Amiga I dysk

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Postprzez William184 » 21 paź 2008, o 16:54

nie mam pojecia co z ta ami zasilanie mam na normalnej kostce bo to dysk 3.5 w winuae progmam hdtools nie widzi mi dysku jak wchodze tam gdzie treba zmienic na uaehf.device nie ma zadnego wiersza po wpisaniu wszystkich recznie nic sie nie zmienia wiec podpiolem ami do owego dysku z workbenchem przeciolem kABELEK I TEZ NIC <ten czerwony> po podlaczeniu przez inna przejsciowke <2.5 na 3.5 > mo mialem elsat a podlaczylem przejsciowke od dysku 2.5 ma 3.5 z yjsciem zasilanie<ktorego nie podlaczylem > ami nie zaloczyla nic tylko czarny ekran na poczatku byl lekko niebieski <jak zawsze> pozniej tylko czarny i nic nie dalo rady wejsc w boot menu nawet
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 22 paź 2008, o 14:10

Napisz to jeszcze stosuja znaki przestankowe.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 22 paź 2008, o 21:42

heheh ok
Nie mam pojęcia co z tą ami , zasilanie mam na normalnej kostce bo to dysk 3.5 cala . W winuae progmam hdtools nie widzi mi dysku a widzial , jak wchodze tam gdzie trzeba zmienić na uaehf.device , nie ma zadnego wiersza . Po wpisaniu wszystkich wierszy ręcznie nic się nie zmienia , więc podpiołem ami do owego dysku z workbenchem przeciołem kABELEK <ten czerwony> I TEZ NIC po podlaczeniu przez inna przejsciowke <2.5 na 3.5 > bo mialem elsat , a podlaczylem przejsciowke od dysku 2.5 na 3.5 z wyjsciem zasilanie<ktorego nie podlaczylem > , ami nie załączyla nic tylko czarny ekran . Na poczatku był lekko niebieski <jak zawsze> pozniej tylko czarny i nic , nawet nie dało rady wejsc w boot menu
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 22 paź 2008, o 21:57

Jesli chcesz dysk rozoznac pod Amiga to w ikonie HDtoolbox nalezy wpisac scsi.device zamiast uaehf.device
Pamietaj aby wielkosc dysku byla max 4GB oraz partycje max 2G.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 23 paź 2008, o 10:57

W poście który mi podaleś jest napisane inaczej Poszukaj programu do instalacji dysku (n.p. "HDToolBox") i zmień Tool Type SCSI_DEVICE_NAME na "uaehf.device". (Menu "Icon" -> "Information") a nie tak jak napisaleś? a ja mam teraz dysk 6gb a DRURI DYSK 2.5 gb i zeby to zmienic o czym mowa to musza sie wyswietlic wiersze z tym napisem scsi itp.
A to sie nie wyswietla nie widzi dysku wogule . co moze byc?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 23 paź 2008, o 13:42

Na prawdziwej Amidze: SCSI_DEVICE_NAME=scsi.device

a emulatorze: SCSI_DEVICE_NAME=uaehf.device

Przetestuj na dysku 2.5GB


ps.
W razie problemow pisz na gg
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 26 paź 2008, o 16:17

Ok dzieki norbi poradzilem sobie jakos , teraz mam A1200 z dyskiem 6gb podzielonym na 3 partycje 2gb i wszystko ladnie chodzi ale .
po 1 - mam problem z cd-romem amiga nie widzi go w workbenchu 3.1
moj cd-rom to samsung 5.25 24x
po 2 i tu znowu mam Ogromna prosbe a mianowicie prosze was o podanie i programow na amige , ja podam wam programy pc-towe a prosze was o podanie mi odpowiedniki amigowe i poadanie platnych i darmowych wersji z racji malego budzetu prawdopodobnie bede instalowal wersje free np:
Windows - Workbench <platny>, linux free
Works - ?
Paint -?
Exel - ?
no i jakie programy jeszcze polecacie na ami do czego sa.
po 3 jaka drukarka bd najlepsza do ami tzn mam takie wymagania :
- latwa instalacja
- tanie tusze
po 4 w programie X COPY a 1200 nie widzi wyskietki w df0 a jak podlacam stacje zewnetrzna to widzi df1 a df0 nadal nie co moze byc przyczyna?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 27 paź 2008, o 17:58

Jesli masz tylko standardowy kontroler IDE to radze Ci nie uzywac ostatnich 2GB, bo pokryja one piersze 2GB i stracisz dane.
1.Aby Amiga zobaczyla CD/DVD wystaczy zainstalowac sterownik i filesystem:
http://aminet.net/package/disk/cdrom/AmiCDROM-1.15
lub
http://aminet.net/package/disk/misc/IDEfix97
2. Works - WordWorth, Pagestream,
Paint - Deluxe Paint, Personal Paint, ImageFX, TVPaint
excel - TurboCalc
3. Na pewno nie "win drukarka"
Najlepiej sprawuja sie HP.
4. Masz prawdopodobnie Amiga z ESCOM, ktora ma troszke "namieszane" ze stacja dyskow.
Zamiast XCopy mozesz uzyc SuperDuper.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 27 paź 2008, o 20:24

No tak ale
- jak mam przeniesc jakikolwiek plik za pomoca winuae na dysk amigowy ? bo nie mam zielonego pojecia a chcialbym sobie przeniesc kilka gier i programow , tak zeby uruchamialy sie z dysku ?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 27 paź 2008, o 20:29

Uruchamiasz winuae z podlaczonym dyskiem od Amigi.
Przegrywasz pod emulatorem to co potrzebujesz, podlaczasz dysk do Amigi i gotowe.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 27 paź 2008, o 20:48

jak przegrywam w co mam wejsc? prosze o istrukcje krok po kroku?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez zeku » 27 paź 2008, o 22:59

programy wrzucasz w folder, montujesz pod winuae jako
"add directory", to tam gdzie dodajesz dysk tylko przycisk obok.

uruchamiasz emulacje( tylko pamiętaj aby dodać tam dysk rówież) i masz oprócz swoich partycji, dodatkową partycję z tymi plikami programu. procedure kopiowania z dysku na dysk znasz :D
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 30 paź 2008, o 21:45

wszystko jest ok ale albo jestem jakis niekumaty albo nie wiem moze windows za duzo namieszal w glowie, bo sciagam plik ktory chce przezucic na amige kopiuje go w shelu <tylko taki sposob znam , jesli sa inne to prosze o napisanie jakie > a amiga wyruca jakas komende ze to plik nie dosowy itp i nie kupiuje go reszte gobie jak kolega powiedzial .
bardzo prosze o jakies proste wytlumaczenie poniewaz nigdy nie uzywalem workbencha na powaznie tzn uzywalem do gier jak bylem dzieckiem.
po2
sciagam plik spakowany i nie wiem jak za to sie zabrac czy rozpakowac go na pc i zgrac na ami i bedzie cjodzil czy
zgrac na ami i dopiero rozpakowac?
jesli ten drugi sposob to jak mam to zrobic jak plik do rozpakowywania na ami jest spakowany heheh?
Z gory DZIEKUJE za Pomoc
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez zeku » 30 paź 2008, o 22:15

a metoda kopiowania przeciągnij i upuść.?
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez norbi » 31 paź 2008, o 09:21

Na sieci mozna znalezc gotowe dyski/partycje dostosowane do posiadanej Amigi.
Wystarczy ze je przegrasz (po rozpakowaniu) na dysk amigowy i bedziesz miala gotowy system z dodatkami.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość