiga odczytala dyskietke 720kb potrzebna jest moutlista PC0: . Jest ona standardowo w Workbenchu 3.x
Mozna zrobic do Amigi dysk na ktorym sa partycje w FFS i FAT.
Nie bedzie problemu podczas podlaczenia do peceta, a Amiga odczyta za pomoaca programu MountDOS zobaczy dysk pecetowy

PostNapisane: 25 lip 2008, o 18:32
przez Arekis
Właśnie problem jest taki, że nie odczytuje. Pokazuje ? przy ikonce stacji dyskietek. Radykalne kroki, ostatnią 4 dyskietkę formatuje w innym komputerze (poprzednie 3 - w śmietniku), i sprawdzam ją w stacji od CDTV. Bo bardzo możliwe, że to pecetowa stacja zawiodła, ale jak wytłumaczyć, że ze sterownikami do scsi jest tak samo?

Cholera, czemu o tym wcześniej nie pomyślałem. Stacja od PC będzie normalnie chodzić w Amidze? W sensie, będzie działać jako 1,44?

Znalazłem jedną dyskietkę 720. Włożyłem do df0 - pod ikonką DF0:?. Włożyłem do df1 (CDTV) - pod ikonką DF1:?. Jaka mountlista PC0? Mam WB3.0 ale działać nie chce.

Jest i mountlista. Teraz się pokazuje ikonka df0:? i pod nią pc0:ndos. Wiecie może czy jest gdzieś dostępny soft od squirrel scsi? Bo moja dyskietka po długim i hałaśliwym uruchamianiu (tak jakby ktoś ją szlifował) ukazał się system request : SquirrelSCSI has a read error on disk block 902. To chyba dość skutecznie ją eliminuje.

O i właśnie, w poniedziałek przejde się do Animartu, może mi przegrają to co potrzebuje na dyskietkę 880, bo obecnie tylko takie mi działają. Przy okazji kable kupie.