Amiga I dysk

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Postprzez William184 » 2 lis 2008, o 18:28

co robie zle ?\
jak chce zainstalowac plik z dyskietki to wyskakuje mi napis -"unable to open your tool"?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez amigafan » 2 lis 2008, o 19:38

William184 napisał(a):co robie zle ?

Wszyscy jesteśmy jasnowidzami, więc na pewno ci odpowiemy, a może od razu, telepatycznie, zrobimy to za ciebie.

Więc może więcej szczegółów.
Robię za darmowy amigowy help-line. Mam nadzieję, że zostanę doceniony. ;)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 2 lis 2008, o 20:05

nie umiesz czytac czy jak ?
chyba napisalem ze jak wchodze w dyskietkie i klikmam na instal to wyskakuje mi owy blad unable to open your tool co jeszcze mam podac jak wchodze w df0?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez amigafan » 2 lis 2008, o 23:01

Na razie to ty nie umiesz pisać ze zrozumieniem.
Być może zatrzymali cię na kilka lat w 3 klasie szkoły podstawowej ze względu na brak umiejętności pisania zgodnie z zasadami polskiej gramatyki, a przede wszystkim brak zrozumiałego pisania nawet jednego zdania. Bo zdaje się, że po trzeciej klasie należy umieć zbudować prostą, kilkuzdaniową wypowiedź w sposób zrozumiały i gramatycznie poprawny.

Do tego chamskie podejście do osoby, która próbuje pomóc.
Jeżeli nie umiesz wyjaśnić swojego problemu, nie dziw się, że nikt ci nie pomoże.
Do lekarza też idziesz i jedyne co mówisz to "jestem chory" i oczekujesz że tenże (zapewne też jasnowidz) od razu po tych słowach będzie wiedział co ci dolega i natychmiast poda właściwe lekarstwo po którym w pełni zdrowia opuścisz gabinet.

Pomimo twego ewidentnego braku kultury postaram się jednak pomóc i zadam pytanie pomocnicze - jakiegoż to "toolsa" system nie może użyć? AmigaOS jest systemem dosyć inteligentnym i zazwyczaj podaje jakiego narzędzia brakuje podając jego nazwę po przytoczonej przez ciebie formule"unable."
Jak na razie podałeś, że "chcesz zainstalować plik". Siedząc kilkanaście lat w komputerach (zwłaszcza w Amidze) nie słyszałem o "instalowaniu pliku". Pliki zazwyczaj przegrywam po prostu na dysk. Instaluje się programy. Więc chcesz przegrać plik (nazywając to błędnie instalowaniem) czy może zainstalować program (nazywając go błędnie plikiem)?
Robię za darmowy amigowy help-line. Mam nadzieję, że zostanę doceniony. ;)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 2 lis 2008, o 23:10

odpowiedz mi na pytanie a nie klócisz sie ze mna !
w tym czsie dal bys mi odpowiedz ktora by mi pomogla
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez amigafan » 2 lis 2008, o 23:14

Widzę, że nie tylko z gramatyką ale i z ortografią jest problem. "kłócić" pisze się przez ó (tzw "o z kreską")

Naprawdę chętnie pomogę, jeżeli tylko w sposób zrozumiały wyjaśnisz swój problem.
Nie wiedząc co dokładnie chciałeś zrobić i jaki dokładnie komunikat wyskoczył ciężko cokolwiek powiedzieć.
Robię za darmowy amigowy help-line. Mam nadzieję, że zostanę doceniony. ;)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 2 lis 2008, o 23:42

A więc tak
1. wlączylem koputer <a1200 hd , WB3.1>
2.włożyłem dyskietke z programem ide-fix <760kb zrobioną na pc>
3.uruchamiam dyskietke i :
a) klikam na ide-fix
b)wyskakuja ikony (docs~1, LS120~1, instal~1 , instal~2 , itp.)
c)klikam na : instal~1
d)otwiera sie okno Workbencha w którym jest napisane :
'Unable to open your tool 'Installer'
e)w tym oknie mam do wybrania "retry" lub "cancel"
f) co bym nie kilknow to nic sie nie dzieje .
g) próbowałem innego programu do obsługi cd-romu ale dzieje się to samo

