problemy z uruchomieniem jakiejkolwiek gry

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
moncza

problemy z uruchomieniem jakiejkolwiek gry

Post autor: moncza »

mam wielki problem.zainstalowalam winfellow i kick 3.1 to wszystko powinno dzialac ale nie dziala. nie wiem czego.nie wiem za pomoca czego ma otrzorzyc ten kick.a poza tym nie wiem jak uruchomic jakakolwiek gre bo to jest lekko skomplikowane.prosze bardzo o wskazowki takie dosyc dokladne bo ja nie mam o tym zielonego pojecia a bardzo chcialabym sobie pograc w gry z amigi.z gory dziekuje za wpisy
Mentor

Post autor: Mentor »

Tak. Siema Po pierwsz radziłbym Ci zainstalować WinUAE w wersji 0.8.25,
i zależy co chcesz emulować Amige 500, 600, 1200... do każdej z nich jest potzrebny Kick rom. np Kick rom w ver. 1.3 odpowiada Amidze 500...
NP. A500, A2000, - kick1.2 lub 1.3
CDTV - kick1.3
A500+, A600, A3000, - kick2.0
A1200, A4000 - kick 3.0, 3.1
CD32 - kick 3.1
Wszystko to znajduje sie na stronie w dzile Programy do pobrania. Aha nie zapomnij także ściągnoąć configów, rozpakuj je jak już ściagniesz WinUAE0.8.25 i wklej do folderu Configurations.
Jeśli będziesz mieć to wszystko odpalasz WinUAE w zakładce configurations wybierasz config jeśli symulujesz Amige 500, bedzie to Kickstar 1.3 config for ECS (!ecs13) Inne Amigi według powyższych przykładów. Aha jak zaznaczysz config nie zapomnij kliknąc przycisk LOAD, żeby mgół sie władowac. Następnie przechodzisdz do zakładki ROM i podajesz ścierzkę wcześniej ściągnietego Kick Romu, później pozostaje wybrać zakładkę Floppies i podac sciezki do gry jaką chcesz odpalić. Odpowiednio I dyskietka DF0, II DF1 itd. Nie zapomnij zmienić takze napędu na HD bo domyslnie jest DD. Chyba to tyle, ide zjeś kolację jak co to pisz :))). POWODZENIA ;)
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Post autor: norbi »

Mentor pisze: NP. A500, A2000, - kick1.2 lub 1.3
CDTV - kick1.3
A500+, A600, A3000, - kick2.0
A1200, A4000 - kick 3.0, 3.1
CD32 - kick 3.1
znajomy fragment tekstu. :)
Wypadaloby chociaz podac link skad on jest
Mentor

Witaj jak Ci tu pomóc OK. Wytłumacze jeszce raz..:)) Mam tu link od Oleia to konfiguracja, którą mi dał do gry Benefactor ale działa także na innych grach ;) masz tu link http://pac.pl/~oles/benefactor.uae
takze ją sciagnij rozpakuj i wklej do folderu configurations. włacz WinUAE w zakładce configuration zaznacz tę konfigurację którą wklaiłaś do foolderu Będzie sie ona nazywać Benefactor, jak ją zaznaczysz kliknij LOAD, nastepnie przejć do zakładki ROM tam jest przycisk z TZrema ...
klikasz i szukasz kickRomU w zależności gdzie go zapissałaś. Później pozostaje Ci tylko wejśc w zakładke Floppies i załadować grę pamiętaj o zmianie nośnika na HD. Napisz jaką grę chcesz uruchomic, i czy sie udało. Pozdrawiam, życze powodzenia....
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

heh, przeczytaj dokladnie 3 post, norbi napisal go poniewaz wycioles ten fragment z jego posta w innym temacie. mysle ze moncza zrozumial po twoim 1 poscie o co chodzi i dlatego sie nie odzywa wiecej.
Wiecej uwagi :wink:
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Mentor

:///////////////

heh, przeczytaj dokladnie 3 post, norbi napisal go poniewaz wycioles ten fragment z jego posta w innym temacie. mysle ze moncza zrozumial po twoim 1 poscie o co chodzi i dlatego sie nie odzywa wiecej.
Wiecej uwagi
Wirus, dziewczyna napisała na maila, ze ma wciąż problemy wystawiłem jej kolejny post z podpowiedzią, nie odpisywałem prywatnie, ponieważ w moim rozumowaniu Forum jest po to aby sobie pomagać z problemami i je wspólnie rozwiązywać. Wystawiając post miałem na uwadze to, że czytelnicy przyłączą sie do dyskusji i zaproponują coś innego, może lepsze rozwiazanie. Tak chyba jest logicznie, niżeli prywatne "pogaduszki" nie jestem nieomylny i też mogę sie pomylić. Takze Wirus nie pouczaj, a pomagaj... Narkaa :)
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

wiesz, jezeli taka sytuacja miala miejsce to tesh wypadalo by napisac tresc tego maila zeby bylo wiadomo o co chodzi albo chociaz napisac wzmianke ze to odpowiedz na maila dla monczy, przypatrz sie uwaznie tym postom i zobacz ze ktos kto tu wejdzie nie bedzie wiedzial o co chodzi, ja cie nie pouczalem tylko uznalem ze sie pomysliles i myslales ze post norbiego to post monczy. Wybacz ale takie odnioslem wrazenie i wydaje mi sie ze duzo ludzi tesh by takie odnioslo
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
olesio

Post autor: olesio »

Mentor pisze:Witaj jak Ci tu pomóc OK. Wytłumacze jeszce raz..:)) Mam tu link od Oleia to konfiguracja, którą mi dał do gry Benefactor ale działa także na innych grach ;) masz tu link http://pac.pl/~oles/benefactor.uae
takze ją sciagnij rozpakuj i wklej do folderu configurations.
Tutaj pragne dla scislosci sprostowac. Moja xywke odmienia sie Olesia,
Olesiowi, gdyz w mianowniku brzmi po prostu Oleś :) Natomiast mojej
konfiguracji, ktora jest umieszczona pod podanym wczesnej adresem
nie trzeba rozpakowywac, bo to jest juz rozpakowany zwykly config.
Później pozostaje Ci tylko wejśc w zakładke Floppies i załadować
grę pamiętaj o zmianie nośnika na HD. Napisz jaką grę chcesz uruchomic,
Tutaj znaczenie maja jedynie sciezki do obrazow amigowych dyskietek,
a na HD nie nalezy przestawiac bo z DD swobodnie AFAIK wsio dziala.
Mentor: jak chcesz pomagac to podawaj konkretne informacje, bo jak
piszesz o jakims rozpakowywaniu zwyklych configow dla WinUAE etc to
ktos poczatkujacy moze sie tym pozniej zasugerowac. A co do Wirusa to
mysle, ze nie mozna mu zarzucac pouczania zamiast nie-pomagania :)
Z jego odpowiedzi wynika, ze skutecznie pomogl juz tutaj wielu osobom.
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
ODPOWIEDZ