Pompy ciepła i fotowoltaika dofinansowania

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pyzio

Pompy ciepła i fotowoltaika dofinansowania

Post autor: Pyzio »

Witam
Już będzie dwa lata jak przprowadzilem się do Warszawy z woj lubelskiego,czas leci.W lubelskim postawilem dom jednorodziny o powierzchni 175 m2,stan deweloperski,budynek zamknięty.Przez ten czas wykończenie domu stanęło na etapie ogrzewania budynku. Na początku planowałem piec na drewno z buforem,niestety to rozwiązanie odpada bo muszę byc na miejscu. Później myślałem o ogrzewaniu gazem,nie muszę być na miejscu aby ogrzewanie działało,ale budynek jest daleko od przyłącza gazu i do granicy działki muszę zlecić przyłącze na mój koszt,coś koło 40 tys zł. Trzecia możliwość to pompa ciepła i fotowoltaika i ewentualnie kominek z płaszczem wodnym? Kupiłem grzejniki na cały budynek,nie będę miał ogrzewania podłogowego,czy to ma znaczenie przy ogrzewaniu pompa ciepła?Orientujecie się jak wygląda ta opcja od strony dofinansowań ?To nowy jeszcze nie odebrany budynek.
Pozdrawiam
Apollo jak nie było tak nie ma
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Re: Pompy ciepła i fotowoltaika dofinansowania

Post autor: norbi »

Nie masz ogrzewania (niskotemperaturowego )podłogowego ? Zalecane przy pompie ciepła.
Duży błąd.
Zakladaj gaz . Na podwórku, ogródku montujesz butle z gazem (ewentualnie pakujesz pod ziemię) i gotowe.
Niski koszt, wygoda, zajmuje mało miejsca. Sterowanie i podgląd pracy kotła gazowe przez internet
Pamiętaj aby zamontować większe grzejniki, aby było cieplej przy niższej temperaturze zasilania a licznik gazy nie "pracował jak wentylator"
Awatar użytkownika
Pyzio

Może i błąd,nie przypadkiem grzejniki (Fondital Exclusivo D3 500/100) bo chce podłogi z drewna. Czyli nie ma co upierać się przy pompie ciepła? Dach mam dwuspadowy na wschodnia i zachodnia stronę więc też nue jest super jeśli chodzi o panele? Jest jeszxze jedna możliwość, rozważam powrót do lubelskiego i montaż pieca typu holzgas z buforem. Piece 5 generacji były dozwolone jeszxze dwa lata wcześniej. Jeśli bym wracał do Warszawy można wtedy zamontować butle i piecyk gazowy.
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Na jaką temperaturę zasilania grzejników dobierałeś je ?
Czy dobrales właściwą ilość żeberek do m³ pomieszczenia ?
Pompa ciepła, czy kocioł gazowy , czy holzgas dają równe ekonomiczne temperatury zasilania.
Dodatkowo korzystając z bufora, na pewno im niższa temperatura zasilania grzejników tym rzadziej trzeba odpalać kocioł.
Bo chyba wiesz jak ma ( na nominalnej mocy) pracować kocioł na paliwo stałe, a jak bufor podłączony do niego ?
Awatar użytkownika
Pyzio

Żeberek mam odpowiednią ilość do metrażu budynku,były dobierane do pieca z buforem.W opisie jest podane że żeberka są odpowiednie do instalacji niskotemperaturowych
Obrazek
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Oczywiście że są przystosowane.
Jak każde inne
Na jaką temperaturę zasilania grzejników były dobierane grzejniki do pomieszczeń ?
Bo jak sam sprawdzisz ten sam grzejnik przy roznej temperaturze zasilania, ma różna moc.
Czasami trzeba dać prawiedwa razy większy grzejnik niż było to w przypadku "kopciucha"
Awatar użytkownika
Pyzio

Sprawdziłem i mam 194m użytkowe z klatka schodową.Grzejników mam 230 żeberek. Dobierałem wstępnie z Hydraulikiem na opcję pieca z buforem. Szczerze to ja jestem w tym temacie kiepsko zorientowany.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2024, o 10:26 przez Pyzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Można przyjąć że 10 żeberek na 8m², więc jest dobrze.
Z bufora temperatury na grzejnik będą takie same jak z gazu i pompy.
Awatar użytkownika
Pyzio

Myślę o tym zestawie
https://allegro.pl/oferta/pakiet-kociol-atmos-dc-25-s-bufor-hs-b0-1000-laddomat-14835637581
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Naprawdę masz tyle czasu i ochoty robić to wszystko przy kotle na drewno. ?
Składowanie , układanie , magazynowanie , zabezpieczanie drewna,
Obsługa kotła i wszystko co jest z nim związane. Sprzątanie , podkładanie czyszczenie itd itp.
A to wszystko zdalnie z Warszawy.

Jak chcesz mieć spokój w przyszłości, to kupuj takie rzeczy w miejscowym sklepie.
Będziesz miał "dozywotnią" gwarancję, która polega na tym że zawsze pomogą przy problemach z kotłem, ogrzewaniem i innymi rzeczami . Oczywiście jesli sklep zamontował Ci całość.
Dla swoich klientów sprzedawca i wykonawca ma lepsze ceny i zawsze pomoże .
Nie będziesz też placił "miliony złotych" żeby ktoś ci coś naprawił i ustawił przy piecu, kotle.
Nie będziesz też musial szukać po Polsce serwisantów, którzy nie mają czasu..
Awatar użytkownika
Pyzio

Z Warszawy chcę wrócić tam gdzie mam domek. Nie chce butli z gazem na podwórzu bo mam dość duży budynek na działce 531m2. Czy chcę podkładać i czyścić,chyba będę musiał. Jeśli plany się zmienią i będę wracal do Warszawy to wtedy postawie butlę i piecyk gazowy,a może puszczą gaz przy mojej działce. Co do sklepu to tylko podgląd parametry kotła,oczywiści jeśli cena będzie dużo wyższa w mojej miejscowości to wybiorę sklep gdzieś z Polski.
Wybrałem te modele:
https://www.fuego.pl/atmos-dakogen-dc-25gd.html
https://www.fuego.pl/bufor-klimosz-b0-4k-1000-bez-wezownic.html
Do grzejników Fondital Exclusivo D3 model 500/100.
Pomijając konieczność obsługi kotła,dobry zestaw ,sprawdź się w budynku 194m2?
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Nie mam styczności z tym producentem kotłów.
Wybór należycie ciebie.
Najważniejsze żeby był odpowiednio dobrany do wielkości budynku, jego kubatury, rodzaju ocieplenia, okien, drzwi, sposobu grzania.
Awatar użytkownika
Pyzio

Okien nie mogę kupic jakie chcę,teraz są wymogi na gruby profil,trzy szyby,szczelne drzwi. Styropian mam 20cm i rolety w oknach. Wszystko wyjdzie w użytkowaniu pieca.
Awatar użytkownika
Pyzio

Zamówiłem kocioł i inne rzeczy do niego. Będzie piec holzgas.
Obrazek
ODPOWIEDZ