[PROBLEM] Wyjście Video co & jak?

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

[PROBLEM] Wyjście Video co & jak?

Postprzez LyskAmiga » 18 lip 2009, o 11:13

Mam sprawną amigę 500 z takim przełącznikiem zwiększającym pamięć. Pamiętam jak byłem młodszy i grałem na niej jako dziecko. Otóż mam monitor commodore do którego mogę podłączyć ekran ale już mnie nie bawi granie na małym ekranie. Podłączyłem kabel chinch-chinch do portu amigi "Mono" i do mojego TV jako Video. No i otrzymałem obraz na TV ale czarno-biały. Grać na czarno-białym ekranie nie daje mi przyjemności, wolałbym powspominać stare gry na kolorowo. Wiem o istnieniu kabla "modulator" który daje kolorowy ekran, szukałem go na allegro ale zbyt dużo tych modulatorów tam jest. Mógłbym kupić gdzieś ten modulator? znalazłem też starą gazetę o amidze w formacie PDF.
LINK
Znalazłem tam na 9 stronie schemat rys.4 na którym jest końcówka taka jak z joystick'a a raczej z tego kabla co podłączam do monitora Commodore. Na rysunku4 to wtyk D-sub 9 female. A w kablu który daje kolorowy ekran do każdego monitora commodore to końcówka D-sub 9 MALE to trochę przeszkodzi ale poradzę sobie na odwrót. A więc chciałbym rozciąć kabel chinch podobno są w nim 2 przewody. Na rys.4 są zaznaczone piny 1 i 7 (nazwę to piny nie wiem jak to nazwać) i one przesyłają ekran wg schematu. Połączył bym te piny 1 i 7 z kablem chinch-chinch. Oczywiście jedna końcówka chinch będzie urwana i do niej będą wchodzić piny 1 i 7 a druga końcówka chinch będzie nie zmieniona i wejdzie jako video. To jest mój pomysł i nie wiem czy zadziała czy może tylko zniszczę chincha, nie wiem.

Czy sposób jaki wymyśliłem może jakimś cudem zadziałać?
Jak poprawnie nazywa się modulator? gdzie można byłoby go zakupić?
Da się podłączyć amigę do TV za pomocą chinch\euro\svideo?


Rysunki Pomocne
Obrazek Obrazek

Proszę o pomoc
Pozdrawiam Lyska
:wink:
Bo każdy człowiek ma jakiś tam problem!
Zimne laski są złe!
A zimne piwo dobre :wink:
Łap się tych podstaw!
Kłopoty zostaw!
A wejdzie Ci to na dobre...
Avatar użytkownika
LyskAmiga
 
Posty: 3
Dołączył(a): 18 lip 2009, o 09:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: [PROBLEM] Wyjście Video co & jak?

Postprzez norbi » 18 lip 2009, o 20:36

A500 na wyjsciu MONO na tylko obraz czarno-bialy
Aby na tej Amidze miec kolor, trzeba posiadac modulator (wtedy masz kolor na kablu antenowym i cinch), lub kabel AmigaRGB->EURO.
Schemat masz tutaj
http://arty.centrumamigi.cba.pl/ (Telewizor monitorem)
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: [PROBLEM] Wyjście Video co & jak?

Postprzez LyskAmiga » 18 lip 2009, o 21:21

Dziękuję za odpowiedź ale niestety nie mogę zrobić tego ręcznie wg schamatu na stronie, bo schaemat po prostu się tam nie wyświetla, no chyba jestem w kropce. A sposób który ja opisałem mógłby zadziałać? (a jutro sie przekonam :) ) no tak kupiłbym modulator. Tylko gdzie? na allegro raczej nie widziałem, zobaczy ktoś? nie wiem jaki to ma być :(

wygrzebałem coś takiego... http://www.hardwarebook.info/Amiga_to_SCART
trochę z tym roboty ale do wykonania...
pewnie to taki jaki miał być jako Telewizor monitorem?
powiedzmy miałbym kabel do tv, chodzi mi o euro.
urwał bym drugą końcówkę nie ważne jaka by była.
no i miał bym kabelki... i po prostu łączyć z bolcami RGB w amidze? (wg schematu oczywiscie)
y?
Bo każdy człowiek ma jakiś tam problem!
Zimne laski są złe!
A zimne piwo dobre :wink:
Łap się tych podstaw!
Kłopoty zostaw!
A wejdzie Ci to na dobre...
Avatar użytkownika
LyskAmiga
 
Posty: 3
Dołączył(a): 18 lip 2009, o 09:29
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: [PROBLEM] Wyjście Video co & jak?

Postprzez zeku » 18 lip 2009, o 21:45

A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość