Mało pamięci graficznej

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Mało pamięci graficznej

Postprzez zeku » 21 maja 2009, o 13:07

elo.. mam w swojej ami łącznie ok 10 mb pamięci..


8mb fastu
1.8 slow
no i 512kb chip:(

w niektórych grach pod whdload wywala mi za mało pamięci, czy da się jakoś zamienić jakąś część fastu na pamięć graficzną??

moja ami to 500 kick 2.0 System to Workbench 2.1
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mało pamięci graficznej

Postprzez Shoonay » 21 maja 2009, o 14:21

Da się przenieść sporo z pamięci Chip do Fast, poszukaj na Aminecie FBlit i SystemPatch.
Nie pamiętam jednak czy będzie to działać na 2.0, na 3.0 - 3.9 na 100%
Nie jestem też pewien czy aby SystemPatch nie ma już "w sobie" procedur z FBlita...

Można też przed samym odpaleniem gry wrzucić do startup-sequence krótką procedurkę zmieniającej ilość kolorów na 2, jak to się zwało... Add21k, coś takiego ;)
Avatar użytkownika
Shoonay
 
Posty: 824
Dołączył(a): 1 mar 2004, o 03:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mało pamięci graficznej

Postprzez norbi » 21 maja 2009, o 18:06

A czy przypadkiem z tego 1.8 slow nie mozna zrobic 0.5 chip + 1.3 slow?
Co to za rozszerzenie pamieci?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mało pamięci graficznej

Postprzez zeku » 21 maja 2009, o 19:20

ej no właśnie takie 1.8 mb..
zamiast rozszerzenia 512KB mam rozszerzenie o 1.8MB..
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mało pamięci graficznej

Postprzez zeku » 21 maja 2009, o 22:38

niestety SystemPatch nie cyka tutaj..
a FBlit nic nie powoduje..

może ktoś jakoś w inny sposób zrobił te przeniesienie..
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mało pamięci graficznej

Postprzez norbi » 23 maja 2009, o 10:16

Jak nazywa sie to rozszerzenie?
Z tego co sie orientuje to mozna taka pamiec (PRAWIE) dowolnie konfigurowac.
Czasami za pomoca zworek (przelaczników), albo wcisniec w odpowiednim czasie przyciskow myszy lub joya.
Aby A500 widziala pamiec pod klapka jako chip trzeba zmodyfikowac troche plyte glowna (dodatkowa zworka) i posiadac Agnus w wersji wyzszej niz 8371
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mało pamięci graficznej

Postprzez zeku » 15 lip 2009, o 20:17

znalazłem coś co może mnie uratować.. ale, mhh które to piny??


http://img32.imageshack.us/i/531223185815.jpg/

a tu zdjęcie płyty głównej..

http://obrazki.elektroda.net/75_1222772650.jpg

chodzi mi o to jak je liczyć.. pomiędzy niektórymi są cieniutkie ścieżki usunąć je??
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mało pamięci graficznej

Postprzez zeku » 15 lip 2009, o 20:50

moja pamięć to:

http://img29.imageshack.us/i/052509170830.jpg/

+ adapter pod garry'ego


z tym że jak zauważyłem odchodzi tylko jeden kabelek od niego do rozszerzenia, natomiast przy innym tego typu(nie takim samym były dwa:
1.j.w
2. do zworki jp2 na płycie..
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Mało pamięci graficznej

Postprzez zeku » 22 sie 2009, o 12:47

problem rozwiązany kupiłem A500+, po dodaniu rozszerzenia mam 1,5 chip
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość