Amiga 500 problem

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Amiga 500 problem

Postprzez biegu » 19 mar 2010, o 19:17

Witam

Dostałem od kolegi Amigę 500 bo mu nie była potrzebna. Niestety coś chyba z nią jest nie tak. Gdy się załącza obraz nie jest biały tylko jakiś taki żółtawy (ta ręka z dyskietką zamiast białego tła ma żółtę) w grach już jest kolor normalny. Druga sprawa nie ma dźwięku. Myślałem że to będzie wina kabla który wygląda ja zniszczony, więc poprzez modulator podłączyłem mój kabel euro i niestety to samo. Mieliście może podobne problemy? Co może być uszkodzone? Jak myślicie jest szansa jakimś niewielkim kosztem to naprawić? Aha jeszcze jedna rzecz, gdy wsadzam dyskietki stacja dysków nie otwiera w większości dyskietej tych "drzwiczek". Czy to będzie zepsuta stacja dysków czy z dyskietkami coś nie tak? Chyba każdą dyskietkę powinno otworzyć ewentualnie nie uruchomić - mam rację? Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam.

edit
jednak w grach ten ekran przechodzi na żółty kolor... Jak myślicie co mogło nawalić?
Avatar użytkownika
biegu
 
Posty: 367
Dołączył(a): 16 lut 2004, o 15:14
Lokalizacja: Tychy
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500 problem

Postprzez Anthrox » 23 mar 2010, o 14:29

Co do stacji dyskietek pisałem Ci na gg - możesz bez problemu zamontować tę od PC:

Podaję linka do strony norbiego:

http://free.of.pl/n/norbid/ na której masz schemat takowego kabla.

Dyskietki standardowo rozumiem że zaklejasz otwór DD/HD ;)
Jeśli dyskietki dalej nie działają no to niestety - trzeba bedzie jeszcze raz je nagrać :)
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1244
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500 problem

Postprzez biegu » 23 mar 2010, o 14:32

Anthrox napisał(a):Co do stacji dyskietek pisałem Ci na gg - możesz bez problemu zamontować tę od PC:

Podaję linka do strony norbiego:

http://free.of.pl/n/norbid/ na której masz schemat takowego kabla.

Dyskietki standardowo rozumiem że zaklejasz otwór DD/HD ;)
Jeśli dyskietki dalej nie działają no to niestety - trzeba bedzie jeszcze raz je nagrać :)



Ok pobawie się tą stacja dyskietek, dyskietki są normalne jeszcze z czasów amigi :) ta chyba jest zdupiona. W sumie to tez nie jest jedyny problem, dalej pozostaje problem z brakiem głosu i z żółknącym kolorem.
Avatar użytkownika
biegu
 
Posty: 367
Dołączył(a): 16 lut 2004, o 15:14
Lokalizacja: Tychy
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500 problem

Postprzez wojteks_86 » 25 mar 2010, o 09:17

ja poradze jedynie do zoltego koloru - mialem to jak jeszcze mialem amige, kabel byl ok ale wtyczka przy monitorze byla walnieta, na twoim miejscu sprawdzilbym na wszelki wypadek oba konce - i wtyczke w amidze i w monitorze, ewentualnie poprawilbym lutowanie

PS. w pewnym momencie w monitorze nie mialem juz wtyczki Euro a jedynie kable wlutowane na stale :D
Avatar użytkownika
wojteks_86
 
Posty: 52
Dołączył(a): 2 lut 2005, o 12:11
Lokalizacja: Ruda Śląska
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500 problem

Postprzez jagus1989 » 2 kwi 2010, o 11:39

Witam
Nie wiem czy każdy problem z amigą 500 ma być zamieszczony w osobnym topicu czy można w tym ale postanowiłem spróbować
Mam pytanie co może być przyczyną tego ze w mojej a500+ po pograniu chwilę komputer się resetuje;/ czasem nawet przy zmianie dyskietek (czyli zanim w ogóle się wgra gra) jest to dość uciazliwe dlatego bardzo prosiłbym o jakieś podpowiedzi:)
Pozdrawiam


P.S. jakby ktoś miał jakiegoś Elboxa albo MEGARAM do sprzedania to chętnie kupię:)
jagus1989
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1 kwi 2010, o 21:10
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości