Witam wszystkich ,wiem ze to nie przyjemne gdy ktos tu ciagle wola pomocy ale ja jej naprawde potrzebuje.. Nie jestem zbyt biegla w obsludze komputera a chcialbym pograc w gry z dziecinstwa.. Sciagnelam Win UAE 0.9.92 konfiguracje i cala reszte zainstalowalam i probuje odpalic gre Super Frog i wszystko sie ladnie zaczyna leci demo i dalej staje i nie idze.. z reszta gier jest tak samo. Czy ktos moze mi pomoc z konfiguracja (czytalam juz poradnik ale chyba nie wszystko robie dobrze)
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
Ja polecam emulator Winuae 0.8.27 PL, moim zdaniem jest najbardziej przyjazny dla początkującego. Znajdziesz go tutaj oraz poradnik użytkowania tutaj. Nie ma to jak wyrób własny .
"Więc głowa do góry gdy dzień wstaje rano
Od tego są nogi by łazić na nich"
"Być czy mieć takie dwa pytania
Bliżej ku celom posiadania"
Na WinUAE 0.9.92 gra MUSI działać poprawnie.
Wypróbuj gotowe konfiguracje z tej strony.
Spróbuj po prostu wcisnąć fire (zależnie od konfiguracji w zakładce Game IO Ports --> Keyboard Layer A lub B , C odradzam ) czyli prawy Ctrl lub 0 na numerycznej (0/ins).
Żeby nie było wątpliwości czy gra się zawiesiła czy wgrywa sprawdź czy w zakładce misc masz zaznaczone On screen led (jeśli tak, to na dole w trakcie gry widzisz małe okienka tudzięz światełka symbolizujące stacje dyskietek i widać czy coś w nich się dzieje, czy wgrywa czy nie )
Skoro mi gra w 100% dobrze chodzi na 0.9.92 to dlaczego Tobie miałaby nie chodzić.
Jeśli zajdzie taka potrzeba , to podam tutaj DOKŁADNĄ konfigurację, ale działało na np. !ecs (gototwe konfiguracje, jak już wspomniałem są do pobrania z tej strony z działu pliki).
Jeżeli masz wszystko dobrze ustawione, to dyskietki mogą być kopnięte (pliki .adf). Mi pobrane z tej strony działają poprawnie.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Najnowsza wersja WinUAE ma gotowe konfiguracje, więc odpada ci konieczność ustawiania wszystkiego ręcznie. Uruchom grę chociażby na A600, ustaw sobie Keyboard layout B - wtedy sterownie będzie na kursorach i ctrl. No i zmienianie dyskietek na F12. Wersja z elbi działa, tak więc u ciebie też musi
P.S. I nieprawda, że ta stara wersja jest lepsza od nowej
No nie wiem, jak dla mnie, to ta stara wersja jest strasznie chaotyczna, podczas gdy nowa jest ładnie uporządkowana, a poza tym, to co pisałem, czyli gotowe konfiguracje.
Przede wszystkim dzieki za odpowiedzi a po drugie probuje ale chyba moj brak talentu informatycznego jest wiekszy niz sadzilam...
Robie wszystko jak w instrukcji krok po kroku, sciagnellam win UAE 0.8.27 , probowalam tez dalej na 0.9.92 ale cos jest nie tak idzie i tak jak wczesniej demo gra wkolko, pojawia sie wgrywanie dyskietki po czym znow demo... Mam jeszcze jedno pytanie czy moze to byc wina tego ze uzywam windows XP ??
Nie jest to na pewno wina Windows XP (ja niestety też z niego korzystam).
O ile pamięć mnie nie mydli, to przy tej wstawce należało wcisnąć fire, pojawiało się wtedy Start Game i Options. Spróbuj wcisnąć jakiś klawisz (zacznij od prawego Ctrl i 0 Ins na klawiaturze numerycznej).
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.