Lotus # i problem z trasą ;)
Moderator: GTW
-
Lotus # i problem z trasą ;)
Witam pobrałem sobie zestronki lotusa mimo że mam go na A600 (stara towarzyszka) t jedna mam problemy małe niewiem jak ustawić winuae żeby gra chodziła poprawnie mam taki probem a mianowicie w bodajrze 7 wyscigu (ten z kodem PRRUMPUMU) zacina się i naekracie pochwili widzę tylko kerski a potem to juz nieda się tego określić rózne warjacje kolorów i kicha. A ta plasza należała do oich ulubionych bo i w kratkę i czerwona czasami biała ora z masa zakrętów
- macie jakieś pomysły czy wam też tak się dzieje ps. może to przez moje wyniki całyczas zdobywam 20 punktów za każdy wyścig (pierwsze miejsce) może po przekroczeniu pewnej granicy to się wali - jak sądziecie.

-
a ja nie mam pojecia jak uruchomic Lotusa 3 .Po zaladowaniu dyskietki wyskakuje plansza zebym zaladowal 2 i nacisnal fire?? probowalem wsze klawisze na klawiaturze & myscze i nic.
Tak przy okazji problem mam z innymi grami; np. taki Fantastic Dizzy pojawia sie plansza tytulowa i rowniez naciskam wszystko co mozliwe i...
niespodzianka
rowniez nie chce sie uruchomic
P.S tylko bez komentarzy WinUAE bawie sie dopiero kilka dni
a amisi nie mialem 
Tak przy okazji problem mam z innymi grami; np. taki Fantastic Dizzy pojawia sie plansza tytulowa i rowniez naciskam wszystko co mozliwe i...
niespodzianka

P.S tylko bez komentarzy WinUAE bawie sie dopiero kilka dni

-
Gre odpalilem na zalecanej kofniguracji czyli ecs13 i dziala poprawnie.
Chcialem sprawdzic jak bedzie działała od levelu jaki podałes, ale ten
kod nie działa albo cosik pomylilem. Anyway, jezeli wersja z tej strony
jest skopana to moze zobacz inne wersje. Najlepiej sprawdz te na HD.
Działaja szybciej i nie sprawiły mi problemow. Tylko kiedy ekran z kodem
do etapu mignie za szybko nalezy zatrzymac emulator i zrobic screenshot.
Co do "wachlowania" dyskietkami, to Lotus 3 obsluguje tylko jedna stacje
(DF0:) i kiedy gra poprosi o drugi dysk nalezy: wcisnac F12, w zakladce
"Floppies" przy polu DF0: wcisnac "Eject" i wybrac lotus3_2.adf i dac "OK".
Jezeli w zakladce "Game and I/O Ports" wybrałeś dla Portu 0: "PC Mouse",
a dla Portu 1: "Keyboard Layout B", to kursory = ruch, fire to prawy CTRL.
Chcialem sprawdzic jak bedzie działała od levelu jaki podałes, ale ten
kod nie działa albo cosik pomylilem. Anyway, jezeli wersja z tej strony
jest skopana to moze zobacz inne wersje. Najlepiej sprawdz te na HD.
Działaja szybciej i nie sprawiły mi problemow. Tylko kiedy ekran z kodem
do etapu mignie za szybko nalezy zatrzymac emulator i zrobic screenshot.
Co do "wachlowania" dyskietkami, to Lotus 3 obsluguje tylko jedna stacje
(DF0:) i kiedy gra poprosi o drugi dysk nalezy: wcisnac F12, w zakladce
"Floppies" przy polu DF0: wcisnac "Eject" i wybrac lotus3_2.adf i dac "OK".
Jezeli w zakladce "Game and I/O Ports" wybrałeś dla Portu 0: "PC Mouse",
a dla Portu 1: "Keyboard Layout B", to kursory = ruch, fire to prawy CTRL.
Pozdrawiam: olesio
"Cel uświęca środki"
"Cel uświęca środki"
-
- Wirus
- Moderator
-
Dla jabar-a
Widze ze juz ci ktos wyjasnil ale nie wiem czy sobie poradziles. Ja mam troche inna szkole tego problemu z dyskietka w lotusie 3. Otoz w "Game I/O settings" (pisze z pamieci wiec moghe troche nazwy przekrecac ale sobie poradzisz) ustaw jako port 0 "keyboard layout c". I wtedy rzeczywiście przynajmniej u mnie fire to prawy ctrl. Tylko nie wiem czy to jest ustawione w konfiguracji czy ja to zmienilem bo wczesniej grzebalem w tych ustawieniach i tam jak rozwiniesz liste i zmienisz konfiguracje klawiatury z domyslnej na chyba jedna z 4 mozliwosci (od 1 do 4) to mozesz dowolnie podczepiac klawisze wybierajac je z rozwijanego menu, one sa opisane wraz z kodami amigowymi
. Musisz poprobowac, najpierw sprobuj po prostu ustawic keyboard layout c i nic w klawiszach nie zmieniac, powinno dzialac. W momencie jak ekran poprosi o drugi dysk to wcisnij end + F1 (tego plusa nie wciskaj)
wybierz zakladke flopies, nacisnij eject zeby wyrzucic dyskietke nr 1, podaj sciezke dostepu do dyskietki 2, wcisnij ok a po powrocie do ekranu prawy ctrl jako fire. Powinno dzialac. Aha i wazne - zawsze ustawiaj przy dyskietkach write protected - zabezpieczenie przed zapisem - i tak stanu gry nie zapiszesz a ja w ten sposob zniszczylem sobie plik wiec lepiej sie zabezpieczyc. Milego grania.

- Wirus
- Moderator
Re: Dla jabar-a
najlepszym i najwygodniejszym ustawieniem jest dla port 0 "PC mouse" a dla port 1 "keyboard layout b", wtedy myszka chodzi tak jak powinna, kierunki joysticka to kierunki na klawiaturze a prawy ctrl to firedemon35 pisze:ustaw jako port 0 "keyboard layout c". I wtedy rzeczywiście przynajmniej u mnie fire to prawy ctrl.
wystarczy F12, krócej i wygodniejdemon35 pisze:W momencie jak ekran poprosi o drugi dysk to wcisnij end + F1 (tego plusa nie wciskaj)