OFFTOPIC
Moderator: GTW
- Wirus
- Moderator
-
- Zbanowany
- Kontakt:
-
- Zbanowany
- Kontakt:
- Bebokus pospolitus
Wydepilowana krysia?a ktoz to?jakas niewiasta?Piotr Bober pisze:NO co ty a bolssek i wydepilowana krysia

Czemu Piotr B.zostal zbanowany?
http://www.retrostacja.org/ multi blog o grach 

-
- Zbanowany
- Kontakt:
- Blod
- Administrator
Miałeś rangę Zbanowany i podobny podpis pod awatarem.Piotr Bober pisze:aaa... właśnie zauważyłem że mam bana i pisze posty ciekawe
Obawiam się, że już nie będzie mógł.Slesz pisze:Piotrze, opowiedz nam o tym jak to jest być zabanowanym i nie móc się już wypowiadać na forum
|||||||||||||||||>--- [90%]
- Slesz
Wpadłem na idiotyczny pomysł (nic nowego ani zaskakującego
) zabicia nudy na forum w czasie wakacyjnych okazjonalnych wizyt na forum.
Jak wiadomo większość ludzi się porozjeżdżała i nie odwiedza forum, nieliczni od czasu do czasu zaglądają (nie wszyscy mogą wyjechać itd.).
Do rzeczy
Wymyśliłem nowy topic, ale nie zakładam, bo nie wiem czy wypali.
Otóż pomysł polega na forumowej gry (uwaga uwaga) w SZACHY !
Jak by to miało wyglądać ? Otóż najsampierw zbieramy grupę. Możnaby wykorzystać istniejące, czyli np. "Żniwiarze vs. GTW" ale osób jak już wspomniałem natenczas za mało na to to. Dlatego najpierw umawiamy się kto jest po której stronie i ustalamy "składy" (najlepiej zrobić to uprzednio np. na GG a już gotowe składy opublikować na forum).
Następnie biali zaczynają i dowolny z graczy w grupie białych ma prawo poruszyć się za białych. Ruchy zapisujemy w następującej postaci:
figura pozycja początkowa na pozycja końcowa akcja(opcjonalnie)
Czyli np. biały pionek E2 na E4
odpowiadamy w postaci
biały pionek E2 na E4
czarny pionek E7 na E5
W przypaku bicia dodajemy akcję, czyli na końcu dopisujemy "bicie pionka" lub np. "szach" , "roszada". Służy to przejrzystości gry.
Wiadomo, że nikt z nas raczej nie ma takiego mózgu, żeby mieć całą szachownicę w pamięci itd., nikt nie będzie za każdym razem rekonstruował gry od nowa, żeby dowiedzieć się jaka jest sytuacja i co należałoby eraz zrobić. Dlatego zalecane by było ściągnięcie jakiejś gry szachowej z możliwością zapisu stanu gry itd. Polecam Chessmaster 3000, jest łatwy, działa bez emulacji DOS'owych (pod Windą rusza bez problemu), można zapisywać stan rozgrywki. Chessmaster 3000 możliwy jest do pobrania STĄD
Prośba - nie próbujcie generować komputerowo tego, jakie posunięcie będzie najlepsze w następnym ruchu. Gra dużo by na tym straciła.
Taki skromny pomysł, kto jest za niechaj przemówi, może coś z tego będzie

Jak wiadomo większość ludzi się porozjeżdżała i nie odwiedza forum, nieliczni od czasu do czasu zaglądają (nie wszyscy mogą wyjechać itd.).
Do rzeczy
Wymyśliłem nowy topic, ale nie zakładam, bo nie wiem czy wypali.
Otóż pomysł polega na forumowej gry (uwaga uwaga) w SZACHY !
Jak by to miało wyglądać ? Otóż najsampierw zbieramy grupę. Możnaby wykorzystać istniejące, czyli np. "Żniwiarze vs. GTW" ale osób jak już wspomniałem natenczas za mało na to to. Dlatego najpierw umawiamy się kto jest po której stronie i ustalamy "składy" (najlepiej zrobić to uprzednio np. na GG a już gotowe składy opublikować na forum).
Następnie biali zaczynają i dowolny z graczy w grupie białych ma prawo poruszyć się za białych. Ruchy zapisujemy w następującej postaci:
figura pozycja początkowa na pozycja końcowa akcja(opcjonalnie)
Czyli np. biały pionek E2 na E4
odpowiadamy w postaci
biały pionek E2 na E4

W przypaku bicia dodajemy akcję, czyli na końcu dopisujemy "bicie pionka" lub np. "szach" , "roszada". Służy to przejrzystości gry.
Wiadomo, że nikt z nas raczej nie ma takiego mózgu, żeby mieć całą szachownicę w pamięci itd., nikt nie będzie za każdym razem rekonstruował gry od nowa, żeby dowiedzieć się jaka jest sytuacja i co należałoby eraz zrobić. Dlatego zalecane by było ściągnięcie jakiejś gry szachowej z możliwością zapisu stanu gry itd. Polecam Chessmaster 3000, jest łatwy, działa bez emulacji DOS'owych (pod Windą rusza bez problemu), można zapisywać stan rozgrywki. Chessmaster 3000 możliwy jest do pobrania STĄD
Prośba - nie próbujcie generować komputerowo tego, jakie posunięcie będzie najlepsze w następnym ruchu. Gra dużo by na tym straciła.
Taki skromny pomysł, kto jest za niechaj przemówi, może coś z tego będzie

Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
-
- Kontakt:
- martini
O jaaaaa Sleszu zabiłeś mnie w tym momencie!
Oczywiście że gramy!!!! Podpisuję się wszystkimi kończynami! Tylko nie chcę być ze z Harvesterami 
No to trza założyć nowy topic, opublikować składy i jazda! Tylko zastanawia mnie jedna rzecz... jak tu sie dogadać w sprawie posunięć? Bo dajmy na to w drużynie będzie 5 osób i każda z tych osób będzie miała inny pomysł na posunięcie, a komunikowanie się z każdym przez gg będzie trochę uciążliwe.

No to trza założyć nowy topic, opublikować składy i jazda! Tylko zastanawia mnie jedna rzecz... jak tu sie dogadać w sprawie posunięć? Bo dajmy na to w drużynie będzie 5 osób i każda z tych osób będzie miała inny pomysł na posunięcie, a komunikowanie się z każdym przez gg będzie trochę uciążliwe.
Only Amiga makes it possible
happy owner of A500!

- Slesz
Niestety każdy dokonując ruchu bierze na siebie odpowiedzialność za ruch, ucierpieć może cała rozgrywka. Każdy sam daje kolejne posunięcie dlatego skład drużyny jest tak ważny. Z góry uprzedzam, że zalecana jest wyrozumiałość wobec błędów popełnionych przez innych zawodników z grupy. To jest pierwsza możliwość.
Druga możliwość wygląda tak, że ustalamy kolejność w każdej grupie. Przykładowo:
kolejność w grupie 1: Slesz, Amos, Jedi
kolejnośc w grupie 2: martini, Wirus, bollsek132
oznaczałoby to, że poruszać się będą kolejno: Slesz, martini, Amos, Wirus, bollsek132 i Jedi (każdy porusza się w imieniu swojej grupy).
Wadą tego systemu jest to, że trzeba czekać na konkretnych zawodników aż się pojawią i wykonają przydzielony im ruch.
Trzecia możliwość:
Dobieramy się parami i gramy multiplatformowo. Czyli np.
para nr 1: Slesz vs. Amos
para nr 2: Jedi vs. martini
para nr 3: Wirus vs. bollsek132
Teraz post nr 1 napisany przez Slesza obrazuje posunięcie w rozgrywce nr 1. Następny post dotyczący tej rozgrywki musiałby zawierać cytat osatniego ruchu i tekst na wstępie informujący której rozgrywki to dotyczy. Takim sposobem można wykombinować tak, że każdy będzie toczył nawet po trzy partie jednocześnie. Wadą tego systemu jest kołomyja która z tego wyjdzie i niezły śmietnik. Chyba, że partie rozgrywane byłyby w osobnych topicach, ale wtedy emocje schodzą na drugi plan
Najlepsza jest chyba pierwsza możliwość.
Druga możliwość wygląda tak, że ustalamy kolejność w każdej grupie. Przykładowo:
kolejność w grupie 1: Slesz, Amos, Jedi
kolejnośc w grupie 2: martini, Wirus, bollsek132
oznaczałoby to, że poruszać się będą kolejno: Slesz, martini, Amos, Wirus, bollsek132 i Jedi (każdy porusza się w imieniu swojej grupy).
Wadą tego systemu jest to, że trzeba czekać na konkretnych zawodników aż się pojawią i wykonają przydzielony im ruch.
Trzecia możliwość:
Dobieramy się parami i gramy multiplatformowo. Czyli np.
para nr 1: Slesz vs. Amos
para nr 2: Jedi vs. martini
para nr 3: Wirus vs. bollsek132
Teraz post nr 1 napisany przez Slesza obrazuje posunięcie w rozgrywce nr 1. Następny post dotyczący tej rozgrywki musiałby zawierać cytat osatniego ruchu i tekst na wstępie informujący której rozgrywki to dotyczy. Takim sposobem można wykombinować tak, że każdy będzie toczył nawet po trzy partie jednocześnie. Wadą tego systemu jest kołomyja która z tego wyjdzie i niezły śmietnik. Chyba, że partie rozgrywane byłyby w osobnych topicach, ale wtedy emocje schodzą na drugi plan

Najlepsza jest chyba pierwsza możliwość.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
- martini