::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

Amos
Posty: 1071
Rejestracja: 22 lip 2004, o 19:01
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Post autor: Amos »

Tylko folder jest niebezpieczny , bo jeśli złapiesz wirusa to ucierpi dysk chyba , a tak tylko hdf
Awatar użytkownika
Atalante
Posty: 1582
Rejestracja: 17 sie 2004, o 21:55
Lokalizacja: Czaplinek

Post autor: Atalante »

:shock: :lol:
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Awatar użytkownika
Slesz
Posty: 1728
Rejestracja: 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Slesz »

Ja od pewnego czasu korzystam tylko z plikopartycji .hdf
Instalując Amosa w folderotwardzielu dowiedziłem się, że mam za mało miejsca na dysku. Nic dziwnego, wykrywał ujemną ilość miejsca. Na .hdf nie ma żadnych problemów.

Ej, a skąd ty chcesz dostać wirusa amigowego? Musiałbyś się postarać, albo sam go napisać :P
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
AlaN
Posty: 524
Rejestracja: 21 wrz 2004, o 20:51
Lokalizacja: 52°30'N-17°00'E

Post autor: AlaN »

...poza tym, czy amigowy robal moze coś nawywijać na PC? (może Saddam? :wink:). Czy AmigaOS i jego programy "łapią" PeCetowe wirusy? Chyba nie.... coś tu nie pasuje...

A'propos: może katoś ma Amigowego robala? Chętnie go uruchomię na Amidze :P . Oczywiście na innym dysku.
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Amos
Posty: 1071
Rejestracja: 22 lip 2004, o 19:01
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Post autor: Amos »

Kiedyś czytałem i palnąłem głupstwo :P

Skończcie się nabijać z biednego niewiedzącego :P
Awatar użytkownika
Slesz
Posty: 1728
Rejestracja: 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Slesz »

Błąd związany z instalacją MUI pod WinUAE polega na tym, że konieczna jest ingerencja w kod skryptu, inaczej instalator szuka tool ' ' . Znalzłem na necie poprawnie napisany skrypt pod WinUAE TUTAJ, ale nie za bardzo potrafię go przełożyć...
Próbowałem przekopiować go do notatnika (usuwając pierwsze ; ), po czym podpięłem w folderze jako HDD, skasowałem rozszerzenie .txt i w information zaznaczyłem scrypt. Przekopiowałem plik do poprawnie rozpakowanego katalogu z MUI (uprzednio kasując instniejący tam instalator). I wiem, że coś zrobiłem ewidentnie nie tak, gdyż szuka device $VER :shock:
W związku z tym pytanie: jak poprawnie przepisać ten skrypt instalacyjny ?
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Posty: 2016
Rejestracja: 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Kontakt:

Post autor: norbi »

Ale nakombinowales :D :D
Przegraj ten skrypt instalacyjny do katalogu z instalką do MUI i uruchom w taki sposób.
c:Installer sciezka_dostepu:Install-MUI
Awatar użytkownika
Slesz
Posty: 1728
Rejestracja: 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Slesz »

Wziąłem wyżej wymieniony link prawym - zapisz element docelowy jako i wrzuciłem do katalogu z MUI.
Wpisałem co trzeba i rozpoczęła się prawidłowa instalacja (nareszcie)
Koniec jednak do szczęśliwych nie należał
Obrazek

BTW: gdzie dostać starsze wersje MUI i jakie pliki z nowszej należałoby podmienić ? A może jest jeszcze jakiś sposób ? Byćmoże da się jakoś poprawić ów skrypt aby nie wywalał tego błędu ?
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Posty: 2016
Rejestracja: 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Kontakt:

Post autor: norbi »

Czy archiwum MUI rozpakowales pod emulowaną Amigą czy po Windowsem?
Bo jesli w ten drugi sposób, to musisz to wykonac jeszcze raz, ale tym razem pod Workbenchem.
Awatar użytkownika
Slesz
Posty: 1728
Rejestracja: 5 lut 2005, o 02:29
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Slesz »

Rozpakowałem pod emulowaną Amigą tak jak było podane wcześniej w tym samym topicu. Windowsowy WinRAR nie rozpakowuje tego prawidłowo (z resztą daje nawet o tym informację w trakcie podejmowania próby rozpakowywania).
Obrazek
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
wojteks_86
Posty: 52
Rejestracja: 2 lut 2005, o 12:11
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Post autor: wojteks_86 »

odkopie starocia - niech bedzie wszystko w jednym miejscu :)

zaczynam dopiero sie bawic z archiwami LHA, wiem juz jak je rozpakowac pod Amiga (robie to na emulatorze)
ale co potem? co z tego ze rozpakowalem archiwum jak nie umiem tego wlaczyc? :D
co sie potem z tym robi, bo nie ma tam zadnego pliku exe.
dzieki za pomoc!
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Posty: 2016
Rejestracja: 2 lip 2003, o 15:36
Lokalizacja: Dolny Slask
Kontakt:

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Post autor: norbi »

Wszystko zalezy co jest w archiwum lha.
Jesli w "srodku" sa moduly lub obrazki to trudno zeby cos z tego "odpalic".

Amigowy system nie wymaga aby plik wykonywalny mial rozszerzenie exe.
Plik wykonywalny najczesciej ma ikone lub nazwa pliku to sugeruje.
Amiga sama rozpozna czy dany plik jest wykonywalny
Z czasem sam bedziesz wiedzial gdzie jest exe.
Jesli chialbys wiedziec co to za pliki , to na aminecie test program ktory to skanuje pokazuje
Awatar użytkownika
wojteks_86
Posty: 52
Rejestracja: 2 lut 2005, o 12:11
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Post autor: wojteks_86 »

sciagnalem kilka programow do edycji hex ( save'y :twisted: ) ale wszystkie znalazlem jako lha
np taki FileX ma gdzies tam pliczek FileX, ale nie mozna go odpalic ani z konsoli ani bezposrednio z folderu (caly czas mowie o folderze podczas emulacji - Workbench)
inne pliki to np filex.info albo readme ktorych tez nie umiem otworzyc
olesio
Posty: 757
Rejestracja: 26 gru 2003, o 20:57
Lokalizacja: Szczecin

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Post autor: olesio »

Pliki *.info to jakby ikono - skróty do innych plików bez .info po nazwie. Może to być cokolwiek albo uruchomienie albo skojarzenie z jakimś programem. Jeżeli jednak nie ogatniasz tematu to polecam olać jakiś FileX. Edytować mozesz wygodnie binarki pod darmowymi hex edytorami dla Windows lub słynnym, płatnym edytorem HIEW (Hackers View - można znaleźc na sieci w miarę aktualne wersje). No chyba, że ten FileX potrrafi pokazać podgląd pliku binarnego jako kod źródlowy asm dla Amigi, wtedy jego używanie ma sens. A tak to nie zaprzątał bym sobie nim głowy i się z nim męczył.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
Awatar użytkownika
wojteks_86
Posty: 52
Rejestracja: 2 lut 2005, o 12:11
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: ::: JAK INSTALOWAC PLIKI LHA ??? :::

Post autor: wojteks_86 »

wczesniej uzywalem file master 2, jak jeszcze mialem Amige
tylko ja nie pytam konkretnie o fileX - podalem go jako przyklad :)
ogolnie chcialbym w koncu opanowac archiwa lha i na przyszlosc wiedziec co z tym robic po rozpakowaniu

dzieki za sugestie z HIEW - moze tez wyprobuje ;)
ODPOWIEDZ