Jak sformatowac dyskietke w Workbenchu ?

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
mgR_Lobo

Jak sformatowac dyskietke w Workbenchu ?

Post autor: mgR_Lobo »

Witam. Mam male pytanko - Jak moge sformatowac dyskietke w Workbenchu. Ostatnio troche sie w nim bawie i nie wiem jak to zrobic.
Posiadam Workbencha 1.3 i gdy juz mam zaladowany ten progz, wyciagam dyskietke z Workbenchem i wkladam przykladowo jakas dyskietke z gra. I tu mam pierwszy problem - niektore dyskietki dobrze sie zaladuja do workbencha a przy niketorych jak wkladam pisze mi, ze "disk corrupt (..)" potem wciskam cancel i pisze mi zebym cos tam w diskdoctor zrobil. Ok to byl 1 problem. Teraz drugi - gdy jakas dyskietka dobrze mi sie zaladuje to zaznaczam ikonke tej dyskietki potem daje na disk -->initialize, nastepnie prosi mnie o wlozenie workbencha, potem znowu dyskietki z gra. Wszystko byloby dobrze gdyby nie to ze wyskakuje mi cos takiego : "ERROR WHILE OPENING SYS : SYSTEM/FORMAT: 211". O co tu chodzi ? Czy ktos moze wie ?
P
osiadam WinUAE 8.25 Kick Starta 1.3 i Romy dyskietek z tej stronki.
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

siema

po pierwsze, zalecam Ci zainstalowanie nowszego workbencha bo wersja 1.3 jest co by tu nie mówić troche stara i kłopotliwa. A sformatowana dyskietke mozna zrobic bardzo łatwo używając w winuae opcji w zakładce "floppies" creat standart floppy" i i masz pusta dyskietke.

A błąd który Ci wyskakuje

"ERROR WHILE OPENING SYS : SYSTEM/FORMAT: 211".

świadczy o tym, że system nie może otworzyć pliku z programem do formatowania, nie wiem dlaczego Ci tak wyskakuje ale tak jak mówiłem zalecam nowszego workbencha (najlepiej 3.0 lub 3.1) pod nimi mysle ze nie bedziesz miał takich problemów a na pewno Ci bardziej przypadną do gustu
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
olesio

Post autor: olesio »

Dokladnie tak jak Wirus radził. Pod WB 3.x nie ma problemow z
formatowaniem. A w razie problemow jest niezawodna strona :)
http://republika.pl/amiga_emulation_in_ ... ation.html
Pozdrawiam: olesio

"Cel uświęca środki"
mgR_Lobo

Post autor: mgR_Lobo »

oki dzieki :) rzeczywiscie ten Workbench 3.1 jest o wiele lepszy od starego 1.3.
ODPOWIEDZ