Adf, zgrywanie na dyskietki

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Adf, zgrywanie na dyskietki

Postprzez lukasz050792 » 9 mar 2010, o 09:08

Z tego co wiem to do zgrywania plików Adf na dyskietki za pomocą PC-ta potrzebne są dwie stacje dyskietek podłączone do komputera. Czy mogą to być dowolne stacje, czy muszą być to stacje amigowe? Z góry dzięki za info :)
Dużo amigowych gier do pobrania:

www.emuswiat.pl

Zapraszam :P
lukasz050792
 
Posty: 32
Dołączył(a): 3 cze 2009, o 21:04
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Adf, zgrywanie na dyskietki

Postprzez zeku » 9 mar 2010, o 13:17

z tego co ja widzę to mylisz pojęcia nie z ADF-->Dyskietkę, tylko wręcz przeciwnie.. najprostszym sposobem jest ( jak dla mnie, ponieważ mam to na stałe podpięte z moją CDTV), jest Kabell Null Modem + Soft.. Temat ten zresztą setki razy poruszany na wszystkich forach amigowych..
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Adf, zgrywanie na dyskietki

Postprzez lukasz050792 » 9 mar 2010, o 16:53

Czyli, że się nieda? Ołkej, a jak bym zgrać chciał z dyskietek do ADF to mogą być zwykłe stacje, czy muszą być Amigowe?

Pytam, bo kiedyś tego próbowałem i mi nie wychodziło, a ktoś mi ostatnio powiedział, że musze mieć amigowe stacje. :mrgreen:
Dużo amigowych gier do pobrania:

www.emuswiat.pl

Zapraszam :P
lukasz050792
 
Posty: 32
Dołączył(a): 3 cze 2009, o 21:04
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Adf, zgrywanie na dyskietki

Postprzez olesio » 9 mar 2010, o 19:11

Z tego co ja się orientuję to aby nagrać poprawnie adfa czy dmsa na dyskietkę
potrzebny jest albo PCI Catweasel albo Amiga. Ja staram się na swojej Amidze
1200 bez rozszerzenia pamięci to co się da odpalać z WHDLoad z HDD - jednak,
jak pewnie Wam wiadomo wiele gier się nie uruchomi tylko z niecałymi dwoma
megabajtami pamięci. Dlatego na przykład ulubiony SWOS uruchamiam tylko z
dyskietek, najpierw zrzucam przez czytnik karta na kartę ComplactFlash adfy,
później wpinam kartę w adapter PCMCIA i podłączam do Amigi, ktora dzięki
zainstalowanym plikami z informacjami do montowania widzi pod systemem
Workbench tę kartę, wtedy używając ADF-Blitzer zgrywam adf na dyskietkę.
Zarowno ADF-Blitzer jak i pliki potrzebne do obsługi karty CF znajdują sie na
Aminecie, a więcej informacji na ten temat jest w artykule pod tym linkiem
Kod: Zaznacz cały
http://www.ppa.pl/artykul-Amiga.600.1200.i.czytnik.kart.Compact.Flash-1_3_42.html

a karty CF i adaptery PCMCIA są dostępne na Allegro. Niestety zwykle przez
opcję "Kup teraz" dostepne są karty CF albo bardzo małe 32 MB albo już w
okolicach 2 GB i więcej. Jednak może uda się Tobie utrafić kartę CF - taką
jak ja posiadam czyli 128 MB albo może 64 MB. Chociaż jak chcesz tylko na
amigę przerzucać adfy to starczy 32 MB. Dla mnie było by to za mało, bo u
mnie zainstalowany na kupionej Amidze system zajmował około 32 MB, no
i jeszcze jest taka kwestia żeby wgrać te sterowniki do obsługi karty CF na
Amigę - ja miałem je już wgrane. Jednak jak ich nie masz to pozostaje Ci
albo ktoś znajomy z Amigą i systemem, albo Anthrox z Catweaselem albo
ja z przygotowanym adfem do obsługi karty. Bo nawet jak chcesz użyć do
transfery danych kabla nullmodem, to również potrzebny jest Tobie jakiś
zainstalowany system na Amidze żeby poleceniem type odebrać dane - z
portu seryjnego. Poza tym null modem jest o wiele, wiele, wiele bardziej
wolny niż karta CF. Ale podsumowując moją rozpiskę. Bez karty pod PCI
lub prawdziwej Amigi nagranie zawartości adfa na dyskietkę się nie uda.
Chyba, że w czymś napisanym wyżej się mylę to proszę poprawcie mnie.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Adf, zgrywanie na dyskietki

Postprzez zeku » 9 mar 2010, o 23:27

nie Oleś nie mylisz się, ale..

do Null Modem-u nie jest potrzebny system, ja mając dyskietkę Work 1.3 i wrzuconym tam Amiga Explorerem ładuję jedną dyskietkę, a potem zmieniam tylko w stacji kolejne do nagrania.. bez żadnych poleceń od strony Amigi, a od PC mychą przerzucam ADF-ik do nagrania na odpowiednią ikonę (DF0:, opcjonalnie DF1: <5,25>)..
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Adf, zgrywanie na dyskietki

Postprzez zeku » 9 mar 2010, o 23:30

co do zgrywania z dyskietek do ADF-a, te stacje są pc-toskie.. poruszany również temat na forum, nawet chyba przez mnie... bawiłem się tym jak nie miałem Ami tylko dyskietki po mojej starej A500.. wszystko wtedy mi wychodziło z tym..
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Adf, zgrywanie na dyskietki

Postprzez norbi » 10 mar 2010, o 20:05

Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości