ORTOGRAFIA

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

BadMojo pisze:
Piotr Bober pisze:Ja nigdy nie stosuje błedów ortograficznych...
.

Od kiedy to błędy się "stosuje" :lol: ?
Można stosować błędy ortograficzne umyślnie w celach artystycznych, ale faktycznie Piotr chyba miał co innego na myśli ("nie popełniam").
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
Atalante

Post autor: Atalante »

Na wszelki wypadek nacisnalem lewy i prawy, teraz zeskrobuje peceta ze sciany, biedak za duzo obliczen musial wykonac :mrgreen:
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Awatar użytkownika
AlaN

Post autor: AlaN »

Wiecie.... ja już zetknąłem się z tłuamczeniem osoby robiącej notorycznie błędy. Na zwróconą uwagę, że robi byki odpowiedział: "Ja nie robię błędów, ja jestem DYSLEKTYKIEM." Mało nie spadłem z krzesła :D !
Kiedyś mówiło się na takich NIEUKI i MATOŁY, a teraz to oni są DYSLEKTYCY!

Świat się poprzewracał! :P
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Awatar użytkownika
Slesz

>>dysleksja med., psych. zaburzenia w umiejętności czytania. (...)<<

Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych (wydanie XIX rozszerzone); Władysław Kopaliński (1989)
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

Slesz pisze:>>dysleksja med., psych. zaburzenia w umiejętności czytania. (...)<<

Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych (wydanie XIX rozszerzone); Władysław Kopaliński (1989)
zapomniałes o kodzie ISBN ;) Teraz jest obowiązkowy
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
Slesz

ISBN 83-214-0570-3 :lol:

(BTW: klik --> "Nie buj sie o spam" :lol: )
Awatar użytkownika
Slesz

Na pewno pisze się tak oto: na pewno.
Ale nie wiem, czy na pewno :)
Jak mi to kiedyś tłumaczył mój profesor od Polskiego: zazwyczaj nie piszemy osobno ze słowami, które normalnie (bez "nie") nie istnieją. Dodam jeszcze, że nie z czasownikami piszemy osobno, a z przymiotnikami łącznie.

Częstym błędem jest również pisanie "orginalnie" zamiast "oryginalnie".

Ale jestem znawca 8)
A jak mi będzie wstyd, jak i mnie przyłapią na błędzie.

Według zarządzenia Wirusa (w 100% słusznego) od tej pory upomnienia piszemy na priv. No to "błędziarze" nie będą mieli życia dostając od całej krucjaty serię wiadomości prywatnych poprawiających każdy ich błąd ortograficzny :wink:
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

Slesz pisze:Według zarządzenia Wirusa (w 100% słusznego) od tej pory upomnienia piszemy na priv. No to "błędziarze" nie będą mieli życia dostając od całej krucjaty serię wiadomości prywatnych poprawiających każdy ich błąd ortograficzny :wink:
napisz priva do 'gościa' to będziesz moim fanem 8)
If you live with apes man, it's hard to be clean
Ash

Post autor: Ash »

Zapamiętajcie: "nie" z rzeczownikami piszemy zawsze razem np. niewiasta, niewolnik, nieboszczyk, nieborak itd. :)
Awatar użytkownika
Slesz

akuhedr pisze:
Slesz pisze:Według zarządzenia Wirusa (w 100% słusznego) od tej pory upomnienia piszemy na priv. No to "błędziarze" nie będą mieli życia dostając od całej krucjaty serię wiadomości prywatnych poprawiających każdy ich błąd ortograficzny :wink:
napisz priva do 'gościa' to będziesz moim fanem 8)
Mówisz - masz 8)
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

"goście" to wyjątki na które nic nie poradzimy

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
amigafan

Post autor: amigafan »

Ze względu na oficjalny zakaz upominania za błędy ortograficzne wprowadzony przez moderatora analfabetyzm wtórny bedzie się mógł bezkarnie szerzyć. :cry:

Pozostaje obawa, że "normalni" ludzie czytając tyle błędów sami je zaczną popełniać.
Awatar użytkownika
Atalante

Post autor: Atalante »

Jestem "normalny" Obrazek
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

amigafan pisze:Ze względu na oficjalny zakaz upominania za błędy ortograficzne wprowadzony przez moderatora analfabetyzm wtórny bedzie się mógł bezkarnie szerzyć. :cry:

Pozostaje obawa, że "normalni" ludzie czytając tyle błędów sami je zaczną popełniać.
Nie zrozumiałes mnie. Nie zabroniłem upominania. Sam przyznaj, że jeżeli w każdym temacie na 3 posty na temat będzie 7 zwracających uwagę to się bajzel zrobi. Napisałem wyraźnie
Wirus pisze:Jeżeli ktoś chce zwracac uwagę na slownictwo to prosze na PW
Czym się różni zwracanie uwagi na priv i na forum? Tylko tym, że nie będzie bałaganu bo taki sam da efekt. Jeżeli ktos oleje to oleje, jak nie to nie.

<edit>

Oczywiście w hydeparku hulaj dusza, upominajcie się gdzie chcecie i ile chcecie.

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

amigafan pisze:oficjalny zakaz upominania
powinien być zakaz dodawania kolejnych upomnień przez innych użytkowników, głupawych komentarzy itd. a nie zakaz upomnienia
offtopic robi się wtedy kiedy przyłacza się wiekszą grupa - wtedy powstaje niepotrzebne gadanie

jako że sam mam papierki na "dysortografie" moge powiedzieć że właśnie dzięki temu że mnie upominano i poprawiano moje błędy - teraz piszę w miare poprawnie (przynajmniej tak mi się wydaje :-k )

wiem że ten "zakaz" zachęca do wysyłania pm'ów ale :

a) do osoby która nie jest zarejestrowana nie wyśle się pm'a a to te osoby zazwyczaj wpadają na forum i "odwalają na szybkiego" posta którego nie sposób rozszyfrować
b) niepotrzebna komplikacja a nie każdy ma czas na "prywatne pogaduszki"

oczywiście nie ma co przesadzać i wytykać literówki czy pojedyńczy mały błąd - ale na bogów - upominanie to bardzo ważna rzecz
Wirus pisze:Oczywiście w hydeparku hulaj dusza, upominajcie się gdzie chcecie i ile chcecie.
no i znowu wychodzi sprawa "licznika postów" - najpierw przenoszenie tematów z jednego boardu na drugi a teraz upominanie przez pm'y żeby licznik nie rósł za szybko :/
licznik zamiast być jakimś zabawnym dodatkiem - ogranicza i wymusza dostosowanie się.
eh bezsensu
If you live with apes man, it's hard to be clean
ODPOWIEDZ