MacUAE i kłopoty

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grzesiek

MacUAE i kłopoty

Post autor: Grzesiek »

Witam wszystkich, od niedawna mam możliwość kożystania z komputerów apple'a. Myślałem o zaistalowaniu uae pod ten system w wiadomym celu. Najpierw zainstalowałem Macuae, pokazuje się małe okno - lista konfigu, dalej nic się niedzieje. Pomyślałem więc że konfig jest czytany z jakiegoś pliku. Doinstalowałem MacUaeGui ze strony Back2roots żeby było łatwiej, skopiowałem do katalogu z macuae, uruchomiłem, patrze no fajnie wygląda jak winuae, może nie ma tylu opcji ale to jest to. Uruchamiam, konfig ustawiam, startuję i NIC! Pokazuje się szybko jakaś lista shell'a i szybko znika, wciąż jestem w macOS, wciąż widać okno konfigu i ogólnie nic się niedzieje. Jak to zmienić? Uruchomić? Znam się na winuae dobrze, ale nie na tym. A i jeszcze jedno używam wersji pod OS9. Z góry dzięki za pomoc w moim "eksperymęcie".
man and the beast go to the east
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Post autor: norbi »

A podales sciezke dostepu do kickstartu Amigi?
Awatar użytkownika
Grzesiek

Tak podałem ścierzkę dostępu do kickstartu, do adf'ów. Nakładka graficzna wygląda tak jak pod windowsem. Konfig też zapisałem. Jak już mówiłem klikam na "run" czy jakąś inną tam nazwę, pokazuje się na chwile okno shell'a, po 2 sekundach znika i nic się nie dzieje, wciąż widać okno konfigu. Nie pojawił się żaden dodatkowy ekran z "niebieską dyskietką". OS9 wciąż chodzi stabilnie bez żadnego zwisu czy czegoś co by wskazywało że program chodzi w tle tylko go niewidać. Macuae mam ze strony ancientoys, a nakładkę graficzną (gui) z BTTR. Prócz tego jest tam wersja pod OSX, ale ona raczej niepasuje do OS9.
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Prosze bardzo.
Chwila szukania na google i opis znaleziony :D
http://www.pastrytech.com/willy/settingup.html
Awatar użytkownika
Grzesiek

Dzięki, co prawda nie myślałem o tym aby odrazu instalować wb, raczej żeby poprostu napoczątku w coś pograć. Dziś sprawdziłem wszystko jeszcze raz ale na innej wesrji macuae (z tej strony) i na OSX. Wciąż pokazuje się takie małe menu-lista, nie ma tam niestety zakładki od kickstart'ów i plików adf. Konfigóruje wszystko co jest, klikam na ok, widać trochę dłużej okno shell'a po czym znika i nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Kickstart powinien nazywac sie kick.rom i byc w katalogu z emulatorem. Tak samo jak plik uaerc
Awatar użytkownika
Grzesiek

Ok, postaram się zmienić nazwę z kick31.rom na tą którą podałeś, może to coś da, może tego okienka nie było właśnie dlatego że nie widział rom'u? Mam nadzieję :) Zresztą zobaczę w środę albo czwartek (wtedy mam dostęp do maka). Dzięki :)
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Widze Grzesiek ze nie czytales opisu na stronie ktorą podalem. Własnie tam bylo to opisane
ODPOWIEDZ