Mastering z kamery DV
Moderator: GTW
- martini
Mastering z kamery DV
Mam taki problem podłączyłem kamerę cyfrową DV poprzez FireWire (na karcie PCI) i przy próbie zgrania obrazu na dysk po kilku sekundach zaczyna mi gubić klatki (program Cyberlink PowerDirector - format DVD Pal) i kicha. Program zaleca procka Pentium IV 2,4 a ja mam Celerona 2,4 więc może problemem jest zbyt mała wydajność. ale jak zgrywam do tego samego formatu z kamery analogowej przez tuner video (na karcie PCI) nie gubi nawet jednej klatki. I tu pytanie czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Albo zna inny dobry program do przechwytywania obrazu do formatu mpeg 2 ?
Only Amiga makes it possible
happy owner of A500!

- Slesz
Nie znam się na tym za dobrze.
Z tego co wiem najbardziej opłaca się zrzucać na dysk bez kompresji - wtedy jakośc otrzymujesz najwyższą, potem możesz sobie skompresować dowolnym programem. Bycmoże gubi klatki ze względu na skomplikowanie kompresji w locie. Przy kamerach analogowych jakość nie jest z góry określona cyfrowo, więc zrzuca jak leci (czyli w słaszej jakości).
Bez kompresji około 20 minut = 4 GB w przybliżeniu.
Z tego co wiem najbardziej opłaca się zrzucać na dysk bez kompresji - wtedy jakośc otrzymujesz najwyższą, potem możesz sobie skompresować dowolnym programem. Bycmoże gubi klatki ze względu na skomplikowanie kompresji w locie. Przy kamerach analogowych jakość nie jest z góry określona cyfrowo, więc zrzuca jak leci (czyli w słaszej jakości).
Bez kompresji około 20 minut = 4 GB w przybliżeniu.