Unix
Moderator: GTW
- Jedi
- Kontakt:
Unix
Zobaczyłem w serialu Nikita że mają tam system Unix. Chciałbym się spytać czy ten system jest darmowy i skąd go wziąść.
"Więc głowa do góry gdy dzień wstaje rano
Od tego są nogi by łazić na nich"
"Być czy mieć takie dwa pytania
Bliżej ku celom posiadania"
Kult - Komu bije dzwon
Kult - Komu bije dzwon
- piteq
Unix nie jest raczej systemem "dla Kowalskiego".Nie za bardzo nadaje sie do zastosowań domowych.System ten można nieraz spotkać na coverach dołączanych do czasopism komputerowych.Kiedyś do PC Worlda była dołączona pełna i bezpłatna wersja SCO Unix Ware 7.
Ps.Skoro interesują Cie takie systemy to może spróbuj czegoś z rodziny BSD czy szerokiej gamy linuxów.Chyba że to już przećwiczyłeś.
Ps.Skoro interesują Cie takie systemy to może spróbuj czegoś z rodziny BSD czy szerokiej gamy linuxów.Chyba że to już przećwiczyłeś.
- Jedi
- Kontakt:
No Linuxa jeszcze nie miałem. Mi nie wystarcza Micro$oft Windows, bo on się zacina co 5 minut, poza tym dużo pracuję na kompie, tzn. robię grafikę, strony, uczę się programowania. Potrzebuję jakiegoś stabilnego systemu. Najlepiej żeby na niego był program graficzny tj. Photoshop, edytor HTML i jakieś środowisko programistyczne. Ogólnie to mało gram, chyba że na Amidze
, ale to jest związane z moją "pracą", bo robię gazetę o sprzęcie, programach i grach na Amigę. Zna ktoś taki system, jaki opisałem wyżej? Czy Linux lub Unix by się nadawał? Jeśli tak, to który lepszy?
P.S.
Ile ja wymagam
.

P.S.
Ile ja wymagam

Kult - Komu bije dzwon
Kult - Komu bije dzwon
- shg
- Kontakt:
Raczej Linux, normalne UNIXy to oprogramowanie czysto komercyjne, więc żeby dostać coś "na poziomie" trzeba trochę wyłożyć.
Pod linuchem uczyłem się programowania przyjaźniejsze to od winzgrozy, której API absolutnie nie trawię, chociaż pod linuxem się też nie za bardzo zagłębiałem przeważnie pisałem pod konsolę, bo potrzebowałem przetworzyć multum danych, a Amiga była za wolna.
No i fakt, że pod Linuxem dostajesz w pełni wypasiony kompilator całkiem za darmo.
środowisk programistycznych jest kilka wszystkie działają w oparciu o ten sam kompilator (gcc) Wszystko zależy od tego, czy chcesz robić okienka pod GNOME, czy KDE.
Ja używałem qt, IDE miało też coś z qt w nazwie, ale to było dawno i ten, tego, no, nie tangens
Do grafiki jest GIMP - w niczym nie ustępuje pakietom graficznym z windy i ofkozzz darmowy
Edycją WWW nie specjalnie się zajmowałem, w każdym razie jest edytor HTML - "quanta" się zwie bodajże
Poza tym Linux to taki darmowy UNIX
LINUX - Linux Is Not an UniX
Pod linuchem uczyłem się programowania przyjaźniejsze to od winzgrozy, której API absolutnie nie trawię, chociaż pod linuxem się też nie za bardzo zagłębiałem przeważnie pisałem pod konsolę, bo potrzebowałem przetworzyć multum danych, a Amiga była za wolna.
No i fakt, że pod Linuxem dostajesz w pełni wypasiony kompilator całkiem za darmo.
środowisk programistycznych jest kilka wszystkie działają w oparciu o ten sam kompilator (gcc) Wszystko zależy od tego, czy chcesz robić okienka pod GNOME, czy KDE.
Ja używałem qt, IDE miało też coś z qt w nazwie, ale to było dawno i ten, tego, no, nie tangens

Do grafiki jest GIMP - w niczym nie ustępuje pakietom graficznym z windy i ofkozzz darmowy

Edycją WWW nie specjalnie się zajmowałem, w każdym razie jest edytor HTML - "quanta" się zwie bodajże
Poza tym Linux to taki darmowy UNIX
LINUX - Linux Is Not an UniX

"Sucks" RULEZZZZZZ!!!
- piteq
Wydaje mi sie że Linux powinien w 100% spełnić Twoje oczekiwania.Nie ma tam Photoshopa ale jest za to niewiele gorszy GIMP.Z nauką programowania czy tworzeniem dokumentów w HTML-u też nie ma problemów bo są do tego odpowiednie narzędzia.Sprawa zaczyna sie komplikować w momencie wyboru dystrybucji.Jest ich tak wiele że można dostać "kręćka".Ja ze swej strony proponuje zastanowić sie nad jedną z 3:
Fedora
Aurox
Mandriva (dawniej Mandrake)
Przez niektórych nazywane są "windopodobnymi" ale uważam że na początek są najlepsze ze względu na prostote instalacji i konfiguracji.
Więcej informacji TUTAJ
Fedora
Aurox
Mandriva (dawniej Mandrake)
Przez niektórych nazywane są "windopodobnymi" ale uważam że na początek są najlepsze ze względu na prostote instalacji i konfiguracji.
Więcej informacji TUTAJ
- Jedi
- Kontakt:
Acha, dzięki za odpowiedź shg, tylko chcę się jeszcze o coś spytać. Czy ten Gimp nadaje się do tworzenia layoutów?
)? Którą wersję najbardziej polecicie, nie mogę się zdecydować, którą z tych trzech wersji wziąść, bo się na tym nie znam
.
A pamiętasz do którego numeru?piteq pisze:Kiedyś do PC Worlda była dołączona pełna i bezpłatna wersja SCO Unix Ware 7.
A skąd można ściągnąć Linuxa i jaką wersję, mi, jako człowiekowi, który w życiu nie miał Linuxa, polecacie?shg pisze:Poza tym Linux to taki darmowy UNIX
Wielkie dzięki piteq. Znalazłem Auroxa tutaj i chciałbym się o coś spytać - Czy na tej płycie z Linuxem są też te programy co są w gazecie? Czy ta gazeta jest w wydaniu "papierowym"? Czy programy na Linuxa mogę ściągnąć z neta, jeśli tak to czy każdy program będzie działać na tej wersji Linuxa? Czy na płycie jest jakaś przeglądarka (bo jak mam ściągać programy jak nie mam przeglądarkipiteq pisze:Więcej informacji TUTAJ

Kult - Komu bije dzwon
Kult - Komu bije dzwon
- piteq
Może po kolei:
GIMP-a ma również wersje pod win.Jeśli chcesz sprawdzić jego możliwości to możesz go pobrać stąd
Numer do którego był dołączony SCO Unix to 3/99.Nie jest on najnowszy ale na zapoznanie sie z systemem wystarczy.
O auroxie możesz dowiedzieć sie więcej na tej stronie,skąd ściągnąć,ewentualnie gdzie kupić wraz z papierową instrukcją itp.W necie jest mnóstwo oprogramowania dla linuxa zarówno w postaci gotowych pakietów instalacyjnych dla poszczególnych dystrybucji jak i kodów źródłowych do samodzielnej kompilacji.Jest też oczywiście emulator amigi e-UAE który (ale tego nie jestem pewny,wyczytałem to na innym forum) emuluje nawet procka 060.
GIMP-a ma również wersje pod win.Jeśli chcesz sprawdzić jego możliwości to możesz go pobrać stąd
Numer do którego był dołączony SCO Unix to 3/99.Nie jest on najnowszy ale na zapoznanie sie z systemem wystarczy.
O auroxie możesz dowiedzieć sie więcej na tej stronie,skąd ściągnąć,ewentualnie gdzie kupić wraz z papierową instrukcją itp.W necie jest mnóstwo oprogramowania dla linuxa zarówno w postaci gotowych pakietów instalacyjnych dla poszczególnych dystrybucji jak i kodów źródłowych do samodzielnej kompilacji.Jest też oczywiście emulator amigi e-UAE który (ale tego nie jestem pewny,wyczytałem to na innym forum) emuluje nawet procka 060.
- shg
- Kontakt:
Różne dystrybucje są do ściągnięcia z ftp tepsy, trzeba trochę pogrzebać, nie wiem jak z innymi sieciami, ale z neostrady dane z tego ftp idą cały czas z maksymalną możliwą szybkością.
ftp://ftp.tpnet.pl
A najprościej - wpisz w google nazwę dystrybucji + ISO
A tu masz stronkę z linkami do kilku obrazów:
http://www.linuxiso.org/
W kwestii oprogramowania - nie zrażaj się, pod linuxem niektóre rzeczy robi się poprostu inaczej. Instalacja to już nie dwa kliknięcia na setup.exe, a potem tylko next, next...
Ale nawet samodzielna kompilacja to nic strasznego, zazwyczaj sprowadza się to do wpisania w konsoli (taki linux w trybie tekstowym, można to uruchomić w oknie, coś jak AmigaDOS, nie m$-DOZ.) sekwancji poleceń:
./configure
make
make install
Dokładne informacje są zazwyczaj w pliku INSTALL w archiwum z programem
Nie dodają się żadne skróty, więc trzeba je zrobić samemu. pliki wykonywalne są trzymane w kilku katalogach, ale generalnie wpisując w konsoli nazwę programu powinien się uruchomić.
W wypadku instalacji z pakietów (rpm) programu dla konkretnej dystrybucji wygląda to tak, że klikasz dwa razy potwierdzasz i gotowe (pominięto zbędne klikanie na Next
)
Jeżeli masz oprogramowanie w pakietach, to zazwyczaj zainstaluje się na najwyżej kilku różnych dystrybucjach
Oprogramowanie w postaci kodów źródłowych skompiluje się na prawie każdej dystrybucji
A napisałem o instalacji, bo zaraz na początku pewnie trzeba będzie coś instalować.
A co do layoutów, to chodzi po prostu o szablony, czy coś z poligrafii, o czym nie wiem?
jeżeli szablony to na pewno się da, tylo nie wiem, czy wygodnie, czy nie wygodnie, bo GIMPa używałem tylko do obróbki grafiki. Opcja niewygodna polega na tworzeniu własnego pluginu.
warto też znać ten adres:
http://www.google.com/linux
wyszukiwarka tematyczna, przeszukująca tylko materiały na temat linuxa
Nie wiem, co dają do tych "małych" (1-3 płytowych dystrybucji), mogą być np. pozbawione narzędzi do programowania, RedHat 8.0 miał dość spory wybór oprogramowania, nowy pewnie też ma.
No i od samego początku warto uczyć się obsługi systemu z konsoli, trudne nie jest, a potem się przydaje, bo niektóre rzeczy zrobisz z konsoli szybciej, niż klikając myszką
Denerwuje Cię windozowe wyszukiwanie plików na dysku?
pod linuxem w konsoli piszesz "locate zuo" i masz listę wszystkich plików zawierających wyrażenie "zuo", ale w przeciwieństwie do windy trwa to zazwyczaj mniej niż sekundę
A dystrybucję wybierz w zasadzie dowolną, one się i tak różnią tylko wyglądem i zestawem oprogramowania.
Tyle luźnych myśli moich na temat linuxa
ftp://ftp.tpnet.pl
A najprościej - wpisz w google nazwę dystrybucji + ISO
A tu masz stronkę z linkami do kilku obrazów:
http://www.linuxiso.org/
W kwestii oprogramowania - nie zrażaj się, pod linuxem niektóre rzeczy robi się poprostu inaczej. Instalacja to już nie dwa kliknięcia na setup.exe, a potem tylko next, next...

Ale nawet samodzielna kompilacja to nic strasznego, zazwyczaj sprowadza się to do wpisania w konsoli (taki linux w trybie tekstowym, można to uruchomić w oknie, coś jak AmigaDOS, nie m$-DOZ.) sekwancji poleceń:
./configure
make
make install
Dokładne informacje są zazwyczaj w pliku INSTALL w archiwum z programem
Nie dodają się żadne skróty, więc trzeba je zrobić samemu. pliki wykonywalne są trzymane w kilku katalogach, ale generalnie wpisując w konsoli nazwę programu powinien się uruchomić.
W wypadku instalacji z pakietów (rpm) programu dla konkretnej dystrybucji wygląda to tak, że klikasz dwa razy potwierdzasz i gotowe (pominięto zbędne klikanie na Next

Jeżeli masz oprogramowanie w pakietach, to zazwyczaj zainstaluje się na najwyżej kilku różnych dystrybucjach
Oprogramowanie w postaci kodów źródłowych skompiluje się na prawie każdej dystrybucji
A napisałem o instalacji, bo zaraz na początku pewnie trzeba będzie coś instalować.
A co do layoutów, to chodzi po prostu o szablony, czy coś z poligrafii, o czym nie wiem?

warto też znać ten adres:
http://www.google.com/linux
wyszukiwarka tematyczna, przeszukująca tylko materiały na temat linuxa
Nie wiem, co dają do tych "małych" (1-3 płytowych dystrybucji), mogą być np. pozbawione narzędzi do programowania, RedHat 8.0 miał dość spory wybór oprogramowania, nowy pewnie też ma.
No i od samego początku warto uczyć się obsługi systemu z konsoli, trudne nie jest, a potem się przydaje, bo niektóre rzeczy zrobisz z konsoli szybciej, niż klikając myszką
Denerwuje Cię windozowe wyszukiwanie plików na dysku?
pod linuxem w konsoli piszesz "locate zuo" i masz listę wszystkich plików zawierających wyrażenie "zuo", ale w przeciwieństwie do windy trwa to zazwyczaj mniej niż sekundę

A dystrybucję wybierz w zasadzie dowolną, one się i tak różnią tylko wyglądem i zestawem oprogramowania.
Tyle luźnych myśli moich na temat linuxa

"Sucks" RULEZZZZZZ!!!
- piteq
W zasadzie tak ale...nie do końca.Wydaje mi sie że dla "świeżego pingwiniarza" podstawową rzeczą jest prostota instalacji i konfiguracji systemu.Tutaj akurat prym wiodą trzy dystrybucje wymienione w moim wcześniejszym poście.Distra takie jak Gento,Slackware,Debian czy nawet nasza rodzimaA dystrybucję wybierz w zasadzie dowolną, one się i tak różnią tylko wyglądem i zestawem oprogramowania.
PLD mogą początkującego odstraszyć podczas instalacji.
- Atalante
Ja uzywam tylko Linuxa. Windowsa juz nie mam. Powinien spelnic wszystkie Twoje oczekiwania. Tez robie strony, sa do tego programy, calkiem dobre i darmowe, ja uzywam NVU. Polecam dystrybucje Mandrake, (mandriva juz teraz). Dobrze dziala, wykrywa praktycznie caly sprzet automatycznie, chociaz nie oszukujmy sie, troche zabawy z konfiguracja bedzie.
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! 

- Atalante
Jak na razie to raczej zabawa. W tej chwili jestem w trakcie robienia strony dla pewnej firmy i ten projekt traktuje powazniej.
A na forum Mandrake'owym jestem, ale sie za bardzo nie udzielam, bo jeszcze nie mialem z linuxem problemu, ktorego nie umialem rozwiazac. Po prostu wszystko co mi bylo potrzebne znalazlem na forum i nie musialem zadawac zadnych pytan.
A na forum Mandrake'owym jestem, ale sie za bardzo nie udzielam, bo jeszcze nie mialem z linuxem problemu, ktorego nie umialem rozwiazac. Po prostu wszystko co mi bylo potrzebne znalazlem na forum i nie musialem zadawac zadnych pytan.
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! 

- Jedi
- Kontakt:
Dzięki chłopaki za pomoc.
Chodzi Ci oto?Arek pisze:Najnowszą wersje 10.2 możesz kupić w EKMPIK za 35 zł + do tego gazeta z poradami dla początkujących .
Kult - Komu bije dzwon
Kult - Komu bije dzwon