Poradnik jak tworzyc mody

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Amigaz

Poradnik jak tworzyc mody

Post autor: Amigaz »

Czesc all, mam pytanie. Czy zna ktos link do jakiegos poradnika lub sam moglby cos powiedziec na temat robienia modow w SKALE TRACKER?

Po prostu wlaczam ten program, ale nie moge zaladowac dzwiekow i wogole niewiem co sie tam dzieje. Mam pare fajnych pomyslow i moglbym stworzyc ciekawe tunesy, tylko musze wiedziec o co w tym programie chodzi. Bardzo mi zalezy

EDIT:

Ok, zeby nie bylo "podajcie mi wszystko na tacy". Posiedzialem dzis troche na MPtrackerem i czaje juz o co chodzi w tym programie. Nie umiem tylko odpalac dzwiekow.

Chodzi o to, ze gdy odpalam mod gotowy, to umiem go zmienic itp, ale po prostu nie czaje skac wziasc dzwieki. Moglby ktos pomoc? Obawiam sie ze trzeba je samemu zrobic, no ale jak :)
Awatar użytkownika
Juras

Post autor: Juras »

1. Pierwszym sposobem na stworzenie/użycie instrumentów (dźwięków) jest wykorzystanie sampli (próbek dźwięku). (na razie pomijam opcje tworzenia chord-ów, fx-ów i dźwięków synth)
Z tego co się orientuje Sk@le obsługuje na 100% dwa podstawowe formaty *.iff oraz *.wav.

1a. Najprostszym sposobem na zdobycie sampla jest pobranie go sobie z netu :wink:
1b. a najprostszym sposobem na zrobienie sobie sampla jest użycie programiku zawartego w dowolnym systemie Win - rejestrator dźwięku.
Mianowicie:
Wycięcie próbki dźwięku z dowolnego utworu muzycznego (np z płyty CD), zapisanie pliku *Wav na dysku a następnie obrobienie go sobie w "Sample Editor" w Skale Trackerze.

Oczywiście jest mnóstwo aplikacji, które zajmują się tylko próbkowaniem i obróbką dźwięków i w większości wypadków są dodawane do programów muzycznych, kart dźwiękowych lub są za darmo (lub nie :D ) w necie.

2. Wczytywanie instrumentów (sampli):
- Zakładka "disk options" czy jakoś tak,
- zaznaczenie po lewej stronie na listwie opcji "sample"
- wybranie pozycji dla sampla w data banku (prawy górny róg okna)
- wybranie sobie pliku wav i load

większość informacji powinno być na stronie domowej programu http://www.skale.org

Pozdrawiam :)

EDIT:

Za starych Amigowych czasów na Protrackerze nie było tak łatwo...
- ciężko wywalczony dobry sampler podłączony do Amisi, do którego podłączony był magnetofon lub przy odrobinie szczęścia pożyczony odtwarzacz CD + duuuuużo zapału i pracy....

teraz Google i po robocie :D

EDIT: o np. to
albo to
albo to
itd...
"Mężczyzn od chłopców różni tylko jedna rzecz - cena ich zabawek."
Winston Churchill
ODPOWIEDZ