Wirus pisze:trafiłes w sedno akuhedr. Nie chodzi o napisanie posta upominającego JEDNEGO, ale zaraz 5 osób sie dokłada ze swoimi refleksjami i temat ma więcej postów nie na temat niż na temat. A to się nie zmieni ot tak mówiąc, żeby nie odpisywać. Jeżeli nikt by nie dokładał swoich 3 groszy to nic bym nie miał przeciwko.
no to od tego są nożyczki - ciach ciach ciach i już po offtopicu i informacja od moda "gadka szmatka o ortografii na hydeparku"
kasowanie postow to dwa klikniecia raptem i nie ma nawet co wdawać się w dyskusje
prosta zasada - o ortografii mowimy tylko raz i problem z głowy
ja jestem pewien że 99% przypadków to znaczna przesada - raczej panuje zasada "50% ludzi cie kocha 50% ludzi cie nienawidzi"
jezeli ktos zostanie kulturalnie upomniany i poprawiony a mimo to bedzie sie "burzył" no to ciach ciach nożyczki i "uspokój się chłopczyku/dziewczynko i popracuj nad ortografią"
należy zwracać na to uwagę bo
a) nie wypominane błędy działają na czytających - osoby młode (starsze też) piszą z błedami bo np widziały że ktoś inny tak napisał wiec zakładają że ta forma jest poprawna
b) błedy ortograficzne powodują że przekaz informacji jest utrudniony
c) każdy powinien dbać o dobrą znajomość języka ojczystego
d) pisząc niedbale, popelniając błedy ortograficzne, stylistyczne, literówki itd. sprawiamy że osoba która czyta to co napisaliśmy od razu ocenia nas jako kogoś komu nie zależy na dobrym kontakcie, współpracy, wzajemnym szacunku...
w internecie niestety aż roi się od błędów - małolaty na swoich blogach wypisują bzdury - żeby się nie wstydzić za błedy wymyślono że będzie to "styl pisania" - i tak powstały rzesze (czasami nawet pełnoletnich 0_o ) użytkowników internetu z grupy "koffany muj blogasek"
najlepszą metodą na pozbycie się "dysortografii" jest ćwiczenie czego przykładem jestem chociażby ja
dlatego nie zgadzam się z tezą : "wiekszość ludzi oleje sprawe" - człowiek któremu kulturalnie zwróci się uwagę na pewno (przynajmniej przez jakiś czas) będzie pamietać o tym że dane słowo pisze się tak a nie inaczej
rejtana robić nie będę ale jak coś mnie "zaboli" to na pewno zwróce uwagę
:-k
koniec tematu jak dla mnie
cheerioo