ORTOGRAFIA

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

trafiłes w sedno akuhedr. Nie chodzi o napisanie posta upominającego JEDNEGO, ale zaraz 5 osób sie dokłada ze swoimi refleksjami i temat ma więcej postów nie na temat niż na temat. A to się nie zmieni ot tak mówiąc, żeby nie odpisywać. Jeżeli nikt by nie dokładał swoich 3 groszy to nic bym nie miał przeciwko.
Pozatym
akuhedr pisze:a) do osoby która nie jest zarejestrowana nie wyśle się pm'a a to te osoby zazwyczaj wpadają na forum i "odwalają na szybkiego" posta którego nie sposób rozszyfrować
Zawsze trafią się wyjątkowe sytuacje, ale jak to sie mówi "Gość w domu, Bóg w domu" ;) takie osoby najlepiej olać bo na dłuższą metę nie goszczą na forum.
akuhedr pisze:b) niepotrzebna komplikacja a nie każdy ma czas na "prywatne pogaduszki"
Ale to samo będzie w temacie bo wtedy upominany zamiast odpowiedziec na PW będzie odpowiadał w temacie i zacznie sie dyskusja.
A co się tyczy licznika to nie chodzi o licznik tylko o tworzenie offtopiców. To są fora tematyczne i trzymajmy się zadanym tematom. A napisałem, że w hydeparku hulaj dusza bo to taki śmietnik różnych tematów i tu nikomu nie przeszkadza jak z jednego tematu robi się 10.

Ja nadal uważam, że nie ma się w co bawić bo świata nie zmienimy i jestem przekonany, że 99% osób oleje takie upominanie, mało tego zacznie się bulwersować itp.

A tak na marginesie to nie mogę wyjść z podziwu jak jedna osoba może wywołać zażartą dyskusję na temat czegoś co od 2 lat nikomu nie przeszkadzało ;)
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

Wirus pisze:trafiłes w sedno akuhedr. Nie chodzi o napisanie posta upominającego JEDNEGO, ale zaraz 5 osób sie dokłada ze swoimi refleksjami i temat ma więcej postów nie na temat niż na temat. A to się nie zmieni ot tak mówiąc, żeby nie odpisywać. Jeżeli nikt by nie dokładał swoich 3 groszy to nic bym nie miał przeciwko.
no to od tego są nożyczki - ciach ciach ciach i już po offtopicu i informacja od moda "gadka szmatka o ortografii na hydeparku"
kasowanie postow to dwa klikniecia raptem i nie ma nawet co wdawać się w dyskusje

prosta zasada - o ortografii mowimy tylko raz i problem z głowy

ja jestem pewien że 99% przypadków to znaczna przesada - raczej panuje zasada "50% ludzi cie kocha 50% ludzi cie nienawidzi"
jezeli ktos zostanie kulturalnie upomniany i poprawiony a mimo to bedzie sie "burzył" no to ciach ciach nożyczki i "uspokój się chłopczyku/dziewczynko i popracuj nad ortografią"

należy zwracać na to uwagę bo

a) nie wypominane błędy działają na czytających - osoby młode (starsze też) piszą z błedami bo np widziały że ktoś inny tak napisał wiec zakładają że ta forma jest poprawna
b) błedy ortograficzne powodują że przekaz informacji jest utrudniony
c) każdy powinien dbać o dobrą znajomość języka ojczystego
d) pisząc niedbale, popelniając błedy ortograficzne, stylistyczne, literówki itd. sprawiamy że osoba która czyta to co napisaliśmy od razu ocenia nas jako kogoś komu nie zależy na dobrym kontakcie, współpracy, wzajemnym szacunku...

w internecie niestety aż roi się od błędów - małolaty na swoich blogach wypisują bzdury - żeby się nie wstydzić za błedy wymyślono że będzie to "styl pisania" - i tak powstały rzesze (czasami nawet pełnoletnich 0_o ) użytkowników internetu z grupy "koffany muj blogasek"

najlepszą metodą na pozbycie się "dysortografii" jest ćwiczenie czego przykładem jestem chociażby ja
dlatego nie zgadzam się z tezą : "wiekszość ludzi oleje sprawe" - człowiek któremu kulturalnie zwróci się uwagę na pewno (przynajmniej przez jakiś czas) będzie pamietać o tym że dane słowo pisze się tak a nie inaczej

rejtana robić nie będę ale jak coś mnie "zaboli" to na pewno zwróce uwagę

:-k

koniec tematu jak dla mnie

cheerioo :wink:
If you live with apes man, it's hard to be clean
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

akuhedr pisze:"wiekszość ludzi oleje sprawe" - człowiek któremu kulturalnie zwróci się uwagę na pewno (przynajmniej przez jakiś czas) będzie pamietać o tym że dane słowo pisze się tak a nie inaczej
A jeśli go oburzy dana sytuacja, to tymbardziej zapamięa sobie, jak się pisze poprawnie.
akuhedr pisze:koniec tematu jak dla mnie
Jeśli chodzi o zamykanie tematu, to jestem przeciwny, gdyż możemy umieszczać tu linki do jakichś oburzających błędów np. na jakichś dużych serwisach. Temat może też się rozwinąć o inne problemy w posługiwaniu się językiem Polskim.

Na przykład czy piszemy "każdemu fanowi" czy "każdemu fanu" :wink:

wielbicielowi :lol:

(ja jestem zdania, że fanowi jest jednak poprawnie, ale "myślówa" mnie letkia letkia wzięła)
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
akuhedr

Slesz pisze:Jeśli chodzi o zamykanie tematu, to jestem przeciwny
chodzi o to że ja już nic wiecej do dodania nie mam

cheeriooo
Ash

Post autor: Ash »

Slesz pisze:Temat może też się rozwinąć o inne problemy w posługiwaniu się językiem Polskim.
Przymiotniki pisze się z małej litery :)
Awatar użytkownika
Slesz

Ash pisze:
Slesz pisze:Temat może też się rozwinąć o inne problemy w posługiwaniu się językiem Polskim.
Przymiotniki pisze się z małej litery :)
Chciałem wyrazić szacunek dla ojczyzny ;P
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
NoOne

Post autor: NoOne »

:lol:
Język polski jest bardzo niewdzięczny, chce sie go wyróżnić dużą literą a tu nagle BŁĄD :D i upomnienie od razu mamy :o
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

edytowanie i usuwanie postów zdarza się tylko w wyjątkowych sytuacjach i nie robię tego na prawo i na lewo. Szanuje kogoś wypowiedzi i nie będe ich usuwał. Wtedy ludzie zaczeliby się burzyć dlaczego usuwa się ich posty. I tak źle i tak niedobrze. Uważasz, że jak się komuś zwróci kulturalnie uwagę to by zapamiętał dane słowo. G.. prawda. Wtedy niebyło by takich pseudochorób jak dysortagrafia itp. Przecież wystarczyło by komuś raz ładnie powiedzieć i by już wiedział a tak nie jest. Dla mnie też koniec i tematu i jestem za tym, żeby zostawić to tak jak było od 2 lat i nikomu nie przeszkadzało. I tak nic nie wskuramy.
Peace

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
Grzesiek

Post autor: Grzesiek »

:) No to chyba byłby koniec tego tematu, bardzo mądra wypowiedź Wirusa. Niestety w tym kraju już tak jest że ludzie olewają takie rzeczy a potem są problemy z poprawnością. Niestety to są prawdziwe choroby a nie jakieś pseudo, mam kilku takich znajomych, oni naprawdę mają z tym problem. Człowiek coś pisze i nie kontroluje tego.
man and the beast go to the east
Awatar użytkownika
akuhedr

Grzesiek pisze:Niestety to są prawdziwe choroby a nie jakieś pseudo, mam kilku takich znajomych, oni naprawdę mają z tym problem. Człowiek coś pisze i nie kontroluje tego.
właśnie dlatego programy mające na celu "wyleczenie" dysleksji, dysortografii i dysgrafii mają średnio ponad 90% skuteczność ;p
Grzesiek pisze:No to chyba byłby koniec tego tematu, bardzo mądra wypowiedź Wirusa
nie zgadzam się zupełnie - moim zdaniem jest to wypowiedż bardzo niemądra, lekkomyślna i nie poparta niczym innym niż "moje zdanie"
Wirus pisze:Uważasz, że jak się komuś zwróci kulturalnie uwagę to by zapamiętał dane słowo. G.. prawda. Wtedy niebyło by takich pseudochorób jak dysortagrafia itp. Przecież wystarczyło by komuś raz ładnie powiedzieć i by już wiedział a tak nie jest
spokojnie wzmacniacze w stylu "gówno prawda" nie robią na nikim wrażenia - nie ma się co denerwować i rzucać kasztanami

w każdym bądź razie - tak właśnie jest - nie wiem na czym opierasz swoje przekonania ale jesteś w błedzie - nigdzie nie napisałem że "wystarczy raz ładnie powiedzieć"
napisałem że upominanie i pokazywanie poprawnej formy to rzecz najważniejsza i tak właśnie wygląda program nauki przeznaczony dla ludzi z dysortografią - bardzo prosta, a jednak niesamowicie efektywna metoda

w ten sposób nawet ludzie starsi (bo nie tylko małolaty w takich programach uczestniczą) w bardzo szybkim czasie zaczynają pisać poprawnie

problem z dysortografią polega na tym że w Polsce nie ma odpowiedniego systemu sprawdzenia czy ktoś faktycznie ma dysortografie czy nie - w praktyce sprowadza się to do napisania dyktanda, pogaduszki z panią psycholog i tyle. dlatego właśnie wśród całej masy dyslektyków z papierkami tak na prawde tylko nieliczni mają faktycznie problemy wynikające z choroby a nie z tego że zaniedbali nauke - programy które pomagają tym ludziom po prostu szybko i intensywnie wypełniają luki w wiedzy

co do tego "kasowania na lewo i prawo" to przesada i wyolbrzymienie
Wirus pisze:Szanuje kogoś wypowiedzi i nie będe ich usuwał.
litości :roll: to nie wybory miss świata :lol:

mówisz że od dwóch lat było dobrze i nikt nie narzekał - nie jestem tak długo na tym forum ale zgadzam się w zupełności
najśmieszniejsze jest to że to ty chcesz wprowadzać zmiany
wcześniej nie było "zakazu upominania" i niech tak zostanie

mam nadzieje że to już jest koniec tematu - i pamiętajcie "za każdym razem kiedy podważacie zdanie akuhedra - bógowie zabijają małego kotka"
Awatar użytkownika
Slesz

Wirus pisze: Wtedy niebyło by takich pseudochorób (...) I tak nic nie wskuramy.
Peace
Chyba się jednak nie wyspałeś ;P :wink: (nie - co robiło - było ; wskórać )

Jestem za tym, aby w przypadkach WYJĄTKOWO rażących zwracać uwagę na forum nie rozwijając wątku dalej. W innych przypadkach ewentualne zwrócenie uwagi na pw (jeśli dany osobnik ma wyjątkowe tendencje do pisania "nie po polskiemu języku" albo nie zna "polskich końcówków")
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

no to jak jestes za tym to po co mnie poprawiasz. Popełniłem 2 błędy, co każdemu się może zdarzyć. Nikt nie jest nieomylny.

Jak już napisałem dla mnie koniec tematu i nie będe go dalej rozwijał. Każdy niech ma swoje zdanie na ten temat. Mam swoje poglądy na te tematy, swoje zasady odnośnie usuwania i edytowania postów i nie będe ich zmieniał. Wyjasnie jeszcze tylko po raz 2 jedną kwestie a mianowicie:
akuhedr pisze:najśmieszniejsze jest to że to ty chcesz wprowadzać zmiany
wcześniej nie było "zakazu upominania" i niech tak zostanie
Nie wprowadziłem żadnego zakazu upominania. Poprosiłem, żeby dalej nie wypowiadac sie nie na temat bo pojawiły się posty o dupie maryni i jeżeli ktoś chce dalej użytkownika upominać to na pw. Ale to tyczyło się tamtego przypadku. Jednocześnie zaproponowałem w hydeparku upominanie na pw, przez co mogło to zostac źle odebrane. Zostawiam to tak jak jest. Chcecie to upominajcie, jak będą się zaczynać wolne dyskusje w tematycznych forach to będe sie starał interweniować.

I proszę was upominajcie tych najbardziej bazgrzących a nie jak Slesz upomniał mnie za 2 błędziki zrobione w pośpiechu na całą wypowiedź. Bo w ten sposób to całe forum jest do upominania.

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
Slesz

Wirus pisze:no to jak jestes za tym to po co mnie poprawiasz. Popełniłem 2 błędy, co każdemu się może zdarzyć. Nikt nie jest nieomylny.
(...)
I proszę was upominajcie tych najbardziej bazgrzących a nie jak Slesz upomniał mnie za 2 błędziki zrobione w pośpiechu na całą wypowiedź. Bo w ten sposób to całe forum jest do upominania.
Był to typowo przewrotny przykład z mojej strony właśnie na to, co napisałeś, że każdemu może się zdarzyć nie wstukać np. spacji, w pośpiechu się pomylić, zjeść jedną literkę.
Wyczułem "lekką nutkę" agresji w ostatnich wypowiedziach. Jeśli chcecie, możemy to rozstrzygnąć jak mężczyźni - w porządnej partyjce w MK2 na śmierć i życie :wink:
Peace.
Ratujmy walenie.
Awatar użytkownika
Grzesiek

Post autor: Grzesiek »

Widzę że ten temat jednak szybko się niezakończy. Narazie polecam aby każdy zagrał sobie w bardzo fajną amigową grę zwaną ORTOTRIS :) od TimSoft'u i zobaczył jaki ma wynik :D . Polecam.
man and the beast go to the east
Awatar użytkownika
Bebokus pospolitus

Post autor: Bebokus pospolitus »

Dobla panowie nie klucmy sie juz bo nie m poco,a co powiecie na seplenie Kacora Donalda??Ten to dopiero byl nie?? :lol:
ODPOWIEDZ