Karta elbox ??

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Karta elbox ??

Postprzez Marco184 » 9 cze 2010, o 08:19

Witam wszystkich ponownie
Właśnie wróciłem z Anglii po 2 latach nieobecności ponownie zabieram się za walkę z amigą 1200 i już mam kilka pytań
po 1
Co warta jest ta karta :
http://www.allegro.pl/item1060725304_ka ... lomby.html
-chodzi mi o to jak ona wychodzi względem szybkości w porównaniu z blizzardem 1230/50
- nast. sprawa czy nie ma konfliktów z płyta 2b
- i ile opłacało by się za nią dać
po 2
wczoraj kupiłem taka kartę na allegro mam nadzieję że nie zrobiłem głupoty
http://www.allegro.pl/item1074300323_ka ... amiga.html
i interesuje mnie teraz :
jak trzeba będzie zainstalować sterownik do owej sieciówki
jakie programy mi są potrzebne do protokołu TCP/IP , wiem że są płatne a czy są darmowe???
i czy są jakieś darmowe przeglądarki internetowe na WB 3.1 ?? Jeśli są to jakie i z kat można je pobrać itp
po 3
nadal nie rozwiązałem problemu z cd-romem i nie moge wgrac sterow do niego i moja ami go nie widzi czy ktoś mógłby podesłać mi gotowe rozpakowane stery do cd romu i krótką notkę gdzie co wrzucić ???

Na moje problemy z amigą mam 2 miechy bo tyle bd w Polsce jeżeli uda mi się z niej zrobić użytkowy komputer do netu muzyki itp i będzie się miło na nim pracować to zastąpi
mi mojego netbooka hp Dobrze by było xD
Z góry dzięki za odpowiedzi i POZDRAWIAM Marco184
Amiga 1200
Avatar użytkownika
Marco184
 
Posty: 96
Dołączył(a): 17 lut 2005, o 02:23
Lokalizacja: Płock
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez zeku » 9 cze 2010, o 09:18

do pierwszego wypowiem sie tylko o sprzedajacym..
godny zaufania i opis zawsze prawdziwy.. co do sprzetu to sie nie znam jeszcze na nim..


co do drugiego.. nie wszystko Ci wystawia w dziale Amiga, kosztuje gdzie indziej tyle..

http://www.allegro.pl/item1068448603_3com_ethernetlink_iii_3c589d_tp.html
A500 1.3/2.05, 1.8MB SLOW, 5,25 Drive, FG24,
A500+ 2.04, AmigaOS 2.1/1.3, GVP HD8+ Series II 153MB, 1GB, CDRW, 1.5MB CHIP, 8MB FAST,
A600 1.3/2.05/3.1/3.5, ClassicWB68K, 2MB CHIP, 4MB FAST, 1,5MB SLOW, CF 4GB,
CDTV 2MB FAST,
CD32 + EUREKA COMMUNICATOR,
Avatar użytkownika
zeku
 
Posty: 290
Dołączył(a): 16 sty 2006, o 10:53
Lokalizacja: Siedlce
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez Marco184 » 11 cze 2010, o 14:11

Czy ktoś pomoze czy moze kazdy mysli ze tematow bylo 1000 i nie chce mi sie poszukac bo jesli tak to sie grubo mylicie jest pelno takich tematow dot. cd-rom ale nikt nie wrzucil rozpakowanych plikow na zadne forum . Wiec pomoze ktos czy nie...?
Amiga 1200
Avatar użytkownika
Marco184
 
Posty: 96
Dołączył(a): 17 lut 2005, o 02:23
Lokalizacja: Płock
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez norbi » 13 cze 2010, o 08:58

mam takie gotowe archiwum z odpowiednimi plikami i mountlistami do obslugi CD/DVD.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez Marco184 » 13 cze 2010, o 11:05

To bardzo dobrze sie sklada prosil bym Cie zebys mi wyslal na maila : Marco184@op.pl
mam jeszcze jedno pytanko czy takie urzadzenie bd chodzilo z amiga :
HP F2420
http://www.allegro.pl/item1079544619_hp ... tusze.html
Amiga 1200
Avatar użytkownika
Marco184
 
Posty: 96
Dołączył(a): 17 lut 2005, o 02:23
Lokalizacja: Płock
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez norbi » 13 cze 2010, o 13:39

Twoja Amiga musialaby miec port USB.
Brak sterownikow, chyba ze ta drukarka potrafi pracowac pod emulacja starszych drukarek HP.
O sterownikach do skanera nie wspomne


tu znajdziesz odpowiednie archiwum do obslugi CD/DVD

nalezy przegrac plik z katalogu C i DEVS na dysk systemowy. Potem poprobuj moutlisty i zobacz ktora poprawnie wykryje CD/DVD. Pamietaj aby plytka byla w napedzie.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez Marco184 » 13 cze 2010, o 15:30

Witam
W takim razie mam jeszcze jedna prosbe a mianowicie na dniach musze kupic drukarke i prosil bym was o pomoc w tym jaka mam kupic zeby pasowla do amigi mam przeznaczone 200-300 zl i chcialbym zeby nie byly jakies kosmicznie drogie tusze do niej, najlepiej zeby to byl sprawdzony przez kogos model zeby na bank chodzil z ami . Dzieki norbi za stery sprawdze jak chodza na wieczor
Amiga 1200
Avatar użytkownika
Marco184
 
Posty: 96
Dołączył(a): 17 lut 2005, o 02:23
Lokalizacja: Płock
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez norbi » 13 cze 2010, o 20:29

poczytaj
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f= ... 63&t=66461


ps.
A co zamierzasz drukowac?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez Marco184 » 14 cze 2010, o 18:12

Witam
Drukarka miala by slyzyc glownie do wydruku faktor do pracy nieraz jakies zdjecie i sprawozdania itp
Mam pytanie a mianowicie przyszla mi wlasnie karta pcmcia sieciowa i mam maly problem :
chcialem zainstalowac miami z plyty <magazynu amiga cd2> i wyskoczyl mi komunikat ze potrzebuje mui 3.3 lub wyzej a nie mam pojecia z kat je sciagnac szukalem po sieci i za bardzo nic nie znalazlem .
po2 czy te miami bd dobre <czy nie bd to za stara wersja do owej karty>??
po 3 na tej plycie mam jeszcze kilka rzeczy np ibrowse czy on bd dobry??<j.w.>

po 4 zastanawiam sie nad zainstalowaniem gotowego workbencha by Mieszko.. tylko czy to bd chodzilo na golej 1200???
a no i czy ktos by mogl napisac jak tego workbencha zainstalowac na pusty dysk bo jakos wszedzie pisze jak go emulowac ale nie moglem znalezc nic o instalacji na dysku probowalem tak:
urochomilem go i po kolej kopiowalem pliki na dysk recznie ale jakos nic nie dalo a mialem pokazane wszystie pliki??
DZIEKI ZA ODPOWIEDZI
Marco
Amiga 1200
Avatar użytkownika
Marco184
 
Posty: 96
Dołączył(a): 17 lut 2005, o 02:23
Lokalizacja: Płock
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez olesio » 15 cze 2010, o 04:21

Z kartą sieciową do Amigi nigdy nie miałem do czynienia, także nie pomogę. Co do systemu DeathMieszka można zrobić prosty test,
ja uruchomiłem konfigurację dla gołej Amigi 1200 i się nie uruchomił pisząc, że ma za mało pamięci. Polecam jak masz Amigę 1200
użyć wersji Lite systemu ClassicWB z http://classicwb.abime.net/classicweb/download.htm i adfy z systemem WB 3.1 znajdziesz na
stronie: http://ulisses32.sitesled.com/amiga/download.htm#13 natomaist szczerze pisząc nigdy na prawdziwej Amidze od zera nie
robiłem dysku oraz nie instalowałem systemu. Amigę 1200 kupiłem już z elegancko postawionym Classic WB, a później pod WinUAE
przeanalizowałem zawartość systemu który skopiowałem sobie z Amigi. Ale ja do kopiowania użyłem dołączonej karty CF i adaptera
PCMCIA, to najlepsze według mnie rzowiązanie na wymianę danych z/do PC. Jak byś miał na karcie przygotowany pod WinUAE jakiś
system, najlepiej ClassicWB Lite, który goła Amiga udźwignie to mając możliwość podpięcia dysku Amigowego do PC albo jak robił
to sprzedający mi Amigę użytkownik, użył jako dysku karty CF 2 GB ktora jest wystarczająca. KArta ta jest ładnie wpięta wewnątrz
Amigi przez adapter CF na IDE, ale szczegółów sprzętowych nie znam. Ja się znam na sofcie bardziej niż na sprzęcie. Dotyczy to PC
jak i AMigi. A mając czytnik kart CF podłączomy do PC i taką kartę możesz łatwo przygotować - według poradników dostępnych na
necie - używając HDToolBox poparetycjonować dysk i go sformatować. Później wgrać system ktory wcześniej zainstalujesz na hdfie
dołączonym do ClassicWB. Po prostu jako DH0: montujesz hdf, jako DH1: dysk z Amigi i pod cli piszesz copy DH0: DH1: all i tyle, a
ważne jest że jak chcesz korzystać później z karty CF pod pcmcia to potrzebujesz sterowników. Opisane to zostało dokładnie tutaj
http://www.ppa.pl/artykul-Amiga.600.120 ... _3_42.html jednak dla ścisłości potrzebujesz defakto tylko poniżej wymienionych plików:
compactflash.device w DEVS:, CF0 oraz CF0.info w DEVS:DOSDrivers i fat95 w L:. Reszta plików w archiwach jest zbędna. A jakbyś
miał już kartę CF do przenoszenia danych z PC i adapter PCMCIA, ktore to rzeczy można dostać na allegro, a przynajmniej czytnik
bez problemów, bo z dostępnością kart CF powyżej 32 MB i mniejszych niż 2 GB w rozsądnej cenie to różnie bywa. Jakby co to do
Strefy Zrzutu wrzuciłem plik olesio_sys.zip to jest system ktory sobie przygotowałem pod WinUAE i później nagrałem na dyskietki
pod Amigą w razie jakby coś było nie tak z dyskiem i trzeba by było od nowa postawić system używając karty CF. Jak nie masz na
swoją Amigę możliwości przerzucenia adfa i nagrania na dyskietkę, to mogę Tobie taką dyskietkę przygotować i podesłać pocztą.
No to kończe swoj przydługi wywód. Mam nadzieję, że chociaż częściowo pomogłem, bo dzięki analizie ClassicWB doszedłem co i
jak jest tam zrobione i dlatego mój olesio_sys posiada wygodny AmigaShell z uzupełnianiem komend, a także ma MAgicMenu, no
i o czym nie wspomniałem w opisie ma dograny jeszcze ADF-Blitzer służący jak pewnie wiesz do nagrywania lub zgrywania adfów.
Ostatnio edytowano 16 cze 2010, o 23:03 przez olesio, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez Marco184 » 15 cze 2010, o 21:12

Nie wiem co zle robie ale nie moge zainstalowac tego wb clasic na hdfie wywali mi blad napisze co jak gdzie klikam
1.run win uae
2. wgrywam konfig ktory byl z Clasic WB
3.wgrywam rom 3.1
4 montuje df0 - Real_Amiga_Install.adf
5.dysk - kilkam dodaj plikopartycjeHD =System.hdf tez z WB clas..
i klikam start odpala sie instalka a pozniej klikam enter i wyrzuca blad zwiazany z dyskiem DH0 jak by co to probowalem tez w 5. zamiast plikopart...HD to dodaj katalog lub archiwum ..
a tu obrazek z bledem
http://img197.imageshack.us/i/beztytuuxhq.png/
Moze ktos wie co zle robie
Amiga 1200
Avatar użytkownika
Marco184
 
Posty: 96
Dołączył(a): 17 lut 2005, o 02:23
Lokalizacja: Płock
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez olesio » 16 cze 2010, o 23:14

Podmontowujesz tylko system.HDF, a nie plik adf, bo on jak nazwa wkazuje służy do instalacji na prawdziwej
Amidze i rozpakowuje nam dystem który mamy wrzucony spakowany w zipie, a Amigę bootujemy z dyskietki,
wykonanej przy pomocy tego adfa. Także podmontuj hdf, odpal WinUAE i postępuj zgodnie z instrukcjami, w
odpowiednich momentach wkładając żądane adfy z WB 3.1. A jak chcesz mieć dostęp z poza WinUAE do ów
hdfa to polecam używać programu adfview albo najlepiej plugina AmigaDX dla Total Commandera. Ma on w
sumie wadę, że jak plik lub katalog ma nazwę dłuższą niż 35 znaków to pozostałe są ucinane, lecz to tutaj
w przypadku tego hdfa z system nie nastąpi, bo nie zawiera on - o ile wiem - nazw plików o tejże długości.
A komunikat jaki otrzymałeś i widać na Twoim screenie jest oczywisty bo instalator próbuje znaleźć plik o
nazwie system.zip na dysku DH0: ktory to dysk nie jest zamontowany, a plik nie istnieje. A i myślałem, że
jak pytasz o tak zaawansowane rzeczy jak karty rozszerzeń to Amiga i jej podstawowa obsluga, nie są dla
Ciebie problemem, a wtedy używanie WinUAE do jej emulacji również nie powinno Ci sprawiać kłopotów,
także myslałem że wiesz, że pliki adf to obrazy dyskietek "wkładamy je" do stacji iw zakłądce - o nazwie
"Disk Drives", a hdf to tak zwana plikopartycja czyli obraz partycji dysku w pliku i je obslugujemy - jak i
katalogi zamontowane jako dyski twarde w zakładce "Hard Drives". Ja instalowałem system z ów hdfa i
w wersji Lite pobrany tak jak radziłem ze strony Classic WB i nie było z tym najmniejszych problemów.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
olesio
 
Posty: 757
Dołączył(a): 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez norbi » 20 cze 2010, o 13:12

Marco184 udalo ci sie uruchomic CDROM z moich sterownikow ?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez Marco184 » 25 cze 2010, o 13:11

Witam
Kilka dni przerwy i dzialam dalej a wiec bardzo dziekuje Norbi za sterowniki udalo mi sie uruchomic tak jak pisales sa ok za to plusik
Dzieki olesio wlasnie kopiuje Classic WB na dysk Ami podoba mi sie on , po za tym bardzo pomogles mi z tym win uae
a teraz jedno pytanko gdzie nalezy wgrac sterownik do karty sieciowej o ktorej wspominalem ???
i jakie programy nalezy miec zeby looknac neta co musze zainstal;owac itp prosil bym w miare prosto to opisac
Amiga 1200
Avatar użytkownika
Marco184
 
Posty: 96
Dołączył(a): 17 lut 2005, o 02:23
Lokalizacja: Płock
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Karta elbox ??

Postprzez norbi » 26 cze 2010, o 10:18

Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości