CD32 z Promodule

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

CD32 z Promodule

Postprzez Blod » 28 sty 2013, o 21:23

Mam Amigę CD32 z Promodule. O ile sama CD32 działa, to z podłączeniem Promodule już mam problem. Kiedyś to działało, później przeleżało spokojnie parę lat i nie mogę tego zestawu na nowo uruchomić. Słychać startujący dysk twardy, ale na ekranie nic się nie pojawia. Promodule używa wewnętrznego zasilania (CD32), tymczasowo nie mam myszki, jedynie klawiaturę. Pamiętam, że trzeba było oba urządzenia połączyć w odpowiedni sposób i później nie ruszać, bo przestawało działać ;)

Ktoś ma pomysł co może być przyczyną i jak to ewentualnie rozwiązać?
|||||||||||||||||>--- [90%]
Avatar użytkownika
Blod
Administrator
 
Posty: 1075
Dołączył(a): 24 kwi 2003, o 13:49
Lokalizacja: Stolica
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: CD32 z Promodule

Postprzez Tomo » 29 sty 2013, o 09:52

Z ProModule bylo dokladnie tak jak mowisz - jak udalo sie polaczyc, to nie mozna bylo ruszac. Mycha bardzo by sie przydala, bo podczas startu trzymalo sie wcisniete PPM i LPM rownoczesnie, zeby wywolac liste z mozliwosciami bootowania. CD32 z podlaczonym ProModule nie zawsze chciala wspolpracowac... (czasami, zeby odpalic niektore plyty trzeba bylo odlaczyc ProModule - np. Chaos Engine). Zobacz czy dalsze proby ruszania tym zlaczem miedzy konsola a rozszerzeniem cos dadza.
Avatar użytkownika
Tomo
 
Posty: 26
Dołączył(a): 1 lis 2005, o 12:32
Lokalizacja: Zebrzydowice / Poznań
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: CD32 z Promodule

Postprzez Blod » 30 sty 2013, o 02:55

Walczyłem właśnie na różne sposoby, ale póki co nic. Wiesz może czy jest jakaś "pozycja" w jakiej jest większa szansa, że całość zaskoczy? Rozumiem, że sposób podłączenia dysku nie ma wpływu, prawda?
|||||||||||||||||>--- [90%]
Avatar użytkownika
Blod
Administrator
 
Posty: 1075
Dołączył(a): 24 kwi 2003, o 13:49
Lokalizacja: Stolica
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: CD32 z Promodule

Postprzez Tomo » 30 sty 2013, o 10:04

Moj egzemplarz jest troche wyrobiony, ale dzialal. Gdy lekko poruszalem konsola, to zdarzalo sie, ze przez pol godziny probowalem przywrocic ten wynalazek do dzialania (czasami w pozycji zupelnie "nienaturalnej" - konsola odchylona o jakies 10-15 stopni wzgledem ProModule). Z dyskiem zadnych problemow nigdy nie mialem - podlaczony wewnatrz ProModule i dzialal. ZNalazlem wlasnie temat http://www.ppa.pl/forum/amiga/4371/cd-32-promodule-hdd i zaczalem sie zastanawiac, czy masz dodatkowy zasilacz do ProModule (niestety nie pamietam, czy jechalem na jednym, czy dwoch...), bo jezeli mowisz, ze caly czas ciemnosc, to moze byc kwestia tego dodatkowego zasilania.
Avatar użytkownika
Tomo
 
Posty: 26
Dołączył(a): 1 lis 2005, o 12:32
Lokalizacja: Zebrzydowice / Poznań
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: CD32 z Promodule

Postprzez Blod » 30 sty 2013, o 18:40

No, jeszcze będę musiał z tym powalczyć. Jestem na 80% pewien, że całość działała tylko z zasilaniem CD32. Zworka zasilania wewnątrz ProModule jest ustawiona na internal, a nie rozkręcałem go całe wieki. Do tego jestem prawie pewien, że miałem tylko jeden przełącznik do zasilania konsoli.
|||||||||||||||||>--- [90%]
Avatar użytkownika
Blod
Administrator
 
Posty: 1075
Dołączył(a): 24 kwi 2003, o 13:49
Lokalizacja: Stolica
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: CD32 z Promodule

Postprzez Borias » 31 sty 2013, o 19:28

Miałem też Promodule i kwestia wyglądała w ten sposób: czasem po wyłączeniu konsoli na drugi dzień jej "ustawienia" względem Promodule już nie pozwalały na bezproblemowe odpalenie i trzeba było kombinować od początku i przestawiać, mój kolega nosił się kiedyś z pomysłem, aby tą "sztywną" złączkę przerobić na coś podobnego do taśmy IDE. Nie wiem, czy coś zdziałał, bo dawno z nim nie rozmawiałem, ale wydaje mi się, że taki pomysł zdałby egzamin (lepsze/bardziej elastyczne połączenie), może ktoś z Forumowiczów dałby radę coś takiego wykonać? Natomiast co do samego startu całego zestawu - u mnie zasilacz nie wyrabiał na pewno i całość nie chciała startować, tylko nie pamiętam teraz, co z tym zrobiłem: czy zamieniłem zasilacz na mocniejszy od PC, czy może dodałem drugi specjalnie do Promodule - tak czy siak kłopoty się wtedy skończyły i wszystko chodziło "normalnie" (nie licząc gimnastyki z przestawianiem, aby łącze z tyłu "zaskoczyło").
ASUS M4A77TD PRO, PhenomII X4 955, ASUS 285 1GB 512bit, 4GB RAM DDR3 Kingston 1,6GHz, HDD's 1TB/320GB, Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer, Tagan BZ 700W, w: NZXT Apollo.
A1200 Tower, Kick 3.1, Apollo 1240, 16 MB RAM, HDD 500 MB
Avatar użytkownika
Borias
 
Posty: 321
Dołączył(a): 16 lut 2004, o 15:14
Lokalizacja: From Hell
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości