Amiga 500, drobny problem

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

Amiga 500, drobny problem

Postprzez lukasz050792 » 10 sty 2011, o 22:08

Dawno mnie tu nie było, ale natrafiłem dziś na spory problem. Wytłumaczę dokładnie o co chodzi, może ktoś pomoże :).

Moja Amiga 500 od kilku lat leżała zamknięta w skrzyni, były tam też wszystkie moje dyskietki, mysz, zasilacz no i joystick (nie było tylko modulatora). Dzisiaj wyciągnąłem sprzęcik, oczyściłem z kurzu (z zewnątrz i wewnątrz), zmieniłem taśmę do stacji dyskietek, po dociskałem wszystkie kabelki, pamięć ram, itp. Później wszystko podłączyłem i... komputer się pięknie uruchomił. Wrzucam do stacji pierwszą z brzegu dyskietkę (Supaplex to był :) ), wszystko ładnie się włączyło, zagrałem chwilę. No i robię restart, wkładam inną dyskietkę i pokazuje się tylko okienko dosowe, a w nim rzędem pokazują się znaki ">". Po pewnym momencie Amiga się zawiesza (na ekranie cały czas są te znaki, wygląda to mniej więcej tak: >>>>>>>>>>>>>>>>>). Sprawdziłem chyba z 15 gier i tylko mniejsza połowa z nich działała. Przy reszcie pojawiały się te durne znaki ">". O co chodzi? Uszkodzone dyskietki? Zanieczyszczona głowica? Pomóżcie :).
Dużo amigowych gier do pobrania:

www.emuswiat.pl

Zapraszam :P
lukasz050792
 
Posty: 32
Dołączył(a): 3 cze 2009, o 21:04
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500, drobny problem

Postprzez norbi » 11 sty 2011, o 00:13

Czy po wlaczeniu zasilania tez tak sie dzieje?
Poodpinaj mysz i joya i sprawdz czy jest poprawa.
Czy "wieksza polowa" dyskietek to dyskietki startowe czy tylko kolejne dyskietki z danej gry?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500, drobny problem

Postprzez lukasz050792 » 11 sty 2011, o 11:13

Czy po wlaczeniu zasilania tez tak sie dzieje?
Poodpinaj mysz i joya i sprawdz czy jest poprawa.


Sprawdzałem też bez myszy i bez joya, poprawy nie ma. Co do zasilacza to nie rozumiem o co ci chodzi, bo jak by się mogło tak dziać przy wyłączonym zasilaczu ? :D

Czy "wieksza polowa" dyskietek to dyskietki startowe czy tylko kolejne dyskietki z danej gry?


Na tyle głupi nie jestem xDD. Oczywiście, że startowe dyskietki. Gry były dawniej sprawne. Jeszcze z jakieś dwa lata temu w nie grałem wszystkie. A teraz wrzucam dysk do stacji, chwila zgrzytania, okno AmigaDOS i w nim pojawiają się rzędy znaków ">", a gdy pokaże się już ich tak z 3-4 rzędy to Amiga się zawiesza.

Mi się zdaje, że moga być uszkodzone dyskietki, ale mogę się mylić.
Dużo amigowych gier do pobrania:

www.emuswiat.pl

Zapraszam :P
lukasz050792
 
Posty: 32
Dołączył(a): 3 cze 2009, o 21:04
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500, drobny problem

Postprzez norbi » 11 sty 2011, o 23:56

Czy tak samo zachowuje sie komputer jesli uruchamiasz grę/program po wlaczeniu do prądu? (nie po resecie)

Mogla tez pasc stacja dyskow?
Nie masz przypadkiem w swojej Amidze kick2.0?

Propowales uruchomic Workbencha ?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500, drobny problem

Postprzez lukasz050792 » 12 sty 2011, o 19:07

Dzieje się tak zarówno po resecie jak i po wyłączeniu zasilania. Kickstart jest 1.3. Workbencha uruchamiałem, działa. Ale i tak nic mi to nie pomaga. Stację wymieniałem, jest w pełni sprawna i tak samo się dzieje.

Edit:

Dodaje zdjęcie jak to wygląda:
Obrazek

Po kliknięciu otworzy się całe zdjęcie. Sorki za kiepską jakość :).
Dużo amigowych gier do pobrania:

www.emuswiat.pl

Zapraszam :P
lukasz050792
 
Posty: 32
Dołączył(a): 3 cze 2009, o 21:04
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500, drobny problem

Postprzez norbi » 13 sty 2011, o 10:02

Jesli juz podmieniales stacje to sprobuj uruchomic Amige bez podlaczonej klawiatury.
Pod Workbenchem wszystko dziala poprawnie?
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: Amiga 500, drobny problem

Postprzez lukasz050792 » 13 sty 2011, o 12:20

Tu jest problem, bo po włożeniu dyskietki z Workbenchem też pojawiają się te znaki ">>>". Odpięcie klawiatury też nie pomaga. Zauważyłem jeszcze coś: niektóre gry czasami się włączają (po kilku, kilkudziesięciu restartach).
Dużo amigowych gier do pobrania:

www.emuswiat.pl

Zapraszam :P
lukasz050792
 
Posty: 32
Dołączył(a): 3 cze 2009, o 21:04
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości