Kilka Pytań

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Kilka Pytań

Postprzez Moldis » 8 sty 2009, o 14:44

Mam kilka pytań odnośnie amigi 500.

1) Czy da się przerobić standardowe 512kb ramu na 1mb? Widziałem puste sloty i wszystko, ale czy jakbym wszystko wlutował itp. to by normalnie działało czy musiał bym robić coś jeszcze?

2) Czy da się do niej podłączyć dysk twardy aby wszystko działało bez żadnych kart turbo..?

3) Czy po samym wymienieniu kości kickstartu na 2.0 amiga będzie działać normalnie tylko na 2.0? Innymi słowy nie bezie żadnych problemów stwarzała.. i ogólnie będzie działać?

4) Jest sposób na podłączenie myszki z wejściem ps2 do ami bez kupowania przejściówki http://www.allegro.pl/item520723904_ami ... amigi.html która jest nieco droga?
Avatar użytkownika
Moldis
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 gru 2008, o 21:36
Lokalizacja: Kraków
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kilka Pytań

Postprzez Pyzio » 8 sty 2009, o 18:44

1. Chodzi Ci o dadanie pamięci na płytę Amigi,jak tak to Amiga 500 plus ma wlutowane układy w te miejsca i ma 1MB
2. Można używać w Amidze 500 dysku systmu bez kart turbo ale potrzebny jest do tego kontroler,nawet był ostatnio na allegro
3. ja mam w Amidze 500 kick 1.3 2.0 i 3.0 i na każdym z nich działa poprawnie
4. Tak oczywiście możesz podłączyć mysz ps2 jest wejście na srodku płyty głównej obok wyjścia optycznego i slotu PCI,a tak serio to musisz mieć taką przelotkę
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kilka Pyta?

Postprzez norbi » 8 sty 2009, o 19:31

Zamiast kupowac przejsciowke, mozesz ja sam zrobic.
Potrzebujesz tylko scalaka PIC16F84 i kilka oporników.
Calosc mozesz zamontowac w Amidze a gniazdo PS2 wystawic z boku lub z tylu komputera.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kilka Pytań

Postprzez Moldis » 8 sty 2009, o 21:56

1) napisałem przecież że mam amige 500 i mam w niej 512kb... ja doskonale wiem ze amiga 500+ ma 1mb... dlatego również napisałem że mam wolne miejsca na płycie.

2) ymh. czyli tak jak myślałem.

3) thx

4) dzięki norbi.. chodziło mi właśnie o tego typu odpowiedź.
Avatar użytkownika
Moldis
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 gru 2008, o 21:36
Lokalizacja: Kraków
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kilka Pytań

Postprzez Pyzio » 10 sty 2009, o 20:02

Moim zdaniem jest to mżliwe choć nigdy tego nie robiłem,ale odzyskiwałem ukłądy pamięci z rozszerzenia i płyty Amigi 500 do kontrolera A-590,w Amidze 500 mam teraz 1,5 mb chip i 2 fast
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kilka Pytań

Postprzez Moldis » 11 sty 2009, o 20:31

Ymh.. dzięki. Jak uzbieram z czegoś pamięci to przetestuję :3
Avatar użytkownika
Moldis
 
Posty: 8
Dołączył(a): 28 gru 2008, o 21:36
Lokalizacja: Kraków
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość