Instalacja driverow AHI pod OS 3.9

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

xFlesk

Instalacja driverow AHI pod OS 3.9

Post autor: xFlesk »

witam
sciagnalem sterowniki AHI z oficialnej strony (wersje dev jak i wersje usr) i w zwiazku z tym mam pytanie "jak zainstalowac te drivery zeby dzialaly poprawnie?". probowalem przegrac wszystko jak leci do mojego systemu ale to nie zdalo egzaminu, po odpaleniu Amplifiera (bo glownie dlatego jest mi to potrzebne) wywala mi blad "Couldn't open AHI device v4!".
czy to wina niezgodnosci AHI z OS3.9 czy tez poprostu mojego niedoswiadczenia ;), bardzo prosze o pomoc.

ps
Amiege emuluje na najnowszym WinUAE
peace
Awatar użytkownika
amigafan

Post autor: amigafan »

Twojego braku doświadczenia 8)
Jesteś userem nie developerem, więc po co Ci wersja dev :?: :!:
Ściągasz wersję user (w wersji 4 a nie 5) i klikasz na ikonę instalera który sam wszystko instaluje.
Nie kombinuj z ręcznym przegrywaniem bo nie masz pojęcia o AmigaOS.
A tak wogóle to mam nadzieję, że masz ORYGINALNY OS 3.9 a nie jesteś zwykłym złodziejem oprogramowania.
Awatar użytkownika
AlaN

Post autor: AlaN »

A właśnie.... AHI. To stery do dźwięku li tylko do kart dźwiękowych? Bo gdzieś trafiłem na info, że ktos w standardowej A1200 zainstalował AHI (na Pauli?!). Tylko po co? Co mu dało AHI jak nie ma dźwiękówki?
Pytam z ciekawości i niewiedzy w tym temacie.
...mam nadzieję, że masz ORYGINALNY...
Bez przesady... :)
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Awatar użytkownika
Atalante

Post autor: Atalante »

Przez Ahi, mozna ze starej pauli tez co nieco wycisnac. Np. 14bitowy dzwiek i ciut wiecej kanalow. Potrzebny jest jednak szybszy niz standardowy procek.
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
xFlesk

a mozecie mi powiedziec gdzie znajde ta wersje ktora pasuje do os3.9 (szukalem na aminecie i lipa), najlepiej jakby byla z instalatorem.
z gory dziekuje
peace
Awatar użytkownika
amigafan

AlaN pisze:
...mam nadzieję, że masz ORYGINALNY...
Bez przesady... :)
Jak to "bez przesady". Przecież to złodziejstwo!!! Pomijam względy moralne ale czysto handlowe JA CHCĘ ŻEBY AMIGA SIĘ ROZWIJAŁA a jak ma się rozwijać bez softu? Nikt nie stworzy softu dla garstki ludzi, którzy zaraz go kradną. Więc jak już ktoś pisze soft na Ami to zrezygnujcie z tych kilku piw i kupcie oryginał - ZWŁASZCZA SYSTEM OPERACYJNY. W ten sposób zachęcicie programistów do tworzenia czegoś na Amigę

Kiedy w końcu zrozumiecie, że to nie pecety i jak 4mln ludzi (80%) ukradnie grę to i tak milion kupi i twórcom się to zwróci.
Na Amidze jak 80% ukradnie program to znaczy, że kupi go 10osób a z tego twórcy nie przeżyją i dlatego odeszli od Amigi - WŁAŚNIE PRZEZ TAKICH ZŁODZIEI CO NAWET SYSTEM KRADNĄ :!: :!: :!:
Dlatego tępię piractwo na każdym kroku - bo przez to upadła Amiga.

xFlesk pisze:a mozecie mi powiedziec gdzie znajde ta wersje ktora pasuje do os3.9 (szukalem na aminecie i lipa), najlepiej jakby byla z instalatorem.
z gory dziekuje
peace
Każda wersja pasuje do OS3.9, 3.5 czy 3.1
Oczywiście z oficjalnej strony - podałeś ją na początku więc w czym problem?
xFlesk

jak juz mowilem wyskakuje mi blad ("Couldn't open AHI device v4!") po zainstalowaniu tych sterow. ustawiam w Amplifierze zeby kozystalo z AHI i kicha. prosze o pomoc w instalacji i konfiguracji AHI dla potrzeb systemu i programu Amplifier (przypominam ze amige emuluje na najnowszym winuae).
z gory dzieki.
Awatar użytkownika
amigafan

Jeżeli zainstalowałeś poprawnie (instalerem) i zresetowałeś Amigę to nie ma prawa wyskoczyć taki błąd.

Odinstaluj AHI i zainstaluj je jeszcze raz a po instalce zrób reset.
xFlesk

a ktore stery wybrac do poprawnego dzialania amplifiera (bo jest ich kilka) ??
- concierto
- delfina
- filesave
- maestro pro
- melody z2
- melody 1200
- paula
- prelude
- toccata
- wavetools
(stanardowo jest wybrane filesave i paula, ale na paula dzwiek brzmi jak kupa)
nie jestem profesionalista wiec prosze o pomoc ;)
peace
Awatar użytkownika
Atalante

Jak nie masz karty msx to chyba za wielkiego wyboru nie masz. Swoja droga do mp3 bez karty polecam SPlayera, na mojej bylej 060 dzwiek byl o niebo lepszy niz przez AHI.
Awatar użytkownika
amigafan

Wbudowana karta to Paula więc nic innego nie ma sensu zaznaczać.

Splayer to tylko GUI do mpega i play16 więc muzyki słuchałeś tylko przez mpega (nie mylić z mpega.library)
Ten sam autor co zrobił mpega zrobił też SongPlayera (IMHO najlepszego playera na Ami).

Do xFlesk
Żeby mieć dobry dzwięk na Amidze (prawdziwej) najlepiej ustawić Paula:8bit DMA stereo i zwiększyć suwak na 4 kanały (dla każdej podgrupy oddzielnie trzeba ustawić preferencje).
Pamiętaj, że jeżeli wybierasz preferencje w trybie MUI musisz mieć najpierw zainstalowany ten pakiet.
Awatar użytkownika
Atalante

O ile sie nie myle prawie kazdy program do odtwarzania mp3 korzysta z mpega. SPlayer ma jednak obok AHI wlasny system dzwieku, ktory daje o wiele lepsza jakosc, u mnie na 060 brzmialo to o wiele lepiej niz 14bit przez AHI.
xFlesk

atalante a czy sam sprawdzales te drivery pod OS3.9 bo instaluje tak jak trzeba (instalatorem) przegrywam uae.audio do devs/AHI i uae do devs/audiomodes, ustawiam w preferencjach AHI kozystanie z UAE.audio, zapisuje i nadal lipa. ciagle "Couldn't open AHI device v4!".
dlaczego AHI w amigasys 1.7 dziala poprawnie (os 3.1) a juz np na amiga forever (os3.9) czy amiga inside (os3.9) wyskakuje ten problem. czy jest ktos kto uzywa najnowszego amplifiera v2.34 na os3.9 z wykorzystaniem AHI jesli tak to prosze o kontakt albo jakies info jak doprowadzil go do dzialania (najlepiej krok po kroku).
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Atalante

Uzywam workbencha 3.1. Moze Ci sie cos nie dogralo, sprawdz czy masz wszystkie pliki w odpowiednich katalogach.
Awatar użytkownika
amigafan

Ja używam AHI na OS3.9 ale na prawdziwej Amidze i u mnie wszystko jest OK więc to coś z emulacją.
ODPOWIEDZ