Zauważyłem, że na tym forum jest chyba największe przyzwolenie na złodziejstwo w całym internecie.
Oficjalnie się tu mówi o ściągnięciu iso systemu operacyjnego, amithlona, Mysta, OnEscapee czy Payback i nikt nie reaguje, tak jakby ściąganie KOMERCYJNYCH programów było czymś najzupełniej normalnym.
Kradzież oprogramowania to przecież dokładnie to samo co kradzież kobiecie torebki na ulicy czy zaparkowanego samochodu.
Jeżeli już ktoś ma taki sposób na życie (kradnie) to się tym nie chwali a tu nieomal z dumą obwieszcza się znalezienie na eMule iso OnEscapee czy AmigaOS3.9
Czy tak samo z dumą krzyczycie jak ukradniecie komuś pieniądze z portfela?
Niedawno na forum była prośba o pomoc przy uruchomieniu gry Myst, gdzie oficjalnie było powiedziane, że to pirat (swoją drogą jak masz pirata to nie dziw się, że nie działa). Moim zdaniem obłudą było wypisywanie przez tę samą osobę w tym samym wątku, że zależy jej na Amidze - skoro Ci tak zależy to KUP oryginał!
Czy też inny przykład osoby, która przedstawiła się jako "wielbiciel" Amigi "kupujacy oryginały na aukcjach całego świata" a miesiąc później pyta się jak zarchiwizować kradziony AOS3.9 To już chyba szczyt bezczelności i obłudy!
Zauważyłem, że użytkownicy tego forum lubują się w licytowaniu, kto ma więcej kradzionego softu na dysku (klucze do MUI, itp) - moim zdaniem to nie jest normalne i stąd moje pytanie:
Skoro zależy Wam na Amidze (bo chyba dlatego jej używacie) czemu chcecie ją zabić i zniszczyć?
Bo platforma, na którą nie powstaje nowy software jest martwa. A jeżeli ktoś będzie nawet chciał w tych trudnych czasach napisać coś dla Amigi to skutecznie mu to wybijecie z głowy piracąc (KRADNĄC) ten soft.
Nie mówię tutaj, żeby zaraz na siłę szukać oryginałów gier, które są abandonware, ale skoro chcecie używać Amigi to wypadałoby kupić chociażby oryginalny system operacyjny czy amithlona czy pakiet Amiga Forever, jak również nowsze gry (Myst, OnEscapee, Payback) - jeżeli chcecie w nie grać.
Więcej softu powstanie na Amigę jeżeli będzie nawet 3000 amigowców, którzy KUPUJĄ soft niż 6000 z czego 5000 to będą złodzieje.
PS1: Nie czepiam się tu konkretnych osób a jedynie wymieniam konkretne sytuacje.
PS2: Nie wiem czy właściciel tej strony/serwera wie o tym, że AmigaOS nawet w najstarszej wersji jest chroniony prawami autorskimi i zamieszczanie go do ściągnięcia np. w formie partycji zrobionej przez DarthMieszko jest NIEZGODNE Z POLSKIM I MIĘDZYNARODOWYM PRAWEM (dlatego wszystkie oficjalne zagraniczne pakiety rozbudowanego systemu operacyjnego NIE ZAWIERAJĄ samego systemu).
Podobnie BEZPRAWNE jest zamieszczanie ROMów Amigi!
To tylko takie ostrzeżenie - bo "ktoś kiedyś" może zgłosić to przestępstwo do odpowiednich organów państwowych