Do podłączenia HDD do 500-setki potrzebny jest zewnętrzny kontroler niezłe wypasy robił GVP)i posiadały nawet banki do rozszerzenia pamięci i
wkładasz to z lewej strony (ujżysz zaślepkę). Najlepiej kupić Amige 1200 fucktycznie.
Łatwiej ubrać kobietę niż ją rozebrać.
OGame/Tibia fan.
A ja właśnie mam problem z A500 i HDD :/ Mam w Ami ten ROM który umożliwia podpięcie twardego dysku (37.350) i kontroler Elsatu Mega Ram HD, wcześniej miałem dysk 340MB Caviara a teraz chcę podłączyc Seagate 520MB i mam cholerne problemy :/ Dysk był używany na A1200 i wiem, że jest sprawny gdyż na emulatorze działa mi bez problemu. Pokasowałem zawartośc, zainstalowałem spod emulatora WB i niezbędne problemy ale Ami nie widze dysku :/ Próbowałem wszelkich możliwych ustawień ale po uruchomieniu programu do zarządzania HD z dyskietki Elsatu wyskakuje mi elsat.device not found lub couldn't open elsat.device. Sprawdziłem SnoopDosem i wrzuciłem plik elsat.device we wszystkie możliwe miejsca gdzie program może go szukac (m.in. do katalogu DEVS dyskietki z Workbenchem) ale nadal nic to nie daje :/ Czy jest możliwe, żeby ten dysk po prostu "gryzł" się z kontrolerem?
Nie wiem już sam, może kontroler jest zepsuty? Znacie może jakieś miejsca oprócz allegro gdzie można tanio dostac jakiś kontroler HD do A500? A może ktoś miał podobny problem z HD do A500 i znalazł rozwiązanie?
A stary dysk dziala bez problemow?? Nie wiem jak jest w A500 z kontrolerem Elsatu, ale mialem kiedys podobny problem na A600, pomoglo przeciecie reset pinu na tasmie IDE. Po prostu Amiga bootowala sie, zanim twardy dysk zdazyl sie rozkrecic i po kazdym resecie bylo tak samo, dlatego dysk nie byl wogole widziany. Po modyfikacji kabla, wszystko bylo ok.
Benny nie spreparujesz dysku twardego dla MegaRamHD na emulatorze na pececie.
Elsat.device nie jest zgodny z scsi.device.
Nie potrzebujesz rowniez ROM w wersji 37.350 gdyz cala obsluga HDD jest niezalezna od wersji Kickstartu.
Wszystko czego potrzebujesz do uruchomienia HDD na tym kontrolerze masz dyskietce ktorą powinienes miec dolaczona wraz z kontrolerem (jest tam instrukcja)