Pytanie brzmi następująco:
Dlaczego program "IDE-FIX" nie instaluje się?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez amigafan » 2 lis 2008, o 23:59

No i teraz wszystko jasne.
Kluczowa rzecz w >Unable to open your tool 'Installer'< to ostatnie słowo wskazujące, że brak instalera (programu o nazwie Installer).
Tu jest odpowiedź klik.
Plik Installer znajduje się też na systemowej dyskietce "Install"

PS: Zmień sobie CrossDOSa na nową wersję to będziesz miał pełne długie nazwy wszystkich plików a nie poobcinane z numerkami (~1, ~2, itd.)
Pełne nazwy znacznie ułatwiają życie przy przenoszeniu danych.
Robię za darmowy amigowy help-line. Mam nadzieję, że zostanę doceniony. ;)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 3 lis 2008, o 14:45

jak mam mam skopiowac tego instalera jak na dysku system nie ma nigdzie pliku c? gdzie mam to skopiowac?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez zeku » 3 lis 2008, o 15:06

wciskasz prawy w workbench-u i z menu " window" wybierasz "show" a tam
"all filles" i jush widać "c". tylko najpierw otwórz partycję z systemem. bo będzie nieaktywna opcja.
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 3 lis 2008, o 19:07

wszystko ok ale:
1. plik instal rozpakowalem na pc i skopiowalem na dyskietke 720kb
2 wlozylem do amigi ami odczytala dyskietke
2. kliknolem na show icons pokazal mi sie plik c
3 przekopiowalem tam plik instal~1 <PRZECIAGAJAC GO Z okna do okna >
4 zrestartowalem komuter
5 uruchamiam instalatora ide-fix i nadal wyskakuje blad unable .'instaler'\
Co robie zle?
a po przekopiowaniu urochomilem tego instalera pokazalo sie okno enter command arguments instal~1 kliknolem okwyskoczylo nastepne okno z napisem
installer_2 2.17 (13.2.93)
usage: installer [SCRIPT] file name .itp
zamkolem te okno i dalej nic ?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez amigafan » 4 lis 2008, o 00:26

Zmień nazwę instal~1 na installer.
Mówiłem, że potrzebujesz nowszego CrossDosa, który nie ucina nazw do 8+3.
Robię za darmowy amigowy help-line. Mam nadzieję, że zostanę doceniony. ;)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 4 lis 2008, o 01:22

pomoglo .
instalacja ruszyla a cd-rom jak nie dzialal tak nie dziala po restarcie kompa nic sie nie zmienilo?
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez amigafan » 5 lis 2008, o 21:54

Jeżeli chodzi ci o uruchomienie CD-ROMu w A1200 to już tyle razy to było omawiane że wystarcz chwilę poszukać.
Nawet sam o tym wielokrotnie pisałem na innym portalu
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f= ... eply_38622
Robię za darmowy amigowy help-line. Mam nadzieję, że zostanę doceniony. ;)
Avatar użytkownika
amigafan
 
Posty: 694
Dołączył(a): 1 cze 2004, o 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Postprzez William184 » 10 lis 2008, o 02:25

tak ale mi nie podeslales tych plikow tylko temu kolesiowi a jak ja u siebie chce owe z grac z pliku ktore podal norbi to i tak nie rusza fakt jest taki ze te pliki maja troche inne nazwy niz te ktrore podales a ten post znalazlem wczesniej ale nic mi to nie dalo DZIEKI ZA ODP
William184
 
Posty: 25
Dołączył(a): 16 paź 2008, o 23:46
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości