Pytanie o kartę rozszerzeń do Amigi 1200

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Pytanie o kartę rozszerzeń do Amigi 1200

Postprzez olesio » 17 lis 2009, o 17:19

Witam. Od niedawana jestem szczęśliwym posiadaczem Amigi 1200 z HD i kartą CF na PCMCIA (w końcu prawdziwa Amiga - yeah :)).
Zastanawiam się jednak nad możliwościami zwiększenia pamięci. Bo wiadomo 2 MB CHip to mało, a wiadomo poodpalało by się też
więcej gier z WHDLoad nie tylko pod WinUAE :) I tutaj pytanie. Czy karta z aukcji pod poniższym linkiem mieści się jakoś w takiej
zwykłej klasycznej Amidze 1200? Czy karta ta jest przeznaczona tylko do Amig tower? No i czy te 32 MB ktore na niej jest, to taka
sama pamięć jaką ustawiamy suwakiem Z3-Fast w zakładce RAM w WinUAE? Bo robiłem test i w WinUAE przy ustawieniu 2 MB dla
pamięci Chip oraz 32 MB dla Z3-Fast na przykład Sensible World of Soccer 96/97 pod kontrolą WHDLoad uruchamia się, czego nie
yzyska się na "golej" Amidze 1200. Napisał bym do prowadzącego aukcję, ale myślę że szybciej odpowiedź uzyskam od Was tutaj.
Kod: Zaznacz cały
http://www.allegro.pl/item821127651_karta_apollo_1230_40_amiga_32_mb_fast_ram_okazja.html
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pytanie o kartę rozszerzeń do Amigi 1200

Postprzez Pyzio » 22 lis 2009, o 14:03

Ta karta mieści się bez problemów w obudowie desktop jak i wszystkie inne karty turbo do Amigi 1200.
Ja sam kiedyś miałem taką kartę bez problemów można uruchomić gry WHDload a nawet zainstalować OS 3.9.Pamięć na karcie to Fast ram.
Tu masz temat pamięci w Amidze i właśnie moją kartę Apollo 30/40
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pytanie o kartę rozszerzeń do Amigi 1200

Postprzez olesio » 22 lis 2009, o 17:28

Dziękuję za odpowiedź. A także podziękowania dla Roniego i OSH,
którzy odpowiedzieli mi również na te pytanie odpisując na GG :)
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pytanie o kartę rozszerzeń do Amigi 1200

Postprzez haynor » 18 sty 2010, o 11:57

Ciekawe tylko czy można zamknąć klapkę od spodu. Moja karta jest trochu za duża - klapka leży w szufladzie.
Avatar użytkownika
haynor
 
Posty: 25
Dołączył(a): 21 maja 2003, o 16:43
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Pytanie o kartę rozszerzeń do Amigi 1200

Postprzez Pyzio » 20 lut 2010, o 19:16

Pewnie masz przekombinowane chłodzenie karty,ja mam PPC i klapka jest na miejscu
Apollo jak nie było tak nie ma
Avatar użytkownika
Pyzio
 
Posty: 490
Dołączył(a): 26 gru 2004, o 11:00
Lokalizacja: Biłgoraj
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość