Amiga I dysk

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Amiga I dysk

Postprzez William184 » 17 paź 2008, o 00:08

Witam jestem nowy na forum i prosze o pomoc szukalem podobnych tekstow ale nic nie znalazlem wiec przosze o pomoc w bardzo prostym jezyku poniewaz od dawna nie bawilem sie amiga.
A mianowicie chodzi mi o podlaczenie dysku do amigi 1200 escom plyta 2b kick 3.1
pierwsze pytanie to dlaczego amiga nie widzi dysku w boot menu moze cos trzeba wcisnac lub odblokowac?
drugie mam jakiegos workbencha2.0 z napisem 1/1 i czy mi to wystarczy do wgrania systemu ?
trecie pytanie jak podlacze cd-r to jak moge z niego uruchomic jakis program ?
- a i jaki system najlepiej zainstalowac na taka amige czy amiga OS 3.5 pojdzie ? nie bd to sie mulilo ? jesli tak to prosze o lepsze rozwiazania
-jak najprosciej zrobic dyskietkie amigowa na pc lub jesli nie da sie jak przezuzcic dane ? z moim sprzetem
DZIEKI ZA ODPOWIEDZI I PROSZE ODPOWIADAC W MIARE JAK NAJBARDZIEJ ZOZUMIALYM TEKSTEM TZN BEZ SKROTOW poniewaz mam problem z ich zrozumieniem < dlugi pobyt przy piecu>
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 17 paź 2008, o 14:01

1. Musisz dysk potraktowac programem HDToolBox (dyskietka INSTALL Workbencha) lub HDInst (http://aminet.net/disk/misc/hdinst.lha)
Dysk najlepiej aby mial max.4GB
2. Tak wystarczy
3. Programy uruchamia sie tak samo jak z dyskietki, czy twardego dysku
4. Jesli to jest "gola" Amiga to pozostan przy WB3.1
5. Dyskietki startowej nie zrobisz na pececie, ale mozesz przygotowac dysk do Amigi pod emulatorem WinUAE
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 17 paź 2008, o 16:09

Ok ale dlaczego ami nie widzi cd-romu i dysku w boot menu ? czy to normalne ?jesli nie prosze pomoc w rozwiazaniu problemu a jesli jest to normalne prosze mi wyjasnic dlaczego ?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 17 paź 2008, o 16:39

CDromu nie bedzie widac w bootmenu i to normalne.
Dysk bedzie widoczny dopiero wtedy jak beda na nim zapisane informacje o partycjach. Trzeba uzyc programow jakie podalem w punkcie 1.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 17 paź 2008, o 18:02

ok dotychczas wszystko rozumie i dziekuje za pomoc i mam prosbe czy mogl bys mi dokladnie napisac jak przygotowac dysk do amigi na pc? tylko w bardzo prostym jezyku po kolei bo jak patrzylem na innych forach to duzo nie zrozumialem poniewaz pisze tak : wez winuae uruchom jakis tols cos tam itp a ja po pierwsze to nie wiem o co kaman z tym winuae tzn wiem ze jest to emulator amigi na pc i to na tyle ale jak to zainstalowac jak uruchomic to nie mam zielonego pojecia dlatego prosze mi wyjasnic to bardzo prosto jak to mozliwe hehe z gory dziekuje za odpowiedzi
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 17 paź 2008, o 20:42

Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 18 paź 2008, o 23:02

Wielkie dzieki ale moze cos zle robie mam dysk 10gb samsunga i wszystko idzie dobrze dopoki nie wejde do hdtoolbox poniewaz po wejsciu w hdtoolbox mam do wyboru tylko help i exit a dysku nie mam w rubryce co moze byc tego przyczyna? moze cos zle ustawilem WinUae? mam v.1.1.1 uae
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez zeku » 18 paź 2008, o 23:50

a na pewno zrobiłeś ten punkt" Poszukaj programu do instalacji dysku (n.p. "HDToolBox") i zmień Tool Type SCSI_DEVICE_NAME na "uaehf.device". (Menu "Icon" -> "Information")"?
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 19 paź 2008, o 16:26

Tak to bylo to a mordowalem sie z tym ze 2 godz hehe spartycjonowalem jedna partycja 713 mb druga 4 gb i sformatowalem ta 700mb i sie zlapalem za glowe trwalo to z 6godz i zastanawiam sie ile zejdzie z ta 4gb czy jest jakas mozliwosc zeby to przyspieszyc ? bo na dodatek popelnilem blad tzn df0 ma 4gb a df1 700 chcialem na odwrot ale sie nie usdalo jesli mam od nowa formatowac w takim tempie to tak zostawie ale to jest tragedia .


A i czy to normalne ze po formacie jednego i drugiego wyskoczyla mi informacja : not a valid DOS disk?

Dodatkowo po ponownym uruchomieniu WinUae tak samo jak w poscie podanym przez norbi nie wyswielta mi dyskow a zaraz po formacie byly wyswietlane co moze byc tego przyczyna ?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 19 paź 2008, o 19:38

Wystarczy zrobic QUICK FORMAT. Pelne formatowanie nie jest potrzebne.
Nazwe partycji zmienisz w HDTOOLBOX.
Standardowa Amiga "widzi" tylko dyski do 4GB. Max partycja to 2GB.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 19 paź 2008, o 21:24

dobra zainstalowalem system itp sformatowalem dyski . przelozylem dysk do amigi a tu nic a1200 w boot menu nic sie nie zmienilo klikalem enable disable itp i nic ami zapala diode od dysku dysk rusza i wrzuca ekran z kika 3.1 dioda gasnie i nic jak odpalam workbencha z dyskietki to i tak dysku nie widzi moze ktos wie co sie dzieje?
Dodam jeszcze ze pod WinUae dysk zachowuje sie bardzo dobrze wrecz lux w kilka sekund zalacza sie system i widzi wszystkie partycje wydaje sie ze chyba mam zwalone ide ;/ albo przejsciowke z 44 na 40 pin;/
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 19 paź 2008, o 22:31

Jak zasililes dysk 3.5 calowy w Amidze?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 19 paź 2008, o 22:34

zasilianie jest na zupelnie innym zasilaczu niz amigowy tzn ze amiga jest zasilana lekkim a dysk zasilaczem od 233 pentiuma

Pomoze mi ktos?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 21 paź 2008, o 07:35

Nitk nie wie co moze byc ? PROSZE O POMOC
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 21 paź 2008, o 09:55

Tak dla scislosci.
Zasilasz dysk przez wtyczke molex, czy przez male zlacze w pzejsciowce 44 na 40 pin?

Na poczatku ustaw tylko małą partycje np. 500MB, sformatuj ja pod winuae i zobacz czy Amiga ją wykryje w bootmenu

Czasami potrzeba dodatkowy reset, aby Amiga zauwazyla dysk. Jesli to nie pomoze to nalezy przeciac czerwony przewod w tasmie IDE.
Dzieki temu po resecie komputera, dysk nie bedzie sie resetowal i Amiga go wykryje.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości