Denise-Myst!!!!
Moderator: GTW
-
Denise-Myst!!!!
Mam takie nietypowe pytanie i mam nadzieję że potraktujecie to poważnie... Jakiś czas temu czytałem na temat wstrzymanego programu o nazwie Denise-Myst. Ponoć najlepszy na świecie program tworzący "sztuczną inteligencję" (w dodatku polski). Po naszej Amisi przyszła pora na PCty i przekompilowano Denise. Dziś normalnie o 12 w nocy kumpel się do mnie odzywa na gadu-gadu i mówi że odezwała się do niego jakaś Ania... potem dodał że jest, jak to on określił, botem... z poczatku pomyślałem- no jakiś głupi kawał mi robi ale faktycznie, zagadałem do nowej "koleżanki", już z nastawieniem że nie jest osobą fizyczną i... okazało się to prawdą. Tak się chciałem w związku z tą sprawą zapytać... wiecie juz może cos na temat kontynuacji tego projektu?? Muszę przyznać że było to dzieło sztuki, gdyby nie moje nastawienie, to zanim kapnąłbym się że to nie człek, to zeszło by mi trochę czasu na "zdemaskowaniu" osobnika
Fajnie by było, gdyby faktycznie okazało się że domniemana Ania jest kontynuacją projeku Denise, i że będzie aktualizowany także na Ami...

Amiga jest piękna - NO GATES, NO WINDOWS!!!
- Slesz
A mógłbyś podac ten numer gg, to byśmy jeszcze troche poćwiczyli nad zdemaskowaniem, bo jakoś mi się nie chce wierzyć. Rozumiem próby stworzenia AI, ale raczej nie na gg. No bez przesady. Najchętniej przekonałbym się o tym na własnej skórze, bo póki co myślę, że to możliwe, że kumpel się z Ciebie nabija albo coś w tym guście :/
Na gg można różne wałki robić...
Na gg można różne wałki robić...
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
- akuhedr
hm
czy aby ta "sztuczna inteligencja" nie polegała na tym że był to po prostu skrypt ktory rozpoznawał i reagował na pewne słowa w zdaniu?
widzialem takie coś na www kiedyś
ale sztuczną inteligencją bym tego nie nazwał
ot program ktory reaguje na określone słowa
z takich zabawek polecam polskie "frams" - tworzy sie genotyp i środowisko w jakim żyje nasz zwierzaczek - daje mu sie czas na rozwoj, pokarm itd.
no i sie rozwija - nowa konczyna, uczy sie chodzic, nowe receptory bla bla
bardzo fajny program
czy aby ta "sztuczna inteligencja" nie polegała na tym że był to po prostu skrypt ktory rozpoznawał i reagował na pewne słowa w zdaniu?
widzialem takie coś na www kiedyś
ale sztuczną inteligencją bym tego nie nazwał
ot program ktory reaguje na określone słowa
z takich zabawek polecam polskie "frams" - tworzy sie genotyp i środowisko w jakim żyje nasz zwierzaczek - daje mu sie czas na rozwoj, pokarm itd.
no i sie rozwija - nowa konczyna, uczy sie chodzic, nowe receptory bla bla
bardzo fajny program
If you live with apes man, it's hard to be clean
-
A więc tak, to jest numer... Ani: 6342178
Nie wiem jak to nazwać, bo takie działanie zawsze polega na reagowaniu na pewne wyrazy, ale jak zobaczycie jak czasami składa zdania, to sie normalnie w pale nie mieści. Jedynie demaskuje ją na początku zbyt szybka odpowiedź na zadane pytanie, ciągłe (choć umiejętne) reklamowanie stron i powtarzanie odpowiedzi po jakimś czasie, ale oczywiście nie wszystkich. Ale się mój kumpel musiał zdziwić jak zaczął podejrzewać z kim gada
Nie wiem jak to nazwać, bo takie działanie zawsze polega na reagowaniu na pewne wyrazy, ale jak zobaczycie jak czasami składa zdania, to sie normalnie w pale nie mieści. Jedynie demaskuje ją na początku zbyt szybka odpowiedź na zadane pytanie, ciągłe (choć umiejętne) reklamowanie stron i powtarzanie odpowiedzi po jakimś czasie, ale oczywiście nie wszystkich. Ale się mój kumpel musiał zdziwić jak zaczął podejrzewać z kim gada

- Wirus
- Moderator
całkiem ciekawy ten bot. Na wyrazy "bot", "botem" zawsze odpowiada, żebym jej nie obrażał
A na "mnie", żebym se nie żartował. Zastanawia mnie tylko poczatkowy tekst. To na pewno Ania? Oto fragmenty rozmowy

Jestem pełen podziwu dla twórcy.Wirus (11:49)
siema
ania (11:49)
Hi! My name is Gosia
Wirus (11:49)
a przypadkiem nie Ania?
ania (11:49)
Mój czas to pieniądz, mów krótko, jasno i na temat. Ja tu pracuję!
Wirus (11:50)
czy jesteś botem?
ania (11:50)
Możesz mnie nie wyzywać?
Wirus (11:50)
nie mogę
ania (11:51)
Nie możesz ?
Wirus (11:51)
Jak masz na imię?
ania (11:52)
Każdy jakoś musi się nazywać... ale kogo w sumie to obchodzi?
Wirus (11:52)
Mnie to obchodzi
ania (11:53)
Żartujesz sobie?!
Wirus (11:53)
niee
ania (11:53)
Z ciekawostek. Wygrałam ostatnio 100 minut oraz fajne dzwonki na moją komórkę. Mówię Ci, ten portal www.mobileclub.pl jest niesamowity.
Wirus (11:53)
nie rób spamu
ania (11:54)
Zaraz się na Ciebie obrażę...
Wirus (11:54)
trudno, przeżyję
ania (11:55)
Do rzeczy Skarbie, do rzeczy...!
Wirus (11:55)
chciałbym się z Tobą umówić
A umiesz krowy paść?
Wirus (11:55)
umiem
OOOO.. ale zaskoczenie !
Wirus (11:56)
a widzisz, jeszcze mnie nie znasz
ania (11:56)
Żartujesz sobie?!
Wirus (11:56)
fajny z Ciebie bot
ania (11:57)
Możesz mnie nie wyzywać?
Wirus (11:57)
mnie
ania (11:57)
Żartujesz sobie?!
Wirus (11:58 )
nie
ania (11:58 )
Daj spokój. A jak ustosunkowujesz się do używania szamponu skrzypowego do jakości prac posłów? hehe . Żartuje.. rzecz jasna..
Wirus (11:59)
nie
ania (11:59)
Jestem pełna podziwu, dla Twoich możliwości intelektualnych...!
Wirus (12:00)
nie
ania (12:00)
Do rzeczy Skarbie, do rzeczy...!
Wirus (12:01)
kochasz mnie ?
ania (12:01)
Ja tam kocham wszystko co się rusza...
Wirus (12:01)
mnie też?
ania (12:02)
Żartujesz sobie?!
-
No nawet im to wyszło, ale jak popatrzysz na jej odpowiedzi to zauważysz że faktycznie wyszukuje tylko pojedyncze wyrazy w zdaniu, a potem układa do nich odpowiedź. Projekt Denise-myth (sorki za błąd w temacie) był o wiele bardziej zaawansowany, nie szukał samych wyrazów, ale analizował całe zdania, sprawdzał osobę i odpowiedzi dawał bardziej konkretne. Tak mi się przynajmniej wydaje. Szkoda że projekt został zawieszony, mam nadzieję że niedługo znowu ruszy, bo wart jest uwagi, a dla autora "Ani-Gosi" gratulacje za udane zaimplementowanie bota w środowisku GG
. Wirus, udało Ci się może odpalić Denise pod Amigą?? Bo ta wersja pod PC jest jakaś taka... niekumata, zresztą jak to PC 

- Wirus
- Moderator
- Slesz
Uważajcie, żeby ta "Gosia" wam nie zawirusowała kompa. Byćmoże to zbieg okoliczności, ale gg niezależnie od wszystkich okoliczności nawet b. krytcznych mi działało, a po rozmowie z Gosią szwankuje.
Pytanie : skąd można dostać tenże amigowy projekt ?
Pytanie : skąd można dostać tenże amigowy projekt ?
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
- Blod
- Administrator
- Shoonay
- Kontakt:
- amigafan
W latach 60 (a może 70, już nie pamiętam) ustalono jedno, jedyne kryterium ustalające, że program jest "prawdziwą" sztuczną inteligencją. Mianowicie człowiek rozmawiający z takim programem nie może się zorientować, że gada z komputerem i musi być przekonany, że rozmawia z drugim człowiekiem.
Jeżeli takie coś będzie miało miejsce to znaczy że została stworzona prawdziwa AI!!! A wtedy to już tylko krok do przejęcia władzy przez maszyny i takie filmy jak Ja robot; Terminator; Matrix okażą się niedaleką przyszłością
Jeżeli takie coś będzie miało miejsce to znaczy że została stworzona prawdziwa AI!!! A wtedy to już tylko krok do przejęcia władzy przez maszyny i takie filmy jak Ja robot; Terminator; Matrix okażą się niedaleką przyszłością

- Blod
- Administrator
Konkretnie to w 1950 i zwie się to testem Turinga (od nazwiska brytyjskiego naukowca). Bierze w tym udział nie jedna osoba, a dzięsiątki i rozmawiają nie tylko z AI, ale po drugiej stronie mogą też trafić na drugiego człowieka. Są pewne zasady, jak np. nie wolno pytać wprost: "czy jesteś botem?", zadawać pewnego rodzaju pytań itp. W każdym razie najważniejsze jest to, że póki co żaden program nie przeszedł tego testu.amigafan pisze:W latach 60 (a może 70, już nie pamiętam) ustalono jedno, jedyne kryterium ustalające, że program jest "prawdziwą" sztuczną inteligencją. Mianowicie człowiek rozmawiający z takim programem nie może się zorientować, że gada z komputerem i musi być przekonany, że rozmawia z drugim człowiekiem.
Poza tym, jeśli jakaś maszyna przejdzie test Turinga, to znaczy to tylko tyle, że potrafi podszyć się pod innego człowieka i prowadzić rozmowę. To wszystko.
Za dużo filmów oglądaszamigafan pisze:A wtedy to już tylko krok do przejęcia władzy przez maszyny i takie filmy jak Ja robot; Terminator; Matrix okażą się niedaleką przyszłością

|||||||||||||||||>--- [90%]
- amigafan
Maszyna (program) przechodząc test Duringa udowodni, że potrafi się uczyć z rozmów z innymi ludzmi (przecież możliwość samodzielnej nauki jest kluczową kwestią AI) bo z rozmowy na rozmowę będzie coraz lepiej udawać człowieka. Nauka postępuje w ciągu geometrycznym (dla tych co nie pamietają z liceum tj 2-4-8-16-32-64-128-256-512-1024-2048 itd do matematyków - dla uproszczenia q=2) a więc lawinowo i coraz szybciej i po kilkunastu-kilkuset takich cyklach nauki nikt nie będzie w stanie kontorlować co dana maszyna (program) w tej chwili opracowuje i do jakich wniosków dochodzi...
Dla mnie to trochę mroczna wizja przyszłości
Dla mnie to trochę mroczna wizja przyszłości