C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Dyskusje i pytania o prawdziwą Amigę, a konkretnie o sprzęt.

Moderator: GTW

C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez Arekis » 4 lut 2014, o 14:39

Witam wszystkich, trochę minęło od kiedy się ostatnio odzywałem :)
Ostatnio zająłem się moją A1200, udało mi się w końcu skomunikować ją z pecetem, co umożliwiło mi zainstalowanie od nowa Workbencha na standardowym dysku 40mb. Stacje dyskietek działają tyle o ile, tak samo dyskietki po 20 latach nie działają już zbyt pięknie, ale generalnie drogą przez mękę udaje mi się odpalać rzeczy dosowe.

I tu meritum sprawy. Amiga kompletnie nie radzi sobie z dyskietkami ndosowymi. Myślałem że to kwestia jakości dyskietek, ale doprowadziłem przy pomocy odpowiedniego programu dyskietki do stanu czystości, i dopiero wtedy zgrałem z adfa. Ostatnia moja próba była na grze James Pond 2. Problemy to ja chyba wypiszę w listę.
Wersja OCS/ECS:
- bez relokicka wyskakują glitchowe paski które znikają, i zależnie od włączonego CPU Cache wyskakuje 8000 0004 albo 8000 000B.
- z relokickiem nie ma tych dziwnych kolorowych pasków. Ponownie błąd zależy od włączonego CPU Cache, 00000004 z włączonym, 0000000B z wyłączonym.
Wersja AGA po prostu przeskakuje do AmigaOS i wyświetla że DF0: ndos.

Próbowałem jeszcze Superfroga, tam odpalało cracktro, ale już sama gra dawała takie samo Guru Meditation jak wyżej (jeszcze czasem 8000 0008). Lotus 2 też jakoś nie odpalał (chociaż w tym przypadku słyszałem o braku kompatybilności z A1200).
Czasem niektóre próby (zwłaszcza jak ustawiałem boot sequence na wyłączony dysk) dawały komunikat w stylu "not a dos disk in device df0:". Wszystkie próby zostały przeprowadzone też na df1: od CDTV.

Jakieś przemyślenia? Podejrzewałem że może mam uszkodzony jakiś układ, ale skoro programy dosowe nie mają najmniejszego problemu to chyba nie dotyczy? Tak samo nie powinien dotyczyć problem AT A1200 (pecetowe stacje), bo ta moja jest jeszcze od Commodore'a.

Edit: z ostatniej chwili - teraz to już mam wrażenie że Amiga się nawet nie stara. Pyknie dwa razy i wchodzi do Workbencha/wraca do kickstartu.
011001010110110101110101011011000110000101100011011010100110000100101110011011100110010101110100
%65%6D%75%6C%61%63%6A%61%2E%6E%65%74%00
145155165154141143152141056156145164
emulacja.net
Avatar użytkownika
Arekis
 
Posty: 1785
Dołączył(a): 20 mar 2005, o 16:45
Lokalizacja: Gdynia
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez norbi » 4 lut 2014, o 19:10

zrob tak.
nagraj na dyskietke dowolna grę NDOS.
potem z tej dyskietki ponownie zrob plik ADF.
porownaj oba ADF.
Najlepiej żebyś te dwa adfy sprawdził czy pójdą na winuae.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez Arekis » 4 lut 2014, o 22:58

Wprawdzie nie przetestowałem tak zupełnie (przy pomocy programu), ale relokick zgrywa na dysk od ręki i ma podobny brak funkcjonalności na WinUAE co działający adf. Za to ndosowa gra nie dała się nawet zgrać poprzez Amiga Explorer (błąd przy odczytywaniu ścieżki).
Spróbuję przeczyścić stację i wtedy będę relacjonował dalej.

Edit: stacja przeczyszczona, skutki bardzo nierówne. Początkowo zgrywanie do adfa szło znacznie lepiej (zgrało mi 2/3 dysku i dopiero błąd), teraz z kolei już nawet dosowe dyskietki nie chcą działać.
011001010110110101110101011011000110000101100011011010100110000100101110011011100110010101110100
%65%6D%75%6C%61%63%6A%61%2E%6E%65%74%00
145155165154141143152141056156145164
emulacja.net
Avatar użytkownika
Arekis
 
Posty: 1785
Dołączył(a): 20 mar 2005, o 16:45
Lokalizacja: Gdynia
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez Anthrox » 5 lut 2014, o 03:32

Toś wyczyścił :mrgreen:
Anthrox
Mistrz Mortal Kombat 2
 
Posty: 1244
Dołączył(a): 19 sie 2005, o 17:14
Lokalizacja: woj. wielkopolskie ;)
Punkty reputacji: 1
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez norbi » 5 lut 2014, o 18:25

Arekis napisał(a):(...), ale relokick zgrywa na dysk od ręki i ma podobny brak funkcjonalności na WinUAE co działający adf.


co masz na mysli piszac brak funkcjonalnosci ?


Dla AmigaExplorer czy dowolnego programu do przenoszenie adf na dyskietke, nie ma znaczenia czy gra jest dosowa czy niedosowa.
Kopiowane są dane zawarte w sektorach a to czy po przeniesieniu bedzie to dyskietka dos czy ndos zalezy jak gra "wygląda" w oryginale.

Czy masz jakis program do kopiowania dyskietek na Amidze? XCopy, SuperDuper,
Mozliwe ze masz problem przy transmisji Amiga-PC, lub na jakiejs dyskietce amigowej masz wirusa ktory uszkadza np. bootblock, lub inne miejsce na dyskietkce. Dlatego tez gry ndos nie daja sie uruchamic, a dosowe dzialaja wybiórczo.

Masz moze jakis adf jaki przegrywales na Amige?
Mozesz go podeslac. Sprawdze czy nie ma wirusow amigowych
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez Arekis » 7 lut 2014, o 15:37

Z jakiegoś powodu relokick działa na Amidze, ale nie działa na WinUAE, zarówno ten źródłowy, oraz ten zgrany z dyskietki (na którą nagrałem ze źródłowego). Ważne że działa na amidze.

Trochę posiedziałem, zainstalowałem antywirusa, nic nie wykryło (ew. usunięto, ale nie potrafiłem odczytać działania jednego z antywirusów - tak czy inaczej dobrze).
Udało mi się doprowadzić Jamesa Ponda 2 (z patchem żeby chodziło na AGA) do wyświetlania cracktro, niestety potem jest ciemnoszary ekran i świecące diody od stacji. Udało mi się też wykonać ten test o którym norbi mówiłeś. Udało mi się zgrać dyskietkę do adfa i odpalić grę w WinUAE. Sprawdziłem w XCopy na WinUAE mówi że jest bezbłędnie.
Na Amidze XCopy nie startuje. Pojawia się zaglitchowany obraz tylko (tak jakby była zła rozdzielczość), jedynie kursor dobrze się wyświetla.

Z drugiej strony udało mi się doprowadzić wewnętrzną stację do tego, że wykrywa dyskietkę, ale zgłupiała totalnie, chyba pora poszukać jej zastępstwo.

https://dl.dropbox.com/s/ov0rakgkewj0i2 ... AFL%5D.adf - to jest adf na którym robiłem najwięcej testów. Jeszcze dziś spróbuję Superfroga, chyba jeszcze nie słyszałem żeby Superfrog miał z jakimś sprzętem problem.
011001010110110101110101011011000110000101100011011010100110000100101110011011100110010101110100
%65%6D%75%6C%61%63%6A%61%2E%6E%65%74%00
145155165154141143152141056156145164
emulacja.net
Avatar użytkownika
Arekis
 
Posty: 1785
Dołączył(a): 20 mar 2005, o 16:45
Lokalizacja: Gdynia
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez norbi » 7 lut 2014, o 21:23

Arekis napisał(a):Z jakiegoś powodu relokick działa na Amidze, ale nie działa na WinUAE, zarówno ten źródłowy, oraz ten zgrany z dyskietki (na którą nagrałem ze źródłowego). Ważne że działa na amidze.


relokick dziala rowniez na winuae, tylko to sztuka dla sztuki
majac Amige ma sie tylko jeden kickstart, wiec relokick przydaje sie do zmiany kick na kick1.3 z A500.
na winuae podaje sie w pliku inny kick i juz sie ma A500.

Arekis napisał(a):Jeszcze dziś spróbuję Superfroga, chyba jeszcze nie słyszałem żeby Superfrog miał z jakimś sprzętem problem.


To mało slyszales :)
np. SuperFrog jest dobrym testerem poprawnosci dzialania stacji dyskow.
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez Arekis » 8 lut 2014, o 00:16

Tak, ja wiem że to sztuka dla sztuki. Po prostu wzorzec i kopia działają tak samo, a więc jest ok po przegraniu.

Obiło się o uszy że dobrym testem dla CIA jest klikanie w caps lock aż przestanie reagować. Jak bardzo mam problem jeżeli podczas odpalania gry ndosowej przestaje reagować po paru kliknięciach? (w WB i w boot sequence nie mam tego problemu)
011001010110110101110101011011000110000101100011011010100110000100101110011011100110010101110100
%65%6D%75%6C%61%63%6A%61%2E%6E%65%74%00
145155165154141143152141056156145164
emulacja.net
Avatar użytkownika
Arekis
 
Posty: 1785
Dołączył(a): 20 mar 2005, o 16:45
Lokalizacja: Gdynia
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez norbi » 8 lut 2014, o 02:42

U mnie ten adf nie dziala. wyswietla sie tylko cracktro.

Zrob inny test.
Wybierz sobie jedno adf dosowe i jedno niedosowe.
Uruchom te gry na Winuae zeby byc pewny ze dzialaja.
Sprawdz sumy kontrolne tych plikow.
Nagraj te adf na dyskietki na Amige i ponownie przegraj je z dyskietek na adf.
Porownej sumy kontrolne pliku przed i po nagraniu.

Jesli sumy kontrolne bedą sie roznic znaczy ze są problemy transmisyjne Amiga-PC
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez Arekis » 13 lut 2014, o 12:48

Udało mi się odpalić czytnik CF na pcmcie, co na pewno zlikwiduje błędy transmisji. Teraz spróbuję nagrać na dyskietkę coś i będę zdawał relację.

Superfrog dalej nie odpala, ten sam błąd. Wyeliminowałem kwestię transferu danych dzięki tej pcmcii, dla testu czy zewnętrzna stacja dyskietek działa sprawdziłem sumę kontrolą obrazu ściągniętego z internetu i zgranego z dyskietki. Zgadza się.
Dla testu sprawdziłem jeszcze Wormsy (zauważyłem że są dosowe), i odpaliło na Amidze bez zawahania.

Gdybym miał Amigę od Escomu to bym się zastanawiał, ale to jest ewidentnie Commodore, i nie mam pojęcia czemu nie odpala.
011001010110110101110101011011000110000101100011011010100110000100101110011011100110010101110100
%65%6D%75%6C%61%63%6A%61%2E%6E%65%74%00
145155165154141143152141056156145164
emulacja.net
Avatar użytkownika
Arekis
 
Posty: 1785
Dołączył(a): 20 mar 2005, o 16:45
Lokalizacja: Gdynia
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez norbi » 13 lut 2014, o 19:39

tutaj masz dyskietke z uzytkami. - adz spakowany zipem adf
sprawdz programem bootx czy nie masz wirusa. Pamietaj zeby zabiezpieczyc dyskietki
kopiuj dyskietki za pomocą xcopy i je porownuj
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez Arekis » 16 lut 2014, o 19:25

Jak znajdę nieco czasu to sprawdzę i Twoim programem, chociaż VirusZ (który z tego co wiem jest raczej lubiany) nic nie wykazał. Dodatkowo postanowiłem wytargać z piwnicy CDTV i tam te same gry bezproblemowo odpalają.
Przeszło mi przez myśl że zawsze testuję na DF1:, i ta sama stacja w CDTV po prostu staje się DF0:. Zdaje się że sporo gier jest na to uczulonych, prawda?
011001010110110101110101011011000110000101100011011010100110000100101110011011100110010101110100
%65%6D%75%6C%61%63%6A%61%2E%6E%65%74%00
145155165154141143152141056156145164
emulacja.net
Avatar użytkownika
Arekis
 
Posty: 1785
Dołączył(a): 20 mar 2005, o 16:45
Lokalizacja: Gdynia
Punkty reputacji: 0
Dobra reputacjaZła reputacja

Re: C= A1200 kontra ndosowe dyskietki

Postprzez norbi » 19 lut 2014, o 21:00

Wiekszosc gier wymaga stacji DF0: wiec powodem ich "niedzialania" jest to ze odpalasz je z DF1:
Avatar użytkownika
norbi
Moderator
 
Posty: 2014
Dołączył(a): 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Punkty reputacji: 2
Dobra reputacjaZła reputacja


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości