Kupiłem 68060@60mhz

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Pyzio » 30 mar 2009, o 15:20

Kupiłem procesor 68060@60mhz do Apollo gdzie można zamienić procesor?
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Sir_Lucas » 30 mar 2009, o 18:50

Pyzio napisał(a):Kupiłem procesor 68060@60mhz do Apollo gdzie można zamienić procesor?


Niestety nie znam żadnego miejsca gdzie mogliby to zrobić, ale możesz zrobić to sam znając twoje zdolności manualne albo poprosisz o to MrT albo mogę Ci dać namiar na jednego szweda który to robi.

Generalnie ponoć to prosta rzecz. Potrzebujesz oscylator kwarcowy 50Mhz prostokątny jeśli ma być do Apollo, regulator napięcia, jeśli ładnie pogadasz z MrT to Ci na pewno podrzuci schemat i oraz odrobinę wprawy w posługiwaniu się lutownicą i tyle. :)
Na PPA jest kilka wątków o przerabiani 040 na 060.

Mój Blizzard 040 jest przerobiony na 060 i działa już dwa lata wyśmienicie. MrT jeszcze raz dzięki :)
Avatar użytkownika
Sir_Lucas
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 mar 2009, o 17:43
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Pyzio » 31 mar 2009, o 14:54

Bardzo bym prosił o namiary na kogoś kto by mi to zrobił może na PW.Mam procek 68060XC60A czy on ma MMU i FPU możecie mi coś powiedzieć na temat tego procka?
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Sir_Lucas » 1 kwi 2009, o 00:12

Pyzio napisał(a):Bardzo bym prosił o namiary na kogoś kto by mi to zrobił może na PW.Mam procek 68060XC60A czy on ma MMU i FPU możecie mi coś powiedzieć na temat tego procka?


PW wysłane.

Wg tego co piszą na EAB ten proc ma MMU i FPU, czyli to pełna wersja.

Polecam TEN wątek :) Napisano tam jak łatwo zdobyć stabilizator napięcia.
Avatar użytkownika
Sir_Lucas
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 mar 2009, o 17:43
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Pyzio » 14 kwi 2009, o 00:09

Dziękuję Sir_Lucas jutro moja karta jedzie do MrT teraz będę mógł w pełni cieszyć sie moim Apollo,myślę ze nie będzie problemów z wymianą procka i działaniem karty.
Jeśli poskładam wszystko do kupy jest więcej zmian w mojej Amidze to przyjadę do Was do Chełma na Amiparty z A 1200.
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Sir_Lucas » 14 kwi 2009, o 14:06

Pyzio napisał(a):Dziękuję Sir_Lucas jutro moja karta jedzie do MrT teraz będę mógł w pełni cieszyć sie moim Apollo,myślę ze nie będzie problemów z wymianą procka i działaniem karty.
Jeśli poskładam wszystko do kupy jest więcej zmian w mojej Amidze to przyjadę do Was do Chełma na Amiparty z A 1200.


Hehe, byłoby super. Pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
Sir_Lucas
 
Posty: 17
Dołączył(a): 26 mar 2009, o 17:43
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Pyzio » 9 maja 2009, o 09:07

Karta gotowa jednak nie wyszło z procesorem 68060@60 karta sie nie bootowała ale mam 060@50 i do tego 64 mb jest dolutowana podstawka dodatkowa,teraz juz tylko czekam jak karta będzie i konfiguracja systemu Mediator TX Warp 3D czekam też na Spidera USB jak i interfejs Giftu udało się kupić.
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Pyzio » 8 cze 2009, o 20:02

Dziś przyszło Apollo 060@66mhz podłączyłem i moja radość nie trwała długo na ekranie jest czarny ekran sprawdzałem na dwuch płytach jest dokładnie tak samo,koleś który mi ją przerabiał twierdził że już jest skończona i działa poprawnie,co może być nie tak?
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez OSH » 8 cze 2009, o 23:54

Może być problem z napięciem, choć raczej tyczy to kart z 040. Ja bym proponoweał wywalić wszelkie dodatki (Mediatora przede wszystkim) i spróbować na gołej A1200.
A1200 E/BOX Tower, Apollo 1240/25 MHz 34 MB RAM, HDD 20 GB; LG10x30x40, A1200 E1230/40 18 MB RAM, CD-32+SX-1 10 MB RAM, A500, CDTV, A600, C64, C64+1541-II:), C-64G
Avatar użytkownika
OSH
 
Posty: 291
Dołączył(a): 12 maja 2006, o 11:11
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Pyzio » 9 cze 2009, o 09:12

Kartę podłączałem do samej płyty głównej bez dysków i Mediatora,wyciągałem simmy zmieniałem taktowanie karty i nic,dołacze zdjęcia ustawienia zworek ale to chyba też nic nie da.
Boję sie że karta może być walnięta mimo zapewnień że jest sprawna a ja mam cieńszy portfel.

Obrazek
Obrazek
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez norbi » 9 cze 2009, o 11:11

A konwerter napiecia jest poprawnie zrobiony?

porownaj z zamieszconym na tej stronie
http://www.amiga-hardware.com/showhardw ... HARDID=111

ps.
jak dlugo czekales?
czy do bootmenu mozna wejsc?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Pyzio » 10 cze 2009, o 16:51

Mam cały czas czerny ekran,boot menu też nie działa a konwerter zasilania czy jest poprawnie przylutowany tego to ja nie wiem,na podanej stronie jest odwrotnie albo u mnie ale podobno karta miała być sprawna.
Prawdopodobnie to może być wina oscylatora wymienię na inny może to coś da.
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Kupiłem 68060@60mhz

Postprzez Pyzio » 12 mar 2010, o 21:07

Zostałem oszukany przez naszego kolegę MrT,Kupiłem od niego procesor 060 za 200zł i umówiłem się na wymianę na mojej karcie Apollo 040,wysłałem Apollo na wymianę czekałem jakieś dwa tygodnie powiedział że wszystko jest ok karta działa jak trzeba i poprosił o dopłatę 100zł za wymianę to dopłaciłem.
Karty długo mi nie wysyłał dzwoniłem pisałem nic to nie dawało więc pojechałem do Karkowa na Amimajówka 2009 myślałem że go tam spotkam ale kolegi nie było.
Wysłałem sms-a ze jestem w Krakowie i jadę do Bielska Białej na spotkanie w jego miejscu zamieszkania,odezwał się mówił że jest po Słowackiej stronie gór i nie możemy się spotkać,obiecał odesłac inną kartę Apollo 060 z jego kart która ma działać,czekałem sporo czasu wkońcu karta przyszła.
To te zdjęcia i opisywane problemy z tą kartą są na tym forum karta od początku pokazywała czarny ekran,niestety okazała się uszkodzoną.Udało mi się skontaktować powiedział żebym odesłał jego kartę a on postara się coś z tym zrobić,odpisał że do procesora nie dochodzi zasilanie niestety nie jest w stanie nic zrobić.Przyznał się że z moją kartą mu cos nie wyszło i nie działa ale postara się spowrotem wsadzić moje 040 lub kupić drugą kartę na allegro lub ebay-u i oddać to za co zapłaciłem a kolega się nie wywiązał,czekam tak już trzy miesiące jak zwykle zero kontaktu a jak karty nie było tak nie ma.
Piszę ten post może to zmobilizuje naszego kolegę do uczciwości jeśli nie to 15.03.10 sprawa o wyudzenie trafi na policję
Na linku niżej jest pokazana moja karta którą wysłałem już jej nie widziałem
viewtopic.php?f=9&t=7295
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość