Problem z odpaleniem gier

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

HellBean

Post autor: HellBean »

witam.
mam otoz taki problem:
nie moge odpalic gier po emulatorem winuae, emulator jest skonfigurowany prawidlowo tylko jak juz odpalam go to pojaiwa sie znana z amigi lapka z dyskietka w rece przez co rozumie ze nalezalo by wlozyc dyskietke, tylko ze problem polega na tym iz ja nie posiadam stacji dyskietek a jak podaje mu lokalizacje z dysku twardego do dalej nic, stoi w miejscu, moje pytanie jest takie: jak odpalic gre przez w/w emulator prosto z dysku?
z gory dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
BadMojo

Post autor: BadMojo »

FAQ!!!
AXE Capoeira!
HellBean

jak bym tam znalazl odpowiedz na moje pytanie to mozesz mi uwierzyc ze juz bym nie pisal...
Awatar użytkownika
martini

Post autor: martini »

Zapewniamy z całą odpowiedzialnością że znajdziesz odpowiedź :wink: poczytaj uważnie.

Truly yours SEGA forum :wink:
Only Amiga makes it possible :wink: happy owner of A500!
HellBean

konfiguruje wsumie wszystko tak jak jest napisane w FAQ, probowalem juz nawet na kilku KS'ach ale ciagle mam to samo, prosba o wlozenie dyskietki, no wiec wskazuje mu gdzie jest obraz lecz nic to nie zmienia...
Awatar użytkownika
BadMojo

Obraz dyskietki musi być w formacie adf, i najlepiej umieść go w pierwszej stacji.
AXE Capoeira!
HellBean

wlasnie tak robie :) i owszem jest w formacie adf, chodzi tu np o gre north'n'south
Awatar użytkownika
martini

OK, jesteśmy w połowie drogi. Teraz wybierz Disk Drives . Tutaj widzisz cztery emulowane stacje dyskietek. Najlepiej jest wyłączyć wszystkie stacje poza pierwszą (wybierz w tym celu dla pozostałych stacji Disabled z rozwijanej listy).
Klikając na trzech kropkach możesz wybrać obraz dyskietki, która będzie włożona do danej stacji. Kliknij na niej i wybierz plik z rozszerzeniem ADF (WinUAE rozpoznaje i emuluje równie dobrze pliki: ADZ, DMS, GZ, FDI, IPF oraz ZIP). Po wybraniu dyskietki nie pozostaje nic innego jak kliknięcie OK na dole ekranu.
Hmm na pewno robisz to w ten sposób?
HellBean

no tak wlasnie robie, a wlasnie ale jak probowalem uruchomic jeszcze przez szybki start pisze cos ze plik nie jest bootowalny czy jakos tak :)
Awatar użytkownika
BadMojo

Re: Problem z odpaleniem gier

HellBean pisze:...cos ze plik nie jest bootowalny czy jakos tak :)
Jak tak będziesz precyzował wypowiedzi to trudno będzie Ci pomóc ;).
AXE Capoeira!
HellBean

:>
"Wybrany obraz dyskietki nie jest botowalny (botlock CRC error)"
Awatar użytkownika
martini

i tak z każdą dyskietką, czy tylko z North & South? bo może jest uszkodzona?
HellBean

nom inne gry sie odpalaja wiec pewno nort'n'south jest uszkodzony, co prawda odpalaja sie do pewnego momentu a potem cos stoja w miejscu ale to juz dalej nad tym popracuje.
Awatar użytkownika
martini

Ściągnij gre z innego źródła. Co do innych tytułów zwracaj uwagę na wymagania danej gry. Mnóstwo odpowiedzi znajdziesz na forum. pozdrawiam
Awatar użytkownika
BadMojo

Włącz sobie na zakładce "misc" (a widzę że używasz polskiej nakładki więc będzie to coś w stylu "pozostałe") "Show on-screen LED's" (czyli po Polsku - "Pokaż diody na ekranie" - or something ;). Możliwe że gry nie stoją tylko się doczytują - co może trochę potrwać. Jeśli "diody" mrugają, oznacza to że gra się wczytuje. Przyspieszyć wczytywanie gier można poprzez zwiększenie prędkości pracy stacji dysków (najszybsze jest trubo, lecz wtedy mogą pojawi się błędy w odczycie, innymi słowy emulacja padnie na pysk ;).
AXE Capoeira!
ODPOWIEDZ